СТЕНАТА на ПЛАЧА

Започвайки този пътепис си давам все по-ясна сметка, за мястото и времето на нашето пътуване. Само преди месец ние попивахме жадно от емоциите на преживяното. Сега, 40 дни по-късно, Святата земя отново е бойно поле! Арена на отвличания, убийства, ракетни обстрели… Само за 2 седмици Ивицата Газа изстреля над 300 ракети към сърцето на Израел! A вчера палестинците посегнаха и на половин милионния Тел Авив… с две ракети! За радост без успех! Само преди месец Тел Авив беше спокоен, модерен мегаполис с небостъргачи, плажове и лукс. Днес страха и несигурността отново са техни гости.

Сетивата ми отказват да приемат, че това е същото място – мястото на войната…. започнала преди 4000 години от потомците на двама братя!

Краси ЧЕНДОВ

„Няма друго място на планетата, за което Бог да казва, че ще настани там Името Си довека! Храмът е мястото, където има само една тема – Бог и Неговата слава! Сам Господ е казал: „Очите Ми и сърцето Ми ще бъдат там завинаги!“ 2 Лет.7:16
Стената на плача, или западната стена на храма, е едно от най-святите места в Ерусалим. Евреите по цял свят се молят обърнати с лице към това място. Намира се на хълма Мория. Там, където Авраам трябваше да пренесе сина си в жертва, но го нарече „Еова-Ире“, което значи „Господ ще промисли“. Защото вместо него, сам Бог пренесе Сина си в жертва! Заради всички ни…
1000 години след Авраам на същото това място Соломон построява величествен храм. Останките от западната стена обаче са от втория храм, построен на мястото на първия около 50 г. преди Христа от Ирод. В този храм е влизал и самият Христос! Сега това е най-оспорваното парче земя на планетата.
Причината е, че точно там -зад стента на плача, на мястото на храма, се извисява златното кубе на джамията Ал-Акса – третата светиня на мюсюлманите. Това прави мястото изключително важно и за едните, и за другите, затова атмосферата тук е нажежена!
В Ерусалим навсякъде дрънчи на оръжие. Напрежение няма, но опасността съществува. Пропускателният режим до стената е изключително строг. Влиза се само от две места, като се преминава през засилен контрол като на летищата.

ШАБАТ
Петък вечер… Случва се нещо необичайно! Наближава последния ден от еврейската седмица шабат (събота). От околностите пристигат семейства за празника. Всички заедно се отправят към Стената на плача за молитва! Някъде към осем се чу вой на сирена! След което градът просто умря! Улиците се изпразниха… Останаха да работят единствено светофарите. В събота евреите не докосват никаква работа. Така пише в закона, даден от Бога на Мойсей. Събота е ден за почивка, ден за Господа. Като под работа се разбира почти всичко. Дори включването на осветлението за тях е рабта, за това го оставят включено по-рано през деня за да не им се наложи да го включват вечерта.

Вечерта в квартирата ни евреи празнуваха шабат. Чуваха се песни и молитви… Докато се борех с windows-а на иврит за да сваля снимките от апарата, тока в сградата спря. Оказа се, че просто е паднал предпазителя. Проблем! Някой трябва да го вдигне. И като в детска игра сякаш всеки от тях каза „Дано да не съм аз“! И накрая познайте… вдигнах го аз! Помолиха ме хората… Проблема обаче се повтори и потрети… Оказа се, че един техен уред дава накъсо. Познайте кой го изключи… Познахте, отново аз!“

1 comment for “СТЕНАТА на ПЛАЧА

 1. За една изключително много дискутирана тема вече може би ще разберете отговора и смисъла!
  „А децата се блъскаха едно друго вътре в нея и тя рече:Ако е така,защо да живея?И отиде да се допита до Господа.
  А Господ и рече:
  Два народа са в утробата ти,и две племена ще се разделят от корема ти;
  Едното племе ще бъде по-силно от другото племе.
  И по-големия ще слугува на по-малкия.“Битие 25:22-23.
  Днес Израел има четвъртата по военна мощ армия в света!(по-силно от другото племе)
  Може би най-богатите хора в света са потомци на възлюбения от Бога Яков и нека не забравяме,че многото пари определят и диктуват политиката на света!
  „…Но аз възлюбих Якова.а Исава намразих…“Малахия 1:2-3.
  „И не само това,но когато Ревека зачна от едного,сиреч от нашия отец Исаака,макар,че близнаците не бяха още родени и не бяха сторили нещо добро или зло,то,за да почива Божието по избор намерение,не на дела,но на оногова,който призовава,рече и се:“По-големия ще слугува на по-малкия;“както е писано:“Якова възлюбих,а Исава намразих!Рим 9:10-13
  Израел по човешки казано са една шепа народ,но заедно с всички Евреи по света са изключително,неимоверно много богати и така да се каже дърпат конците на световната политика!
  Освен това те са възлюбен от Бога народ и всички опити на потомците на Исав(вече омешени с много сходни племена и изповядващи друга религия)да ги унищожят са все НЕУСПЕШНИ!
  Ние се имаме за големи капацитети и се напъваме да дадем отговор на неща които Бог пределно ясно е написал в Библията!
  Дали Бог случайно или необмислено още преди раждането на близнаците е казал-„…Якова
  възлюбих,а Исава намразих“?
  За мен Бог пределно ясно е видял развитието на историята от сътворението до свършека и сега може би Божието сърце скърби(Господ Исус плака за Ерусалим и за това което щеше да му се случи) за войните и кръвопролитията(нека не пропускаме,че са ранявани и убивани абсолютно
  невинни деца,а децата имат законно право само да са само щастливи!)за това,че има хора които с дива ярост и злоба воюват срещу Израел.
  Ако внимателно изучаваме Библията виждаме,че още от избирането на Аврам от Бога за отделен от останалия свят за Богопомазан човек,след него Исак,Яков и съвременен Израел много народи са се опитвали с дива ярост и злоба да ги унищожят!Не са успели и няма да успеят,защото Господ Бог независимо от някои техни грешки ги закриля!
  Нека не забравяме,че човека е по-склонен да върши грях,което го отделя от Божията любов и воля,следствието от което е войни,размирици,деления и какво ли не още!
  „…естествено родения гонеше родения по Дух,така е и сега“Гал.4:29.
  Веднъж в проповед от амвона един“голям капацитет“-изгрял като“звезда“и отнесен от вятъра на греха и гордостта каза-волята на Бога за последното време е земетресения,войни и военни размирици,глад,бедствия и страдания!
  Съвършената воля на Господ Бог е да царува мир и благодат на земята между всички човеци и народи,но грехопадението на човеците отделя човека от Бога и следствието е хаос!
  „Простирах ръцете си цял ден към люде непокорни и опъки!Рим 10:21.
  В никакъв случай и ни най-малко е виновен Бог за хаоса който цари днес между народи,човеци,ако щете и между религиите и катаклизмите.
  Гордия и надменен човек обича греховете си повече от Създателя и Спасителя си.Греховете,мерзостите,подлостите и коварството станаха начин на живот и прогрес за човека и точно това води до катаклизми и войни.
  Нито за миг не си и помислям да коментирам Израел и това което израелтяните правят!
  Те са възлюбен Божии народ и само Господ Бог може да им търси сметка за делата им,аз имам само заповед да молитствам за мира и благоденствието на Израиля!
  Бог ясно каза:народ Израел!
  Всичко останало е народите!
  Израел е поставен от Бог на много висок пиедестал над всички останали народи!
  Щом такава е волята на Всемогъщия Господ Бог би трябвало всички останали народи да се съобразяват с това!
  А срещу Божия помазаник не вдигай ръка!Последствията са страшни!

  И по-големия ще слугува на по-малкия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *