Църква на летящите спагети (пастафарианците)

Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация у нас. Храмовете на пастафарианците са училища, музеи и барове

Църквата на Летящото спагетено чудовище е поискала от Софийския градски съд да бъде регистрирана официално като вероизповедание в България, пише в. „24 часа“. Според регистрите на съда делото е заведено в България през юли, а очакванията са да бъде решено до края на септември.

До момента в България има регистрирани 136 вероизповедания, а едно от последните бе Обединената езическа църква. Заявлението за регистрация на новата църква е подадено от Стефан Кирязов, който носи и титлата архимакаронт, което е равно на патриарха при пастафарианците, както се наричат последователите на новата религия.

В България активисти на основаната от американеца Боби Хендерсън църква има от 2009 г., а в момента регистрираните последователи са близо 2000, пише в заявлението за регистрация на новата религия. На службите на живо на църквата в страната пък се събирали по над 100 последователи. Повечето от тези хора са млади и с успешна професионална реализация.

Бройката им е по-голяма от броя на православните клирици в страната. Ако получи регистрация като вероизповедание, новата църква ще има право на субсидия от държавата за своите храмове, както и да бъде изучавана в училищата като избираем предмет.

Училищата са всъщност едни от основните храмове на Църквата на Летящото спагетено чудовище заедно с музеите и заведенията за консумация на алкохол, става ясно от заявлението за регистрация и приложените към него доктрина и устав на вероизповеданието. Сред догмите на пастафарианеца пък е записана задължителна поне 20-минутна почивка в петък следобед, която да е съпроводена с консумация на бира. Всеки ден последователите на спагетеното чудовище пък се молят пред свещената Уикипедия или други издания, помагащи да се разбере как е създадена Вселената. Петъците са и дните за честване на премазния петък – празник, който пастафарианците прекарват със семейство и приятели в ядене на разнообразна и мазна храна и пиене на алкохол.

Българската църква на Летящото сп агетено чудовище се прочу това лято, като стана едва втората в света, която е осъществила сватба. Другата пастафарианска църква, извършила такъв обряд, е новозеландската. Обредите, празниците и това, че доктрината на църквата не е неопровержима, обаче са предизвикали отрицателни становища. Според тях новата църква може да насади враждебност, тъй като се подиграва с другите религии и превръща религиозността в гротеска. Уставът и вярванията, които обаче са подадени в СГС за регистрацията на църквата, не показват омраза към останалите религии, казват експерти, прочели документите. Мисията на църквата е да “максимизира благоденствието на хората по света”, а всеки пастафарианец е длъжен да проповядва религията си, без да става досаден. Призната е само в Холандия и Нова Зеландия.

Върховен същ в САЩ пък отказва да я регистрира, защото била имитация на религия.

Пастафарианството е измислено през 2005 г. от Боби Хендерсън в американския щат Канзас. Той опитал да се противопостави на опитите да се изучава теорията за интелигентния дизайн в светските училища. Като алтернатива предложил Летящото спагетено чудовище като дизайнер на света. В началото пастафарианството възниква като опит чрез абсурди да се покажат различията между библейските описания и реалния свят. Впоследствие започват да се пародират и други религии като ислям, будизъм, кришнарство.

Основната цел на последователите на Хендерсън пък е да проповядват научния подход към света. Самият Хендерсън е физик, а много от изтъкнатите световни учени са обявени от църквата за почетни макаронти. В България такъв е например проф. Ричард Докинс, автор на “Делюзията Бог”.

Като част от пародията на религия пастафарианският рай е вулкан от бира и стриптийзьорки. Същото е и в ада, но бирата е вкиснала, а стриптийзьорките имат венерически болести. Пастафарианците нямат 10 божи заповеди, а осем неща, които по-добре да не правиш. Причината да са осем е, че Мойсей забравил за две от тях, докато слизал от планината. Според пастафарианците хората произлизат от пиратите, които всъщност са били добри и весели хора, но са набедени от средновековните християни за зли. Последователите носят гевгир вместо шапка. Като пародия на забулването при исляма или задължителната кипа в юдаизма пастафарианците държат да носят на главите си гевгир, в който се изцежда пастата след варене.

Много от последователите на църквата водят дълги съдебни битки, за да си извадят документи, на които са снимани с гевгир на главата. Първопроходник на тези акции е австриецът Нико Алм, който през 2008 г. подал документи за подновяване на шофьорската му книжка, сниман с гевгир. “Най-обикновен, какъвто се продава във всеки магазин”, обяснява Алм. След като получава отказ, Алм завежда дело и дори е подложен на преглед, който да установи, че е психически годен да шофира. Получава и книжката си с гевгир на снимката.

Успехът на Алм от 2009 г. насам се превръща в мода и десетки пастафарианци по света завеждат дела, за да се снимат с гевгир на главата на личните си документи. Гевгир е и наименованието на редовите членове на Църквата на Летящото спагетено чудовище. И да внимавате в картинката! Летящото Спагетено Чудовище ви гледа!

2 comments for “Църква на летящите спагети (пастафарианците)

  1. Ако горната информация е достоверна, то, както би казал Еклисиаст, между Канзас и Курило не можем да очакваме никакви изненади „под слънцето“. Не е ясно за „средно интелигентния“ човек обаче защо непременно трябва да се регистрира „църква“, а не „капище“, „могила“, „пирамида“ или нещо подобно… Май такива куриози илюстрират мисловния модел на „кръглия квадрат“…

  2. Какви са тези изумени статии!? Хайде малко да си включим и мозъците!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *