Съдът даде ход на дело срещу Станишев

На 8 ноември 2007 състав на Софийски районен съд даде ход на едно от делата срещу премиера Сергей Станишев. Ищци по делото са Пастир Христо Куличев и Светлин Пенев. Те претендират обезщетение за неимуществени вреди, настъпили като резултат от направеното от премиера изявление на 5 септември: “Кой нормален човек….никой нормален човек извън политическия елит се интересува от темата за досиетата”.

Станишев направи това изказване, след като БСП регистрира в ЦИК кандидата си за кметския пост в София Бриго Аспарухов. Поводът беше огласената от Комисията по досиетата информация за принадлежността на народни представители към бившата Държавна сигурност. Куличев и Пенев твърдят, че въпросното изявление им е нанесло неимуществени вреди, изразяващи се в душевни мъки, терзания, дискомфорт, понижено самочувствие, яд и срам.

Адвокатът на Станишев заяви, че премиерът е направил изказване по темата за досиетата, но не с тези думи и с точно това изказване.
Защитата настояваше за прекратяване на делото и изпращането му в Административния съд. Съдът обаче не прие възражението на защитата и постанови делото да се разглежда по общия ред, т.е. да се търси персонална отговорност на Сергей Станишев за направеното от него изявление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *