Псевдо-реформатори: Джон МакАртър

д-р Крег Кинър, сп. Нюма ревю

Т.нар. съживление на „реформираното богословие” започва малко преди края на 20 в. и достига връхна точка около 2000-ната година по линията на три реформирани мега църкви в Америка (предимно баптистки хипер-калвинисти):

 • Марс хил с п-р Марк Дрискол, който бе уволнен през 2014 по причини от личен характер
 • Ню спрингс с п-р Пери Нобел, който също бе уличен в алкохолизъм и уволнен от църквата
 • Хипер-калвиниста Чарлз Стенли, който отрича кръщението със Святия Дух и го нарича демонично

Джон МакАртър е част имено от това модерно хипер-калвинстко „реформирано” богословие, което отскоро атакува вярата и на християните в България чрез не до там добре преведени видео материали и преводни статии. Известен у нас с няколко свои богословски теории, МакАртър е от онези хипер-калвинисти, които вярват че Бог е създал част от човечеството предопределено за вечен ад. Наричайки се доктор без да има защитена докторска дисертация, МакАртър е известен с бомбастичната хипотеза, че хора приели с „белега на звяра” описан в Откровението ще могат да получат вечно спасение в небе.

Друга подобна теория на често цитирания у нас като „д-р МакАртър” е, че кръщението, дарбите и въобще движението на Св. Дух в църквата са престанали след смъртта на първоапостолите. В последната си книга „Чужд огън,” т.нар. „д-р МакАртър” твърди че съвременното петдесятно–харизматично движение е богословски заблудено и повечето ховарата в половин милиардната му членска маса по света дори не са спасени.

14 отзива от световно известни богослови за книгата „Чужд огън,”  в груб превод от английски може да видите ТУК

Освен че отрича кръщението със Св. Дух, говоренето на езици, служенията и дарбите на Духа, „реформираната” богословска система на Джон МакАртър и други представилите на движението хипер-калвинизъм и хипер-благодат:

 1. Вярват че Бог предварително е предизбрал част от човечеството за спасение, а всички останали са създадени нямат шанс за спасение с цел да бъдат унищожени във вечен ад (хипер-калвинизъм)
 2. Отричат личната свободна воля у вярващия за спасение
 3. Не вярват в кръщение със Св. Дух придружено с белега говорене на езици
 4. Смятат че дарбите на Духа са престанали да действат след смъртта на първоапостолите и не могат да бъдат практикувани днес (т.нар. сезационализъм)
 5. Отричат освещението като второ дело на благодатта и вярва в еретичното учение „хипер-благодат”, според което човек веднъж спасен е завинаги спасен без значение какви грехове извършва след спасението си и не може да отпадне от вярата в Бога
 6. Отричат грабване на църквата преди Голямата скръб (т.нар. постмилениална ерес, амилениализъм)
 7. Вярват че всичко предречено в книгата Откровение се е изпълнило по времето на Ранната църква в I-ви век (т.нар. претеристична есхатология, исторически претеризъм)
 8. Вярват че в момента живеем в Милениума, без да е нужно Христос да се е върнал физически на земята за да основе царството си през Милениума (амилениализъм, постмилениализъм – учение широко разпространявано днес от т.нар. Ново апостолска реформация)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *