Жълтата „десантна” журналистика като знаменосец на тиранията

Виктор Костов | СВОБОДА за ВСЕКИ

Направи лъжата голяма, направи я проста, повтаряй я непрекъснато, и в крайна сметка ще ѝ повярват. – Адолф Хитлер

Свободно общество и лъжливи журналисти са две несъвместими понятия. Лъжата произвежда заблуда и оттук – тирания и насилие.

За съжаление някои от журналистите, призвани да пазят истината, като информират хората безпристрастно и с факти, а не с идеологически парадигми, нямат дори представа за високото си призвание. И това е така, защото са се вживели в ролята си на недосегаеми жреци на формирането на общественото мнение чрез силата на влиянието си.

В статията си „Секти съдят община за дискриминация” Георги Ваташки от бургаския вестник “Десант”, в стила на политкомисар, отговарящ за атеистичното възпитание на трудещите се, си позволява квалификации, лъжи и безобразни измислици, за да ангажира читателя с материала си. Статията е най-ниско качество жълта идеологическа пропаганда.

Фактологическа неточност

За това свидетелства лъжливата и злостна анти-евангелска агитация на бургаския в. “Десант”. Тук посочвам само част от БЕЗСРАМНИТЕ ЛЪЖИ И ИЗМИСЛИЦИ на автора и вестника, като следва да имаме предвид цялостния злонамерен тон на публикацията:

1.      В иска по делото, за което пише Ваташки, сумата  НЕ Е 90 000 лв.;

2.      Жалбата не е заведена през август 2011 г., както твърди статията;

3.      В иска НЕ УЧАСТВАТ мормоните и Свидетели на Йехова;

4.      Измислицата, че се „изживявам като правозащитник” и то „предимно на роми” ме разсмя най-искрено. Ваташки се е чудел какво да изобрети, и въображението му е стигнало дотук.

5.      Църква „Благовестие” не е „семеен бизнес”, както лъжливо твърди авторът, а църковно сдружение с идеална цел. Нели Тончева не „претендира”, че има образование по икономика, а наистина го има. И фактът, че на автора му е странна дисциплината, по която г-жа Тончева има магистърска степен, вместо да го смири, го надъхва.

6.      Църква „Филаделфия” има офис и действащи телефони, за разлика от твърденията в статията. НАПРОТИВ, когато се опитвахме да се свържем по телефон и факс с редакцията на самозвания в. “Десант”, те не отговаряха, нито факсът им действаше.

7.      Авторът напада църквата, че плащала за зала за събрания под наем, вместо да разследва шокиращите бюрократични пречки, които община Бургас създава от години за строежа на църковна сграда на „Филаделфия”.

Откровените лъжи и измислици се преплитат с неточности във фактите. В статията си Ваташки твърди:

„Решението на КЗД ще излезе на 25 октомври, след редакционното приключване на броя, но каквото и да е решението, фактът, че е възможно съмнителни секти да съдят държавата, е изключително опасен прецедент.”

Нищо подобно. На 25 октомври се проведе само едно от поредните заседания на Комисията по делото. Едва след като се изследват всички доказателства и страните пледират по съществото на делото, тогава ще се произнесе Комисията. Непрофесионално и мързеливо отразяване, наред с лъжите. По-опасният прецедент от този, за който се оплаква Ваташки, е че журналисти със съмнителни качества и мотивация се кичат с това отговорно прозвище и създават настроения в обществото без въобще да се притесняват от лъжливата си агитация.

Ваташки поставя твърдения без да дава каквито и да било доказателства: „В социалните мрежи и форумите може да се намерят много свидетелства на хора, минали през „месомелачката“ на сектата, водена от Киряков.” Каква „месомелачка”? Кои са тези „свидетели”? Дайте поне един линк до такава информация от „форумите”!?Жълтият журналист обаче не чувства ангажимент да подкрепи твърденията си с доказателства. Фантастика и факт, бълнувания и реалност са се слели в едно в материала му.

Вулгарната пропаганда на г-н Ваташки, кулминира в открити позиви за съдебна разправа с евангелските християни заради техните убеждения и упражняване на основни човешки права:

„Вместо на подсъдимата скамейка да седят пастори, които пращат „куриерите“ си по улиците, в домовете ни и даже в училищата, за да привличат децата ни към поредното извращение на християнството, днес лицемерните натрапници са в ролята на тъжители.“

И за какво, Ваташки, следва да седнат на подсъдимата скамейка пастори? Не ви ли беше достатъчно, че злонамерени и безбожни хора като вас управляваха цялото общество, преследваха заради вярата им пастори и евангелски християни, и без вина ги бяха ПОСТАВИЛИ НА ПОДСЪДИМАТА СКАМЕЙКА на извратени „съдебни” процеси – само и единствено заради това, че вярваха и проповядваха Библията? Журналисти като вас отразяваха триумфално и подмазвачески в „народните” вестници фарсовите „съдебни” дела срещу „враговете на народа” – проповедниците на истината за Христос и Божието Слово.

Кой сте вие, че да квалифицирате кое е извращение на християнството и кое не е? Вие дори запознат ли сте поне с част от ученията на евангелските църкви, за да ръсите квалификации с псевдобогословска натовареност? Или имате нужда от съживяването на омразата срещу някакви измислени от вас „народни врагове“, за да се пласират писанията ви?

Дори да приемем, че г-н Ваташки има право да е предубеден и фанатизиран, въпреки че трябва да служи на цялото общество – защо вестникът му не даде право на отговор на засегнатите в случая? Отговорът е прост – тук няма журналистика, а жълта, пошла пропаганда, с която не се цели дебат, дискусия и информация, а злостното очерняне на евангелските християни и техните свещенослужители.

Правно невежество

Не само фактите обаче не са наред със статията на г-н Ваташки. Фундаменталнонепознаване на закона, морала и конституционния ред в страната допълва с неграмотност неприкритата злоба на автора и редакторката на вестника. И фактът, че един ден всеки ще бъде съден по Божия закон не изключва задълженията на светската власт да спазва собствените си закони. Нито дава права на журналистите да разпространяват измислици и лъжи за вярващите християни, които отстояват основни и неотменими човешки права.

Всеки има право да се обърне към независим съд тогава, когато правата му, особено основни, неотменими човешки права, са погазени от властите. Това е ОСНОВАТА НА СВОБОДНОТО И ПРАВОВО ОБЩЕСТВО. Точно това право упражняват моите доверители, като се жалват за нарушени основни човешки права от същите тези власти, които искат техния глас на избори и търсят техните данъци, за да се издържат. В нарушение на закона, Конституцията и Европейската конвенция община Бургас и МВР разпространиха клеветническо писмо, съдържащо дискриминация и призиви за дискриминация на религиозна основа. Това писмо бе разпространено през април 2008 г. до всички училища в Бургас и стана обект на национални новини.

Извинение не последва – нито от общинарите, нито от МВР. Напротив, на наше писмо за намерение за помирение с тях те безочливо отговориха, че били изпълнявали закона, и били действали в защита на интересите на децата. Чии деца, следва да попитаме Йорданка Ананиева, говорителят на „антисектантската” общинска кампания? Комунизмът и тоталитаризмът на ровене в човешките души и най-съкровените разбирания за Бога, вярата и практикуването ѝ няма място в свободна и демократична България.

Вие, г-н Ваташки нямате право да казвате на хората в какво и как да вярват, и да ги клеветите с лъжи и измислици, ако те не вярват, както на вас ви се иска.

Ваташки индоктринира читателите си с постановки, които противоречат на закона и на Конституцията. Свободата на словото и убежденията, и на свободен избор и практика на вероизповедание са защитени както от българската Конституция, така и от Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи. Законно и морално е хората, чиито основни права, са потъпкани от държавата, да помогнат на държавните органи да се запознаят със собствените си закони и да не тормозят гражданите заради техни убеждения.

Държава, която преследва хората за убежденията им, е тиранична и тоталитарнадържава.

Журналисти, които с пропагандни  и лъжливи статии защитават това беззаконие, всъщност защитават тиранията и тоталитаризма. В лъжата няма свобода, а само тирания.

Напомняме на Ваташки, в. “Десант” и другите „анти-сектантски” жълти вестници и журналисти, че с това да можеш да подредиш няколко изречения на компютър не се изчерпва високо моралното призвание да информираш обективно и да анализираш безпристрастно в полза на обществото.

В служба на Истината

Още Христос е казал, че тези, които усърдно следват учението Му, ще познаят истината, и истината ще ги направи свободни. Тази фраза е възприета и извън библейското християнство с по-ограничената, но вярна формулировка „истината ще те освободи”. Обратното също  е вярно – лъжата ще те зароби.

Когато журналистите се подиграват с фактите, с безпристрастното им тълкуване и истината, така както това прави в. “Десант”, можем да си направим извода, че те или нямат нищо общо с призванието на журналисти или са просто платени глашатаи на лъжата и атеистичната агитация. Или може би и двете.

Каквато и да е ситуацията със съвестта на г-н Ваташки, неговата редакторка и жълтия им вестник – лъжливата им публикация е срам за свободната журналистика. Те трябва да се срамуват за това, че чрез лъжите си обслужват невежеството, фанатизма, простащината и в крайна сметка – тиранията и тоталитаризма.

Будните съвести на хората и истината, уверявам ви, госпожи и господа жълти журналисти, са по-силни от платеното перо на лъжата. Ако не се срамувате сега, то един ден парите, които сте заработили с измислици и фабрикувани факти, ще се обърнат срещу вас и ще свидетелстват за това, че сте били лъжесвидетели и сте се продали, за да заглушите истината.

С моите доверители и техните църкви ще продължим да отстояваме законовата позиция, че държавата и нейните чиновници следва да изпълняват само светските  функции. Всеки има право на убеждения и тяхното публично изразяване, включително и евангелските християни. Недопустимо е държавните органи в едно свободно общество да се превръщат в насилнически инструмент за натрапване на единна идеология или религия.

Държавната бюрокрация и сервилната жълта журналистика следва да спрат да се бъркат в семействата, вярата и душите на хората. Тези граници са гаранцията за свободата в българското общество.

Всички права запазени © 2012. Свобода за всеки – www.svobdoazavseki.org За препубликация е нужно писмено разрешение. Линкове към статията могат да се слагат без ограничения.

 


Виктор Костов е адвокат и доктор по философия. Издател е на „Свобода за всеки” – онлайн списание за свободата на религията, съвестта и словото – и ръководител на адвокатска и правозащитна група.

Бел. ред.: За контакт с редакцията на в. „Десант” за изразяване на несъгласие с подхода и неистините в цитираната статия пишете на адресите на вестника достъпни на следния линк: http://www.desant.net/info/116/.

ПОСЛЕДНО:

09.11.2012 Отговор на бургаски пастор на клеветническа антихристиянска статия в бургаски вестник

05.11.2012 Обединени божии църкви до Скат ТВ и в. Десант

28.10.2012 Секти съдят община за дискриминация

26.10.2012 Заседание в КЗД по делото на евангелски църкви срещу община Бургас и МВР

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

08.12.2009 Hаказват учителка, завела самоволно деца на църква

02.02.2009 Бургас със задължително православно образование

25.11.2008 Областна дирекция – Бургас на МВР относно филма ИСУС

20.10.2008 Казусът „БУРГАС” в доклада на Държавния департамент на САЩ

20.08.2008 КАЗУСЪТ БУРГАС – ВЪЗОБНОВЕН

19.08.2008 Нова атака срещу Евангелските петдесятни църкви в гр. Бургас

05.05.2008 Писмо от бургаските пастори

25.04.2008 “Обединени евангелски църкви” сезират главния прокурор

1 comment for “Жълтата „десантна” журналистика като знаменосец на тиранията

  1. Виктор, радвам се, че си поел тази битка с неправдата и манипулацията в България. Имаш нашата подкрепа в тази нелека задача. Борбата с неправдата е неравностойна, но нещата няма да се променят, ако не се прави нищо. Благодарен съм за огромната подкрепа, която ни оказа в търсенето на справедливост срещу манипулативните статии на вестник „Борба“ във Велико Търново, които целенасочено и систематично атакуваха евангелските църкви в града, по стар комунистически обичай. Позитивният ефект от реакцията, която имаше от страна на вярващите от цяла България към редакцията на вестник „Борба“ във Велико Търново, както и ангажирането на Етичната комисия на българските електронни медии беше, че вестник „Борба“ спряха да пишат негативни статии за църквата ни и че бяха смъмрени публично за отказа им на право на отговор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *