САЩ отмени правото на аборт

Върховният съд на САЩ премахна конституционната защита за абортите, която беше в сила от близо 50 години. Това съобщи Асошиейтед прес в петък.

Съдът се състои от 9 съдии, от които шестима са избрани от консервативната партия на Републиканците. Последните трима назначени са избрани от бившия президент Доналд Тръмп по време на единствения му мандат.

Консервативното мнозинство отмени ключовото историческото решение от 1973 г., известно като Роу срещу Уейд, според което конституцията дава право на всяка жена да реши дали да прекъсне бременността си. През 1992 се води подобно дело, познато като Кейси, при което Върховният съд потвърждава решението си от 1973 г.

По информация на АП решението на съда е в противоречие с общественото мнение на мнозинството американци, което според социологически проучвания подкрепя конституционното право на аборт.

Очаква се новината да доведе до забрани на абортите в близо половината щати.

„Ние считаме, че Роу и Кейси трябва да бъдат отменени. Конституцията не споменава аборт и никое такова право не е имплицитно защитено от конституционна разпоредба“, пише един от върховните съдии Самюъл Алито. „Правомощията за регулиране на абортите са на политическите клонове, а не на съдилищата“, казва още той.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *