НСРОБ въвежда предмет РЕЛИГИЯ

ДЕКЛАРАЦИЯ – ОБРЪЩЕНИЕ

От Националния Съвет на религиозните общности в България,

По повод въвеждане на предмет „РЕЛИГИЯ“ в българските училища:

От години в българското обществено пространство се представят и обсъждат мнения. Съществува и концепция за въвеждането на РЕЛИГИЯТА като предмет в отделните класове. Досега въпросът остава нерешен и недобре регламентиран. Известно е, че религията е част от европейската култура и ис­тория и в повечето европейски страни предметът „Религия” се изучава в дър­жавните учебни заведения. Днешното време, в което все повече се губят духов­ните ориентири и се констатира ниска култура сред учениците, поставя отново остро въпроса за възпитанието на младите хора, и специално въпроса за религи­озното образование в държавните училища. Религиозното образование може да допринесе за изграждане на модел на съвместно съществуване в едно плуралис­тично етническо и религиозно общество като нашето, в укрепване на толерант­ността и запазване на обществения ред от фундаментализъм и тероризъм.

НСРОБ съвместно с БАН  предлага на уважаемите народни представители от 43 НС на РБ в новия Закон за средното/общественото образование да залегне член за  въвеждане на предмет „Религия“ като ЗИП/ задължително избираем предмет/. Смятаме, че въпросът с религиозното образование не бива да се ос­тавя изцяло на факултативни курсове или само в ръцете на различните религиозни деноминации. Това способства не за консолидиране, а за капсулиране на различните етноси и вероизповедания. Същевременно не винаги при тези условия преподаването на религия има академичен характер. Там то може да си остане катехизистно или вероучително. Необходимо е незабавно въвеждане на училищен предмет РЕЛИГИЯ и с оглед на българската потребност и европейската практика това да стане по няколко основни направления под формата на задължително избираема дисциплина-учебен предмет: Православно Християнство; Ислям, Юдаизъм, Протестантско Християнство; Католическо Християнство; Аременско Апостолическо Православно Християнство при наличие на алтернативен предмет: Култура и история на световните религии. Във всеки алтернативно, но задължително избираем учебен предмет следва да има и задължителен раздел за обективно запознаване с останалите вероизповедания.

Само така ще консолидираме и одухотворим българското общество. Нашите деца ще израснат като истински български граждани и европейци с  висока култура, морал и духовност, които знаят кои са и познават и разбират другия.

17 февруари 2015 г.
Председател на НС на Религиозните общности
В България: д-р Рупен Крикорян

ПОСЛЕДНИ ИЗЯВИ на НСРОБ:

ОЩЕ ПО ТЕМАТА Национален съвет по религиозните въпроси в България (НСРОБ):

13 comments for “НСРОБ въвежда предмет РЕЛИГИЯ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.