САЩ: Проблемът с медиите стана основен за човешките права в България

USAВлошаването на медийната среда в България и увеличаването на журналистическата автоцензура заради корпоративен и политически натиск е посочен като вторият по важност проблем с правата на човека в България в годишния доклад на Държавния департамент на САЩ.

Изтласкването на ромското малцинство по периферията на обществото остава най-сериозният проблем на България с правата на човека, отбелязва докладът, разпространен в петък вечерта българско време. След това в изреждането на проблемните въпроса следва „корупцията, която продължава да пречи на способността на правителството да действа и подкопава общественото доверие към правосъдието и други държавни институции“. Списъкът продължава с:

  • твърденията за незаконно отношение към затворници и арестанти;
  • лошите условия в затворите и арестите (вкл. пренаселеността им);
  • протакането на дела в съдебната система;
  • злоупотреба (на властите) с подслушване;
  • насилието и дискриминирането на жените;
  • насилието срещу деца;
  • антисемитски вандализъм;
  • дискриминация срещу роми и етнически турци;
  • трафик на хора;
  • дискриминиране на хора с физически и психически увреждания, хомосексуални и тези с ХИВ/СПИН.

В доклада се отбелязва, че са предприемани мерки срещу извършилите злоупотреби или престъпления в органите на реда и правителството, но те са недостатъчни и недосегаемостта остава проблем. В частта, отделена на свободата на словото и медиите, се казва, че на книга законът ги защитава, а правителството общо взето спазва това гражданско право. Малко по-надолу в доклада в секцията „Цензура или ограничаване на съдържанието“, се посочва: „Има съобщение от журналисти, че политически партии, включително членове на управляващата партия, притискат медии и заплашват да унищожат бизнеса им, ако публикуват определени статии, което предизвиква автоцензура“.

„Продължава загрижеността за влошаването на медийната среда заради корпоративния и политически натиск, който – комбиниран с растящата концентрация на медийна собственост – сериозно накърнява медийния плурализъм.“ В текста се посочват критичните доклади от миналата година, изказването през септември на еврокомисаря Нели Крус за непрозрачност във финансирането и собствеността на медиите в България и анонимна анкета сред журналисти, разкриваща, че няма мотивация за разследваща журналистика и е рутинна практика на собствениците да диктуват редакционната политика и политическата ориентация на медиите си.

В секцията за насилие и заплахи над журналисти е цитиран случаят с колегата от „Икономедиа“ Спас Спасов. Той публикува критични материали, касаещи плановете на компанията за осъществяването на строителен проект в морската градина на Варна. По този повод „през август Марин Митев – съсобственик на ТИМ холдинг му изпрати книгата „Изкуството на войната“ от Сун Дзъ с бележка, съдържаща цитата: „Трябва да избягваш онези, които не можеш да победиш или с които не можеш да се сприятелиш“. „Асоциацията на европейските журналисти“ – България определи това като „директен натиск“, пише в доклада.

Докладът изброява подробности за тежките условия в затворите и арестите, за продължаващи проблеми с полицейско насилие и неговата ненаказаност и за използването на специални разузнавателни средства, което според неправителствени организации се е превърнало от изключително в масово, при това само 5% от събраното като доказателства стига до съдебна зала.

В частта за политическите права като критика е отбелязано, че според неправителствени организации и опозиционни партии свързани с правителството бизнесмени прибягват до изнудване и натиск, за да осигурят подкрепа на избирателите за управляващата партия ГЕРБ на местните и президентските избори през 2011г. „Управляващите не прилагат ефективно законите за борба скорупцията и служители във всички клонове на администрацията често се занимават безнаказано с корупционни практики (…) като подкупи, конфликт на интереси, сложни схеми за злоупотреби със средства, нарушения при обществените поръчки и търговия с влияние.“

Особено тежки думи са казани за състоянието направораздаването в България. Макар да се изброяват няколко положителни резултати, в доклада се казва, че макар по конституция и закони правосъдието да е независимо, корупцията, неефективността и безотговорността продължават да са сериозни проблеми. „Общественото доверие в правораздавателната система остава изключително ниско заради мнението, че магистратите са податливи на политически натиск и прилагат избирателно законите“. Критикувани са непрозрачността в дисциплинарните наказания на ВСС, задръстването на съдилищата със затлачени дела и дългогодишното влачене на наказателните процеси. В текста се цитира юлският мониторингов доклад на Европейската комисия, изразяващ разочарование от разследването и наказването на извършителите на корупция по върховете.

В годината, когато България отбелязва 70 години от спасяването на българските еврeи, докладът на Държавния департамент посочва, че антисемитизмът, оскверняването на еврейски паметници и частни и обществени сгради продължава, а според еврейски организации правителството не прави нужното да преследва всички престъпления на омразата. Постепенно е изоставена практиката да се изчистват от интернет форуми под статиите антисемитски нападки, социалните мрежи са все по-популярни места за антисемитски групи, особено след атентата през юли в Бургас и покрай 70-годишнината от спасяването на евреите, пишат още авторите на доклада. Конкретни автори на антисемитски прояви, литература и говорене са посочени Волен Сидеров и лидерите на ВМРО.

1 comment for “САЩ: Проблемът с медиите стана основен за човешките права в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *