Религиозна дискриминация срещу протестанти на дневен ред в нарочната Комисия

София 10 март, 2009г.

Вчера в Комисията за защита срещу дискриминация (КЗД) се проведе първото открито заседание, по повод жалбата на Християнски център Прелом (ХЦ Прелом) и осем други жалбоподатели срещу г-жа Десислава Панайотова и в. Телеграф. Жалбата бе подадена пред КЗД в края на миналата година поради публикуваното интервю в брой 1168 от 01.08.2008 г. във в. Телеграф със заглавие „Д-р Десислава Панайотова, богослов: „Секти зарибяват с магии и хипноза“ и други масово тиражирани твърдения на ответниците.

Исканията залегнали в жалбата на ХЦ Прелом са Комисията за защита срещу дискриминацията да установи наличието на религиозна дискриминация срещу членовете на ХЦ Прелом като протестантска църква и срещу всички други протестантски християни в страната и да получи публично извинение от Десислава Панайотова и в. Телеграф, както и да ги задължи да се въздържат от бъдещи прояви на дискриминация на основание религия.

От страна на жалбоподателите присъстваха Калоян Курдоманов, пастор на Апостолски център „Християнски център Прелом“*, Румен Попов, пастор на църква „Живот в Царството,“* в гр. Габрово и Велислав Алтънов, презвитер на „Християнска Вселенска и Апостолска Църква“. Жалбоподателите бяха представлявани от адв. Виктор Костов. 

Десислава Панайотова, ответник по жалбата, представлява себе си в качеството на богослов и директор на Центъра за религиозни изследвания и консултации „Св. Св. Кирил и Методий“. От страна на в. Телеграф на заседанието се яви Владимир Йончев, главен редактор на вестника. 

По време на заседанието бяха изслушани присъстващите жалбоподатели и по трима свидетели доведени от всяка страна. Като свидетел бе разпитана и журналистката от в. „Телеграф“ Младена Германова, взела интервю за вестника от г-жа Панайотова, което стана повод за подаване на жалбата.

Ново открито заседание бе насрочено за 9 април 2009 г.

адв. Виктор Костов,
Представител на жалбоподателите по преписката 

* Църква „Християнски център Прелом“ в гр. София и църква „Живот в Царството“ в гр. Габрово са част от Апостолска Реформирана Църква, която е регистрирана църква – вероизповедание, принадлежащо към евангелско-протестантското крило на християнството. Апостолска реформирана църква включва 35 евангелско-протестантски общности с общ брой над 2 500 души.

2 comments for “Религиозна дискриминация срещу протестанти на дневен ред в нарочната Комисия

 1. Здравейте на всички!

  Искам да изразя моето мнение като евангелски вярващ и като човек който е бил подиграван заради вярата си в Бога още по Живково време и след това и до ден днешен.Пред цял колектив са ме осмивали за това че вярвам в Бог.
  Не одорявам това което ХЦ Прелом и може би други църкви са подели да се съдят пред комисии съдилища и прочие.
  Христос каза “ да не отвръщаме на хулата с хула“ “ ако ни ударят по едната буза да дадем и другата“ мога да продължа но и това е достатъчно има го и в четерите Евангелия.
  За Бога какво виждам хора които ги е страх от гонение а нашия Господ Исус каза че ще бъдем гонени заради Него
  Братя и сестри биват мъчени и убивани за Христа в съседна Турция,Китай,Индия Арабия следвайки Христовия пример “ Боже прости им те не знаят шо вършат“.
  Бог ни е призовал в ев.Лука да „разнесем Евангелието му по целия свят“ “ болни да се церят“ и прочие.
  Никъде в Новия Завет няма пример да водим дела и да се съдим и да търсим одобрение от света.
  Пиша ви това за да се засрамите.Потърсете Бог който е пълен с милост и Той ще ви прости.
  Бог да ви Благослови!

 2. В случая става въпрос за показване на истината, а не за възмездие предполагам. А това е правилно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *