4 comments for “ЗЕМЕТРЪСЪТ – ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ БОГА!

 1. Напълно се потвърждава предчувствието ми, че всеки ще се хване за това земетресение и ще опитва да санкционира каузите си с него. За съжаление, това ни най-малко не помага на широките маси да се освободят от заблужденията и страховете си.

 2. Чудя се, защо не се вдигна такъв шум през 2001 г., когато земетресение с епицентър Зайчия връх край Ямбол ни люля вертикално толкова яко, а сега когато разлюля София изведнъж започнахме да търсим знаци от Бога? Може би за някои провинцията не съществува, а това, което се случва в България е всъщност това, което става в София. Земетресенията са едни естествени гео-физически явления и са част от природните закони, постановени от Бога. Това, което се случва се е случвало винаги и не е нещо необичайно. Ако Бог трябва да ни дава някакви знаци, то тогава нещата съвсем не са хубави – наистина ще настръхнем. Истинските знаци от Бога са дадени в Божието Слово и ако искаме да разберем какво Бог иска от нас не трябва да тълкуваме земетресенията, а да четем и размишляваме върху Библията.

 3. П-р Петков, Библията и знаците добре, но тази анти-софийска демагогия не ви отива на духовното звание. Ако искахте да си отговорите на въпросите за сравненията на земетресенията и идеята София срещу провинция, вероятно щяхте да го направите и сам. В София не живеят само егоистични нечестивци. По-голямата част от хората тук са дошли от провинцията и тук ни се налага да намираме общ език и да имаме търпение с всеки.
  Относно сравнението ви (намирам го за обидно):
  Първо, земетресението 2001 е 4,3 а сегашното беше 5,8. Сигурно знаете, че скалата на Рихтер е нелинейна. Това означава, че земетресение 4 ще се усети, но при 8 може и да не остане нищо цяло.
  Второ, сегашното земетресение не е в София, а в Перник и селата до него. Вярно е, че тук се усети силно особено по високите етажи, но разрушенията са там.
  Трето, населението на Ямбол през 2001 е 85 хиляди. Населенията на Перник и София в момента според преброяването са милион и половина (жители), а неофициално вероятно два милиона и половина. Което означава, че разликата е между 18 и 30 ПЪТИ. Естествено е повече хора да могат да вдигнат по-голям шум. Ако след неделната ви проповед 10 души казат амин е едно, ако го кажат 200-300 души друго. С това не се опитвам да омаловажа преживяванията на някого, а само да кажа, че думите ви звучат като незаслужено заяждане с хора, които не са ви направили нищо и трупане на популярност на техен гръб.
  Четвърто, през 2001 интернет не беше точно това, което е днес. Ако сте го ползвали тогава, сигурно ще си спомняте, че се използваше почти единствено за и-мейли. Сайтове, като този, даващи ви възможност да изразите анти-софийското си възмущение просто нямаше. Сайтовете на български изобщо бяха малко. Нямаше форуми, социални мрежи и скайп. Хората не можеха свободно да общуват както е днес. Интернет се заплащаше на час и се ползваше с модем. Днес интернет е единствената електронна медия, която българските вярващи могат да ползват за представяне на преживяванията си. Тогава не са могли да го правят. Как мислите, дали това обяснява разликата в шума?
  Целта ми не е да ви злепоставям, но мисля, че дължите извинение на вярващите от София.

 4. Венци, очевидно си разбрал прекалено грешно думите ми. Не съм имал намерение да провеждам „антисофийска демагогия“, нито омаловажавам това, което се е случило. Идеята ми е в съвсем друга посока, а именно да не търсим непременно знаци от Бога в явления, които са обикновени и са се случвали преди, а със сигурност ще продължат да се случват и занапред. Няма да влизам в подробности относно събитията през 2001, само ще те уверя, че се молим за жителите на София и Перник, молим се за цялата страна. Съчувстваме на всеки един, който по един или друг начин е пострадал от земетресението. Ако си се почувствал засегнат извинявай, но все пак се радвам, че с коментара си съм насочил вниманието ти към проблеми и на другите части на страната ни. Прав си, че през 2001 г. интернет не беше това, което е сега, но аз добре си спомням какви бяха коментарите на Слави Трифонов тогава и какво и как коментира сега. Ако съм искал да иронизирам някого това не са хората, които основателно се тревожат, а именно този човек, който наистина е нещастен защото не познава Бога. Но и за него се молим – може пък да се покае, ще бъде добре за него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *