Ще се намеси ли България за Истанбулската конвенция в ЕС?

София, 07.08.2019г. Асоциация общество и ценности изпрати днес писмо до министъра на външните работи, в което апелира страната ни да излезе с позиция по отношение на Истанбулската конвенция до Съда на ЕС, съобразена с решението на Конституционния съд, който я обяви за несъответстваща на Конституцията ни.

Писмото е във връзка с искането на Европейския парламент на Становище от Съда на Европейския съюз (ЕС), по въпроса за присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.  Европейският парламент гласува искането на становище на 4 април 2019 г.  То е регистрирано като Avis 1/19 от Съда на ЕС на 9 юли 2019 г. От момента на изпращане на искането, всички държави-членки и институции на ЕС, включително и България могат да се намесят чрез писмени позиции.

В писмото се посочва, че намесата на България е важна, с оглед да бъде подкрепено и запазено ограниченото присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция. Същото се подкрепя от решението на Съвета на ЕС. ​


В случай на по-широко присъединяване на ЕС към Истанбулската конвенция европейското законодателство ще се ползва с предимство пред българското в сферите на образованието, родителските права, половата идентичност и др. “Това грубо ще наруши не само Конституцията на страната ни, но интересите, достойнството и свободата на българските жени, деца и родители”, се посочва още в писмото.

В писмото са повдигнати въпроси за това дали страната ни е информирана от Съда на ЕС и ще участва ли с позиция относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция. То е изпратено до външния министър, с копие до министър-председателя, министъра на правосъдието, народните представители от 44-то Народно събрание, Светия Синод и медиите.

През октомври м.г. Асоциация общество и ценности, заедно с над 50 граждански организации и стотици граждани у нас, настояха България да излезе с ясна позиция против ратификацията на Истанбулската конвенция в ЕС и да оттегли подписа си, с оглед решението на Конституционния съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *