СТУДЕНТСКИ ПРОЕКТ ПРИЗОВАВА ЗА ПОВЕЧЕ СВОБОДА НА ИЗБОРА НА ЦЕННОСТИ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ

Съобщение до медиите

01.10.2010 г., Варна

Oпознай себе си в контекста на междукултурен диалог. Това ще ти помогне да прегърнеш обществено значими ценности и да формираш позиция на солидарност и защита правото на избор на личността.

До този извод стигнаха студентите, участвали в дейностите по проекта за културен обмен на тема „Свобода на избора: ролята, която ценностната система играе за формиране на поведението”. Организатор на проявата беше Български християнски студентски съюз (БХСС) в партньорство с Universities and Colleges Christian Fellowship (UCCF Англия) и IFES (Нидерландия). Проектът е финансиран от Програма „Младежта в действие” към Национален център „Европейски младежки програми и инициативи”.

Програмата на проекта бе насочена към потребността на младите хора да опознаят по-добре себе си в процеса на обмяна на идеи с техни връстници относно ценностите и приоритетите, от които те са водени в живота. Проектът целеше да насърчи участниците да осъзнаят връзката между ценностната система и поведението и в резултат да преосмислят своите приоритети, да прегърнат една обществено значима ценностна система и да отстояват свободата на избор, основаваща се на нея.

Дейностите по културния обмен се проведоха от 8 – 19 юли 2010 г. в хотел „Тонзос” край гр. Казанлък. В обмена участваха 13 английски, 13 холандски и 15 български студенти. Те участваха в изложения на тема: „Свободен да питам”, „Свободен да избирам”, „Свободен да помагам” и „Свободен от матрицата”. В дискусионни групи студентите анализираха нагласите в своите култури относно правото на всеки, включително на младите хора в неравностойно положение, на социално включване. По този начин младежите бяха насърчени да отстояват ценности, които са в обществен интерес. Чрез различни форми на изкуството, в работни групи участниците изготвиха и представиха минипроекти – рап песен, видео клип, постер, приказка, колаж и петиция до ректорите, чрез които отправиха апел за повече свобода на избора в областта на моралните ценности. Студентите от страните-участнички изнесоха и културна програма, чрез която бариерите на националните граници паднаха и всеки осъзна свободата и правото на гражданините на ЕС на личен избор на ценностна система.

В програмата имаше много други дейности, които допринесоха за цялата атмосфера на преодоляване на различията и приятелства отвъд етническите, расовите и религиозните бариери: състезание за най-оригинални снимки, спортни турнири, танци, „Невероятното състезание”, водната борба, пътуванията до емблематични селища свързани със свободата ни – Копривщица, Сопот, Карлово, Калофер и Шипка, щраусовата ферма и етнографския комплекс Дамасцена, ден за социални дейности с посещение на старчески дом, дом за деца с увреждания и участие в рекламната кампания на Фондация „Самаряни” и Община Казанлък за приемното родителство; посещение на аквапарк, гледане и обсъждане на филма „Спасителен отряд” и вечерта на „Микрофонът е ваш”.

Какво научиха за себе си студентите? Данните от анкетите, проведени по време на подготвителните дейности показват, че 80% от студентите в България се страхуват да критикуват качеството на учебния процес, защото смятат, че това би попречило на успешното им завършване. Toва повдига въпроса доколко българските студенти са свободни да изразяват позиция по въпроси, свързани с образованието им и обществено значими теми.

Към субективните проблеми на незаинтересованост от това какво става в университета и страх от инакомислие трябва да добавим и обективния проблем с ограничаването на правото на избор на ценностна система в университета. Това е така, защото на практика Алма матер толерира ценностите на атеизма (Бог няма, животът е възникнал от неживата материя) и постмодернизма (всичко е субективно и относително) за сметка на теистичната парадигма (човек е създаден по Божи образ), характерна за първите университети.

Това ограничаване правото на избор е заложено в правилниците на университетите, където фигурира текста, че се забранява провеждането на религиозна дейност на територията на университетите. Студентите достигнаха до извода, че това противоречи на декларираните от Конституцията право на достъп до информация и свобода в избора на светоглед за всеки гражданин на Р България.

Именно поради това ние призоваваме студентите да не бъдат ограничавани в правото си да се събират, да търсят и разпространяват информация и да изповядват своите ценности и убеждения. Неправителствени организации като БХСС би трябвало да могат да упражняват дейност на територията на университета – така, както е навсякъде в демократичния свят. Такава една позиция би била белег не само на демократизъм, но и на истинска академичност.

Университетите са мястото, където би трябвало в сблъсъка на идеи и мнения да се ражда истината. Университетите са и мястото, където се раждат бъдещите лидери на нацията ни. Надяваме се, че отговорните институции ще дадат възможност на студентите да изграждат ценностна система, която е предпоставка за обществено отговорно поведение и светоглед.
Кой е БХСС?

Българският християнски студентски съюз е нaдденоминационно студентско движение, което работи за християнска просвета сред студентите. БХСС е член на общност от сходни национални студентски движения в повече от 150 страни в света. Студентски групи на БХСС съществуват в София, Варна, Шумен, Велико Търново, Благоевград, Пазарджик и Свищов.

Сред проектите, които организираме са национални студентски конференции, лекции, дебати, езикови проекти, социална дейност и много други. Oсновна дейност са дискусионните групи по места. Ние се стремим да насърчаваме духовните търсения на всеки студент, формирането на лидерски умения и активно отношение както към личното му развитие, така и към развитието на българското общество.

За повече информация, посетете:

Уебсайта на проекта „Свобода на избора”: www.summerproject.info

Facebook група на проекта „Свобода на избора”: http://www.facebook.com/event.php?eid=330576711192&ref=ts

За контакт:

Трифон Трифонов
Зам. нац. координатор,
Български християнски студентски съюз
тел. 052 607460, 0894483341
Уебсайт: www.bhss-org.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *