Пастир Морунов се опитва да върне имотите на първата Евангелска църква в България

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Албърт Лонг, основателят на църквата, дошъл в Търново през 1859 година. Да върне имотите на Евангелската методистка епископална църква във Велико Търново се опитва от години пасторът й Иван Морунов. А сградата, която някога е била собственост на църквата и по документи още е, е прилепена точно до Стамболовия хан. Проблемът е в това, че имотът е деактуван и е даден на общината, откъдето казали на пастора, че връщане назад няма въпреки наличието на нотариален акт.

„Документът за собственост е от 1972 г. Подписан е от тогавашния председател на Великотърновския районен съд А. Григорова, която е извършила пълна проверка, преди да състави този нотариален акт”, обяснява пасторът и показва листа хартия, който е запазил. В него пише, че „Върховният епископален съвет на Евангелската църква в България се признава за собственик по давност на следния имот: дворно място от 190 кв. м с жилищна сграда в него, без дюкяните и пристройка заедно с дюкяна, находяща се на ул. „Д. Благоев” 26 във Велико Търново, и на дворно място от 810 кв. м с жилищна сграда на него на ул. „Войводска” 8”.

„Ходих в областната управа, за да подам молба за имотите, но от там разбрах, че този до т.нар. Стамболов хан е деактуван и вече е общинска собственост. Отидох, разбира се, в общината, откъдето пък научих, че вече има проект за хотел с кафене. Кметът д-р Рашев ми предложи да купя мястото за 200 000 лв. тогава, а това беше доста отдавна. Само че аз не искам да строя хотел, искам пак църква да направя”, обяснява защо е отказал Иван Морунов. Докато вървял по следите на имота, той установил още, че на това място има и два частни парцела, които заедно с големия имот са били купени. За което обаче документ никой не му е показал. Хората, с които му се наложило да разговаря, му обяснили, че самата църква е продала имота си на държавата. „Истината е, че някой би могъл да изтъргува земята и сградите на нея, но съвсем незаконно. Признавам, че на всичко сме способни. Но в общината не ми доказаха тази сделка с документ. Показаха ми само приходен ордер за 14 000 лв., ама това какъв документ е? А продаването на имоти на нашата църква е дълга, трудна и тежка процедура. На практика е почти невъзможна”, уточнява пасторът. И обяснява, че ако той реши да продава, първо трябва да подаде молба, която да бъде разгледана на Годишната конференция. После ще му пратят комисия, която да разгледа нароченото за продаване нещо. За сделката трябва да знае епископът, националният представител на църквата, който се намира във Варна – също. Едва след това въпросът влиза за разглеждане в Годишната конференция и може и да не бъде гласуван.

Въпреки трудностите и проблемите Иван Морунов е категоричен, че от имота няма да се откаже и ще опитва да го върне на църквата, докато има надежда. Затова и често обикаля района на Стамболовия хан, чиято сграда, както и тази на църквата, вече са потънали в боклуци и висока растителност.

По начина на разположението и по прозорците личи, че сградата е била църква. Как е изглеждала тя някога има дори и запазена снимка. До църквата е било общежитието на милосърдните сестри. Хора от църквата са учили търновки на основни хигиенни понятия. „Там никога не е имало публичен дом, както твърдят някои и както дори и във филма „Търновската царица” е показано”, усмихва се Иван Морунов. И така е било до 1949 г. Малко преди общежитието да бъде превърнато в жилфонд, пред църквата са били изгорени всичките й книги, включително и органа, на който са свирили тогава. След това евангелистите във Велико Търново са започнали да се събират на друго място. Днес църквата се намира в подножието на хълма Царевец, където някога е била къщата на пастора.

150 г. от създаването си чества тази година Евангелската методистка епископална църква. За тези години дейността й никога не е прекъсвала. „Албърт Лонг е основател на църквата и той идва във Велико Търново през 1859 г. Преди това е опитал да остане в Шумен, но се е установил именно в старата столица, защото сметнал, че тук наречието е било най-добро. Тогава е имало опасност да приемем сръбското наречие и човекът, заедно с дядо Славейков, се заема да преведе Библията”, разказва пастор Морунов. Преди Славейков над Вечната книга се трудил Константин Фотинов, но той умира и през 1871 г. делото му продължава Славейков. Преводът, който той и Лонг правят, е отпечатан в Цариград и това е първата официална Библия на български език.

Че търновци са признателни на американския мисионер, доказва фактът, че на негово име има кръстена улица в града. Сега в Евангелската методистка епископална църква ходят около 60 човека. В четвъртък и в неделя са официални богослужения. В събота се събират турско говорещите християни. Отделно се срещат жените, в църквата има и младежка група и неделно училище, в което ходят 12 деца.

Пасторът Иван Морунов е бивш музикант. Седем години е бил диригент на оркестъра на „Искра”. Запознал се с евангелисткото учение в Германия, където преди много години отишъл да свири. В района, където живеел, евангелистката църква била единствената и така той влязъл в лоното й. Харесало му богослужението и това, че пасторите говорели на разбираем човешки език. Това прави и той, когато в църквата му влизат хора. Говори им за християнството, за ценностите и за доброто и любовта, без които човешкият живот не струва нищо. „Живот, посветен на евангелията – това е основното при евангелистите. Няма нищо порочно и нищо, което да отрича Бога”, казва Иван Морунов. И допълва, че Евангелската църква е тази, която прави най-много дарения на различни институции в областта. Учил е да бъде пастор в Германия, Австрия и България. Завършил е първия официално признат от МОН випуск на Висшия евангелски библейски институт в София.

1 comment for “Пастир Морунов се опитва да върне имотите на първата Евангелска църква в България

  1. Браво,Ваньо.Не ги оставяй днешните крадци да лапат на свободия !Твой съученик от СПТУ. А.С.Попов.Н.Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *