За ликвидиране на контрареволюцията в Чехословакия заповядвам…

Сайтът desebg.com публикува строго секретните бойни заповеди, с които министърът на народната отбрана армейски генерал Добри Джуров изпраща 12-ти и 22-ри мотострелкови полкове (МСП) за присъединяване към въоръжените сили на Варшавския договор, които в полунощ на 20 срещу 21 август 1968 г. нахлуват в Чехословакия и смачкват Пражката пролет.

На 21 август 2014 г. ще се навършат 46 години от военната интервенция, в която участват и български военни части.

Заповедите са ръкописни и са издадени на 19 август 1968 . в един екземпляр. Освен от министър Джуров те са подписани и от началника на Генералния щаб на БНА ген. Атанас Семерджиев.

Съдържанието на бойните заповеди е идентично и те са отнесени до командирите на 12-ти и 22-ри МСП. Както се разбира от тяхното съдържание българските военни части, са поставени на подчинение на Главнокомандващия Обединените варшавски сили, тоест под съветско командване.

В строго секретните бойни заповеди, подписани от Джуров и Семерджиев се казва дословно:

„Атаките на контрареволюционните елементи в ЧССР срещу народната власт стават все по-ожесточени. Възникна сериозна опасност за съдбата на Комунистическата партия и социалистическия стой в страната. Особени усилия реакцията полага за откъсването на Чехословакия от Варшавския договор и противопоставянето й на останалите социалистически страни.

За ликвидиране на контрареволюцията заповядвам полкът да пристъпи към изпълнение на възложените му от Главнокомандващия Обединените варшавски сили бойни задачи по разгрома на вражеските елементи в срокове и райони, съгласно плана за действие.

Всички заповеди и разпореждания Главнокомандващия Обединените варшавски сили във връзка с тези задачи да се изпълняват точно и безпрекословно.”

Документът е включен в сборника „Пражката пролет и Държавна сигурност” на Комисията по досиетата, 2011 г.

 

alt

alt

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *