В памет на жертвите на Хирошима и Нагасаки

„Изграждането на мира започва от нас самите“: с тези думи започва посланието, разпространено от Епископската конференция на Япония по повод на възпоменанието на жертвите на атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки, извършени на 6 и 9 август 1941 г. В продължение на 35 години, от 6 до 15 август Католическата църква в Япония чества десет дни за мир – инициатива, осъществявана вследствие на апела за помирение на Йоан Павел ІІ, отправен именно по време на визитата му в Хирошима на 25 февруари 1981 г.

„Трябва да се молим за мира и да правим всичко възможно за него“, се посочва в посланието, подписано от монс. Йозеф Мицуаки Таками, архиепископ на Нагасаки и председател на епископите. В посланието се изтъква, че „мирът в света е разрушен и непрекъснато е заплашван от събития като войната в Сирия, фундаменталисткият тероризъм, въоръжените конфликти за контрол на ресурсите“. Мисъл е отправена и към многото хора, „сред които жени и деца“, избивани, ранявани, принуждавани да бягат, „лишаване от нормален живот и от самия живот“.

В посланието се отправя пожелание за „свят без ядрено оръжие“, дори за „свят без никакво оръжие и насилие“. Църквата в Токио припомня колко е важно да се защитава общото благо и най-уязвимите членове на обществото, както пише Папа Франциск в посланието си за Световния ден на мира 2016. Епископите подчертават, че „не може да има безразличие пред убийствата, дискриминациите въз основа на националност, култура и пол, домашните насилия, проявите на омраза или сексуалния тормоз“, които се извършват в Япония и срещу които трябва „да се предприемат съответстващи мерки“.

Насърчението е и за повишено внимание по повод на законите за националната сигурност и предложението за промяна на Конституцията, „които ще въвлекат неизбежно японския народ в спиралата на насилието“ . Позоваването на монс. Таками е ясно: на миналия 30 март влезе в сила нов закон, който позволява на Япония да използва своите въоръжени сили във военни мисии в чужбина, отбелязвайки епохална промяна в националната конституция, която изрично забранява използването на японските въоръжени сили извън националните граници. От тук и призивът на църквата в Япония за придържане към християнското значение на думата мир, която съдържа „валоризиране на достойнството на живота и развитието на отношения на близост с Бога и ближните“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *