Църквата реши: Симеон II е цар на българите

Ще го споменават по три пъти на литургияимеон

Сакскобургготски ще бъде задължително споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири. Това реши Светият синод по предложение на пловдивския митрополит Николай.

Решението влиза в сила от тази неделя, а името на Симеон II ще бъде споменавано по три пъти на служба. Въпреки това обаче се очаква още утре патриарх Неофит да титулува бившият премиер. Това ще стане по време на литургия в голямата базилика в Плиска, която е посветена на 1150-ата годишнина от покръстването на българския народ.

Според традицията на православната църква имената на светски лица се изричат само, ако те са владетели.

Споменаването на Симеон II като цар на българите не е новост в най-новата история на страната. Вестник „Монитор” припомня, че това се е случвало и през 1989 г., но тогава решението е било самоинициатива, а не решение на синода.

В неделя от 9,00 часа в катедралния храм-паметник „Успение Богородично” във Варна по повод годишнината отново ще бъде отслужена литургия от патриарх Неофит, митрополитите на Българската православна църква и гостите от поместните православни църкви. В края на литургията с църковни ордени ще бъдат наградени Сакскобургготски и настоящият премиер Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *