Сорос инвестира 1 милиард срещу „диктаторите“

Светът се управлява от все повече „диктатори и полу-диктатори“, казва Джордж Сорос. Милиардерът влиза в битка срещу тях: ще инвестира 1 млрд. долара в мрежа от университети, за да спре ерозията на гражданските общества. Милиардерът и филантроп Джордж Сорос ще инвестира един милиард долара в нова мрежа университети. Тя ще има за цел да спре ерозията на гражданските общества в един свят, където управляват все повече „истински диктатори и полу-диктатори“, свят, заплашен и от климатичните промени. Това заяви Сорос в четвъртък в Давос.

Решава се съдбата на целия свят…

По време на речта си на Световния икономическия форум Сорос подчерта, че човечеството се намира в повратен момент, а следващите години ще бъдат решителни за съдбата както на управници като президента на САЩ Доналд Тръмп и президента на Китай Си Дзинпин, така и за целия свят. „Оцеляването на отворените общества е застрашено, но се надига и още по-голяма криза: климатичните промени“, предупреди милиардерът.

Джордж Сорос обяви, че мрежата университети е най-важният проект за целия му живот. Това ще бъде платформа за академично образование и изследователска дейност, към която може да се присъедини всеки университет по света. Целта е знанието да достигне включително и до хора, които са изолирани или дискриминирани – бежанци, затворници, роми, национални и религиозни малцинства.

Потискащо е, че велики сили като САЩ, Китай и Русия в момента се управляват от истински или полу-диктатори, а възходът на авторитарните управници по цял свят продължава, смята Сорос. Той за пореден път атакува президента на САЩ Доналд Тръмп, наричайки го „мошеник“ и „безгранично суетен човек“.

Даренията на Сорос по света

Според собствените му изявления, през последните 30 години Джордж Сорос е дарил повече от 32 милиарда долара за социални дейности и за подпомагане на образованието. През 2007 година „Ню Йорк Таймс“ изчисли направените до онзи момент дарения от Сорос на сумата 7 милиарда долара. След края на Студената война чрез своята фондация „Отворено общество“ милиардерът подпомогна с много пари демократизацията на източноевропейските страни. Той дарява десетки милиони и за други каузи: за възобновяеми енергии, за правозащитни организации като „Репортери без граници“ , за Уикипедия, за легализиране на марихуаната. Джордж Сорос активно участва и в политическия живот, където публично защитава либералните си възгледи и подпомага съмишленици. Той даде пари за кампанията против решението на Великобритания да напусне ЕС и подпомагаше политическите противници на Доналд Тръмп в САЩ.

Създаденият от него Централноевропейски университет със седалище в Будапеща наскоро беше принуден да се премести под натиска на унгарския премиер Виктор Орбан. Орбан, който в началото на кариерата си беше стипендиант тъкмо на Джордж Сорос, през последните години непрекъснато атакува милиардера. В Унгария беше проведена истинска пропагандна кампания с твърдението, че Сорос има за цел умишлено да наводни Европа с мигранти и да претопи християнското европейско население.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *