Юбилейно издание на Цариградската Библия

Излезе от печат юбилейното издание на Цариградската Библия (1871). Публикацията, по случай 140 годишнина на този първи превод на говорим български език, е организирана от екипа на Bibliata.com. Използвана е последната ревизия на текста отпечатана във Виена през 1914г.

Цариградската Библия има дълга история, която свързва протестантските традиции с българската книжовност и образование, Възрожденските процеси, борбата за българска автокефална църква, Освобождението и сформирането на първото българско правителство. След неуспешните опити на Теодоси Бистрички и Петър Сапунов, Новият завет е преведен от Неофит Рилски за цената 5000 гроша и отпечатан в Цариград през далечната 1840г. Неофит води подробен дневник по превода, който наскоро бе публикуван от Ива Трифонова, представяйки един безценен източник на информация за формирането на ново българския книжовен език.

Издаденият текст търпи редакцията на Стойно (Сава) Илиев Радулов и известния български публицист Константин Фотинов. Фотинов участва и в превода на Стария Завет, който след смъртта му е завършен от Христодул Костович. Преводът и обработка на цялата Библията отнемат общо дванайсет десет години под опеката на американските мисионери Албърт Лонг и Илайъс Ригс. В последната редакция взима участие и поетът Петко Рачов Славейков, който по това време живее в Цариград. Първата отпечатана Библия е изложена в протестантската мисия в Стара Загора през юни 1871г.

В последствие, Цариградският превод е редактирано няколкократно докато се стигне до окончателния му текст известен като Виенско издание (1914г.). През 1924г., Придворната печатница в София публикува ново Ревизирано издание отпечатано, което с малки редакции излиза повторно през 1940г. Понеже всички по-късни протестантски Библии на български използват текста му като основа, Цариградското издание остава единствения цялостен протестантски превод на Библията на български език до ден днешен. Юбилейното издание може да бъде поръчано от издателство Игъл-21, книжарниците CLC и Верен в София или директно от Amazon.com:

ЗА ПОРЪЧКИ:
– България: Ники Марков (за поръчки: тел. (086) 821 522 | http://www.eagle2001.net)

– Великобритания (Amazon.co.uk): http://www.amazon.co.uk/Bulgarian-Bible-Constantinople-Edition-Revision/

– Германия (Amazon.de): http://www.amazon.de/Bulgarian-Bible-Constantinople-Edition-Revision/

– САЩ (Amazon.com): http://www.amazon.com/Bulgarian-Bible-Constantinople-Edition-Revision/

– Франция (Amazon.fr): http://www.amazon.fr/Bulgarian-Bible-Constantinople-Edition-Revision/

– Италия (Amazon.it): http://www.amazon.it/Bulgarian-Bible-Constantinople-Edition-Revision/

– Испания (Amazon.es): http://www.amazon.es/Bulgarian-Bible-Constantinople-Edition-Revision/

OЩЕ ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ:

– История на Българската Библия (2004)
– Дигитална Цариградска Библия (2006)
– Нов Български превод на Библията (2007)
– Каталог на документи в Архива на Британското Библейско дружество в Кеймбридж (2011)
– За ПРОТЕСТАНТСКИТЕ КОРЕНИ в БЪЛГАРИЯ
– Нов Български превод на Библията със специална промоция за България в Bookest.Net

3 comments for “Юбилейно издание на Цариградската Библия

  1. искам да получа 2 броя от Юбилеино издание Цариградска Библия на български език.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *