”Вяра и общество” спира, тръгва ”Религията днес” по БНТ1

Предаването „Вяра и общество“ отпада от програмната схема на БНТ и се замества от друго с друг водещ. Това потвърди пред „Дневник“ досегашният му водещ Горан Благоев, който в понеделник е бил извикан от програмния директор на БНТ Ивайло Огнянов и в присъствието на неговите заместници е бил уведомен, че с решение на управителния съвет предаването „Вяра и общество“ е свалено от ефир.

Благоев още не е получил писмено решението, но по време на срещата е била посочена партийната му принадлежност. Той стана член на учредената наскоро партия „Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Благоев посочи, че според въпросното решение остава в БНТ като изпълнителен продуцент на извънредните предавания, свързани с националния и църковния календар.
„Вяра и общество“ тръгна с 16-и сезон на 12 септември по БНТ1, от който успя да излъчи в ефир 4 издания до 3 октомври 2020 г. Повторенията се излъчваха по каналите БНТ2 и БНТ4. В последния му брой теми и гости на предаването бяха:
– Людмил Петров от Институт по философия и социология при БАН, с тезата „Съвременното  християнство трябва да познава днешните очевидности и да може да проповядва ефективно. Църквата следва да излезе от своята себедостатъчност, да може адекватно да евангелизира Европа и ап. Павел ни дава пример за това.“;
– Юра Константинова от Института по балканистика към БАН, с нови факти около българската църковна община в Солун;
– в новата рубрика „Под едно небе“ регионалният тв център на БНТ в Благоевград разказа  за общността на българите католици от източен обред в с. Ново Делчево, община Сандански.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *