Отговор на бургаски пастор на клеветническа антихристиянска статия в бургаски вестник

Отговора на пастор Радослав Киряков на статията във в. „Десант“:

В навечерието на християнския протестантски празник – Денят на Реформацията (31-ви октомври), а така също и Денят на Народните Будители (1-ви ноември), хората, които имат сърце и са призвани да просвещават съвременното българско общество със светлината на християнската вяра, отново бяха атакувани и оклеветени от некомпетентни и неуки хора, които не знаят нито на кой свят са, нито в кое време живеят! Такъв е случаят със статията на вестник „Десант“, бр.180 от 26.10.2012 г. (електронно издание от 28.10.2012 г.), със заглавие „Секти съдят община за дискриминация“, написана от лаика в религиозните и богословски въпроси Георги Ваташки.

Този човек не знае нито какво е обективна журналистика, нито какво е демокрация, нито пък знае в кой век и в кое време живеем. Той сигурно си мисли, че живеем още във времето на тоталитаризма и войнстващия атеизъм, в което не можеше да става и дума за някаква друга религия. Затова г-н Ваташки не може да приеме, че в света са съществували и съществуват много други религии. Под думата „секта“ в своята статия той приравнява в едно йеховисти, мормони и евангелисти, без да знае, че евангелската църква не е нито „секта“, нито „нетрадиционно вероизповедание“, както в света, така и в България. В началото само бегло споменава Свидетелите на Йехова и групата на Мормоните, а след това надълго и нашироко се занимава с евангелските църкви, като сипе по техен адрес всевъзможни измислени лъжи и клевети. Тук г-н Ваташки, без да осъзнава, вместо да се покаже като ревностен борец против сектите, изведнъж се озовава в ролята на противник на самото християнство.

Защото всеки малко по-образован българин знае, че християнството в световен мащаб има три основни клона: католицизъм, протестантство и православие. Всеки, който членува в някоя от тези три църкви, е християнин, а не сектант!! Като плюе евангелистите, г-н Ваташки всъщност плюе християните, а с това той показва, че не е никакъв защитник на децата ни и че не е никакъв патриот, защото всеки българин знае, че без християнството нито децата ни ще просъществуват, нито България! А ако послушаме „акъла“ на г-н Ваташки и наричаме всички наши неправославни християнски братя от Европейския съюз и от целия цивилизован западен свят „сектанти“, то тогава трябва веднага да се отпишем от членството си в ЕС и не да се стремим към Запада, а да се връщаме по-бързо в Северна Корея, където ще си живеем „щастливо“ и „блажено“ без християнство, без вяра в сърцата и ще си вършим каквото си поискаме, ей така по Сталински и по Ваташки!

Тези, които приемат християнската вяра, само че не в Православната църква, той нарича „жертви“. Нека г-н Ваташки да знае, че жертви имат само комунизмът, сталинизмът и тоталитаризмът, а християнската вяра няма жертви! Тя има светии, герои, мъченици, последователи и ученици, но не и жертви! Истинската жертва в случая е самият г-н Ваташки. Той е жертва на собствената си злоба, невежеството и некомпетентност, а може би и жертва на кукловодите, които му дърпат конците, за да пише такива статии на омраза със съмнителна и тъмна цел!

Ваташки нарича нас – образованите богословски и официално ръкоположените в духовното служение и сан пастори – „самозвани“. Както се разбира от писанията му, самозваният всъщност е самият той, който само се прави на журналист и се самозалъгва, че пише някаква обективна журналистика.

Всичко, което Ваташки пише за Първа евангелска съборна църква, са абсолютни измислени лъжи! Освен всичко, той още лъже и за това, че е почерпил информация от форуми в интернет, в които уж имало много свидетелства на хора, пострадали от нашата църква. Няма нито такива форуми, нито такива хора, а лъжливите обвинения, които той посочва, са просто преписани от въпросната „справка-заповед“ на Община Бургас, за която ние съдим общината!

ПОСЛЕДНО:

09.11.2012 Отговор на бургаски пастор на клеветническа антихристиянска статия в бургаски вестник

05.11.2012 Обединени божии църкви до Скат ТВ и в. Десант

28.10.2012 Секти съдят община за дискриминация

26.10.2012 Заседание в КЗД по делото на евангелски църкви срещу община Бургас и МВР

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

08.12.2009 Hаказват учителка, завела самоволно деца на църква

02.02.2009 Бургас със задължително православно образование

25.11.2008 Областна дирекция – Бургас на МВР относно филма ИСУС

20.10.2008 Казусът „БУРГАС” в доклада на Държавния департамент на САЩ

20.08.2008 КАЗУСЪТ БУРГАС – ВЪЗОБНОВЕН

19.08.2008 Нова атака срещу Евангелските петдесятни църкви в гр. Бургас

05.05.2008 Писмо от бургаските пастори

25.04.2008 “Обединени евангелски църкви” сезират главния прокурор

8 comments for “Отговор на бургаски пастор на клеветническа антихристиянска статия в бургаски вестник

  1. Прави ми впечатление, че в коментарите под статията във в-к „Десант“ няма нито едно положително изказване по отношение на писаното в нея. Този Ваташки явно не осъзнва, че времето от 90-те години на миналия век няма как да се върне и хората вече не са същите, че да се хващат на журналистическите измислици.

  2. Искрени поздравления към колегата п-р Киряков за смелата му постъпка!
    Срещу всеки непросветен графоман и злонамерен клеветник срещу Евангелските църкви у нас трябва да се реагира веднага. Но трябва да се реагира от ВСИЧКИ! Духовната битка не е битка само на Давидовци, а на целия Божи народ.
    В тази връзка бих искал да попитам колегата п-р Киряков дали са информирани за КЛЕВЕТНИЧЕСКАТА СТАТИЯ всички ръководства на евангелските деноминации и председателя на Обединения Евангелски Алианс – п-р Николай Неделчев. И още по-важно – каква е реакцията на съответните Евангелски представителства, включително и на ОЕЦ? Бургаският казус трябва веднъж завинаги да бъде заклеймен и приключен в общонационален смисъл, за да се разбере, че НИКОЙ няма право да използва СРЕДНОВЕКОВНА РЕТОРИКА в началото на ХХІ век.

  3. Адмирации за колегата Киряков.Не сте сами в битките срещу врага,брат.Вече от НА ОБЦ реагирахме и ще продължим да ви подкрепяме не само с молитви,но и с каквото е необходимо.
    ДЕРЗАЙТЕ В ГОСПОДА !!!

  4. А къде са отзивите на г-н Куличев от организацията на п-р Киряков?
    Къде е възражението на ОЕЦ и д-р Неделчев?
    Не стана ли много мълчание на едно място?

  5. Мисля, че ще е добре всички да напишем мнението си под статията в електронното издабие на вестника. Нека видят, че не ни е безразлично какво правят и че ще реагираме на всяка една такава нападка. Предлагам д-р Пеев, като авторитетно лице, да информира този екземпляр Ваташки какво е ВЕБИ, защото той казва, че е никому неизвестно, както и що за „съмнителна“ магистратура е пастирското консултиране. Добре би било и адв. д-р Костов също да се включи там с коментар, понеже и неговото име е споменато в много интересна светлина.

  6. Предложението на п-р А. Петков за реакция от страна на всички нас съвпада с общото настроение на евангелските вярващи в България. Но по-добре би било да реагираме в сайта на Пастир.орг, защото това е един от малкото евангелски сайтове, където се спазва конституционното право на всеки да говори свободно.Не бива да слизаме на нивото на жълтата преса, като й обръщаме „специално внимание“. Освен това коментарите под пасквила на г-н Ваташки са анонимни и нямат особена морална стойност.

    Останаха обаче неотговорени въпросите, които някои от нас поставиха тук: „Къде е реакцията на Евангелските ръководства и ОЕЦ? Къде са „лидерите“ на деноминациите и на ОЕЦ?“ Мълчанието им досега в публичното пространство има привкус на ПРЕДАТЕЛСТВО.

    Бих бил много щастлив, ако бъда опроверган от тяхната реакция, която е различна от ПРАВЕНЕТО НА ТЕМАНЕТА пред сгрешилите властници!

  7. Съгласен съм с д-р Пеев че ако се прави подписка е най-добре да се публикувано на този сайт а не под цензурата на Баташки. Още по-добре би било да се направи под официалното становище на ОЕЦ в защита на бургаските пастори, но къде е то?

  8. Моят подробен отговор на Ваташки е тук: http://pastir.org/news/6964 и тук http://svobodazavseki.com/comments/337-zhaltata-desantna-zhurnalistika-kato-znamenosetz-na-tiraniyata.html (статиите са идентични).

    Просто трябва да се сложи линк в коментарите под статията в „Десант“ за да го чете и г-н Ваташки, да не се лута да го търси.

    Поисках право но отговор от „Десант“, на страниците на техния вестник, от името на доверителите ми – бургаските пастори и църкви – но отговор нямам и до днес. Така че, отгвоорът наистина трябва да дойде чрез други независими форуми, издания и инциативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *