Папата: Кой съм аз, че да съдя гейовете?

02.05.2019

Хомосексуалната ориентация не е грях, смята Франциск

Папа Франциск продължава да учудва света със своите изказвания. Главата на Римо – католическата църква в пряк текст защити гейовете. На връщане от визитата си в Бразилия Берголио заяви пред репортери, че хората с хомосексуална ориентация не трябва да бъдат маргинализирани, а интегрирани в обществото.

Франциск потвърди позицията на Ватикана, че половият акт между двама мъже или две жени е грях, самата им сексуална ориентация обаче не била прегрешение, предава BBC. „Ако човек е гей и търси Бог, и има добри намерения, кой съм аз да го съдя“, заяви папата. Също така той подчерта, че иска жените да имат по-важна роля в църквата, но добави, че те не могат да бъдат свещеници.

Главата на Римо-католическата църква се завърна в Рим в понеделник след едноседмично посещение в Бразилия. Това е първото му посещение зад граница, след като зае светия престол. Визитата му съвпадна със световния фестивал на католическата младеж на плажа Copacabana. Позицията за гейовете, изразена от папата, беше определена като доста по-отстъпчива от тази на неговия предшественик Бенедикт XVI. Малко след избирането му някои анализатори предположиха, че Берголио ще смекчи донякъде позицията на Ватикана спрямо хората с различна сексуална ориентация. Тогава беше разпространена информация, че още като кардинал в Аржентина, той е предложил църквата да признае гражданския брак между еднополови.

Tags: , , ,

5 Responses to Папата: Кой съм аз, че да съдя гейовете?

 1. Velizar Hristov via Facebook_auto_post_plugin on 31.07.2013 at 22:17

  То изобщо не е грях!!!!!

 2. Силвана on 26.06.2015 at 19:31

  Кое е това „то“, човече? Защото, ако говорим за брак м/у еднополови – препоръчвам ти, щом говориш за грях, да прочетеш Послание на ап.Павел до Римляните глава 1 от 26 до 32 стих. Пък не е лошо и целия Нов Завет, да прочетеш!
  Та ако „то“ е описано като грях в Библията, си е грях! Защото Библията говори за това, какво е грях! Тя дава абсолютната стойност на понятия като: грях, любов, омраза, съд, ад, рай!
  Няма стойност твърдението:“Колкото хора, толкова истини!“ Има абсолютна истина и тя е дадена от Онзи, Който е създал всичко видимо и невидимо!
  Всяко тълкуване на тези понятия (грях,любов,омраза,съд,ад,рай)от хората, различно от Библейската дефиниция, са свободна интерпретация и доста често – заблуда и пълна „боза“

 3. Maria Kovatcheva
  Maria Kovatcheva on 23.03.2019 at 10:26

  Тоя човек,явно няма страх .Явно не е прочел добре Божието слово,Бог да има милостта

 4. надежда on 03.05.2019 at 13:43

  Да си шизофреник грешно ли е? Тия хора просто имат нужда от освобождение.

 5. Събка Иванова
  Събка Иванова on 04.05.2019 at 15:23

  Папата не е този който ще съди когото и да е било,Словото което е изговорено за всяко нещо ,То ще ни съди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.