Псевдо-реформатори: Джон Пайпър

Pulpit&Pen

Т.нар. съживление на „реформираното богословие” започва малко преди края на 20 в. и достига връхна точка около 2000-ната година по линията на три реформирани мега църкви в Америка (предимно баптистки хипер-калвинисти):

 • Марс хил с п-р Марк Дрискол, който бе уволнен през 2014 по причини от личен характер
 • Ню спрингс с п-р Пери Нобел, който също бе уличен в алкохолизъм и уволнен от църквата
 • Хипер-калвиниста Чарлз Стенли, който отрича кръщението със Святия Дух и го нарича демонично

Джон Пайпър е част имено от това модерно хипер-калвинстко „реформирано” богословие, което отскоро атакува вярата и на християните в България чрез не до там добре преведени видео материали и преводни статии. Съвсем наскоро Джон Пайпър, който често критикува харизматичните църкви, излъчи материали против дарбите пророчество и говорене на езици при кръщение в Святия дух. Известният с проповядването на учението за вечно запазване „веднъж-спасен-завинаги-спасен” (т.е. спасението не може да бъде изгубено, бел.пр.) заяви в официално интервю, че „… има хора които злоупотребяват с пророчеството като говорят от себе си по начин така че поставят другите в невъзможна ситуация … Аз лично съм изкушаван да презирам пророчества просто защото с тях се злоупотребява!”

 „Също така твърдо не приемам историческото петдесятно учение, че трябва да говоря езици като белег, че съм изпълнен с Духа и като Християнин. Няма да се аргументирам какво се е променило от епохата на апостолите до наши дни и дарбата е изчезнала” продължава Пайпър. „Просто не вярвам че някога съм говорил на езици автентично … Не чувствам никаква вина че не я притежавам.”

Освен че отрича кръщението със Св. Дух, говоренето на езици, служенията и дарбите на Духа, „реформираната” богословска система на Джон Пайпър и други представилите на движението хипер-калвинизъм и хипер-благодат:

 1. Вярват че Бог предварително е предизбрал част от човечеството за спасение, а всички останали са създадени нямат шанс за спасение с цел да бъдат унищожени във вечен ад (хипер-калвинизъм)
 2. Отричат личната свободна воля у вярващия за спасение
 3. Не вярва в кръщение със Св. Дух придружено с белега говорене на езици
 4. Смятат че дарбите на Духа са престанали да действат след смъртта на първоапостолите и не могат да бъдат практикувани днес (т.нар. сезационализъм)
 5. Отричат освещението като второ дело на благодатта и вярва в еретичното учение „хипер-благодат”, според което човек веднъж спасен е завинаги спасен без значение какви грехове извършва след спасението си и не може да отпадне от вярата в Бога
 6. Отричат грабване на църквата преди Голямата скръб (т.нар. постмилениална ерес, амилениализъм)
 7. Вярват че всичко предречено в книгата Откровение се е изпълнило по времето на Ранната църква в I-ви век (т.нар. претеристична есхатология, исторически претеризъм)
 8. Вярват че в момента живеем в Милениума, без да е нужно Христос да се е върнал физически на земята за да основе царството си през Милениума (амилениализъм, постмилениализъм – учение широко разпространявано днес от т.нар. Ново апостолска реформация)

1 comment for “Псевдо-реформатори: Джон Пайпър

 1. Благодарим много на авторите за тази статия,за да ни предизвикат да гледаме с критимно и трезво око на предлаганите ни западни преводни книги и видеа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *