Всеки 8 секунди някой си сканира ириса за World ID – – Дигиталната глобална идентификация събира рекорден интерес

Всеки 8 секунди някой си сканира ириса за World ID – – Дигиталната глобална идентификация събира рекорден интерес

Шефът на NVIDIA: Изкуственият интелект ще промени пазара на ...

Изпълнителният директор на OpenAI, Сам Алтман, обяви, че проектът му за глобална дигитална идентификация събира рекорден интерес.

„Ден трети, откакто стартирахме. На всеки 8 секунди някой си сканира окото, а пред центровете ни има опашки“, написа Алтман по повод проекта World ID и Worldcoin.

BBC съобщава, че сканиралите окото си получават 50 долара в „Уърлдкойн“. Те лесно могат да ги обменят за реална валута. Според информацията интереса към проекта е най-голям в страни, където 50 долара имат голяма покупателна способност. Например, опашки пред центровете на „Уърлдкойн“ липсват в Дубай.

За създаването на World ID е необходимо сканиране на ириса със специален скенер с кръгла форма. След това алгоритъм ще потвърждава, че лицето е на истински човек. Едва тогава потребителят ще може да се сдобие с World ID.

„Сканирай окото си. Получи пари. Къде ли ще свърши всичко това“, „Заменете вашите биометрични данни за горещ въздух с последствия надолу по веригата“, „Обществото е прецакано. Благодаря ви, че го ускорявате“, „Отваряте вратата за CBDC, спрете докато има време“ и „Звучи като епизод на Black mirror“ са едни от най-популярните коментари под туйта на Алтман.

Към днешна дата цената на един „Уърлдкойн“ е равна на $2.20. Преди три дни криптовалутата струваше 2.70 долара.

Дигиталната идентификация на Сам Алтман е се базира на технология, позната от криптовалутите. World ID използва блокчейн. По този начин информацията на потребителите се записва криптографски сигурно и може да се проверява, но не и изменя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *