Политическа пропаганда чрез служители на изповедания

ЧРЕЗ г-жа ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА 43-ОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

ДО г-жа РУМЯНА БЪЧВАРОВА
ЗАМ. МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ ПО КОАЛИЦИОННА ПОЛИТИКА И ДЪРЖАВНА АДМИНИСТРАЦИЯ И МИНИСТЪР НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

В Ъ П Р О С от Димитър Делчев, народен представител от ПГ на Реформаторски блок

На основание чл. 90, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 92 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание, внасям въпрос ОТНОСНО: политическа пропаганда чрез служители на изповеданията

Уважаема госпожо заместник министър-председател,
При срещите с избиратели от етнически смесени райони ми беше съобщено за множество случаи на агитация в полза на определени партии от страна на мюсюлмански духовници при провеждането на последните местни избори. За наличието на подобно политическо влияние говори и новоизбраният главен мюфтия Мустафа Хаджи, като в интервю пред медиите съобщава, че знае за много случаи, в които имами и регионални мюфтии са агитирали за политически партии по време на проповедите си.

Получих, също така, информация за политическа агитация в евангелистки църкви в общини от Софийска област и от Пловдивдска област.

Разпространението на политически послания от свещенослужители, независимо на коя религия, буди сериозни притеснения. Религията е основана на ценности и морални принципи, които са свещенни за вярващите. Ролята на проповедниците е да внушават смирение и почит към Господ, а не да призовават към вземане на властови позиции. Българската политика се прави от български политици.

Макар, към момента не става въпрос най-вече за агитация в полза на определени политически сили, има опастност тази агитация да прерасне и в пропаганда на религиозен екстремизъм. Смесването на религията с политиката крие съществени рискове за обществото, поради което е и забранено от закона.

Във връзка с това моля да отговорите на следните въпроси:
– Получени ли са в повереното Ви министерство сигнали за политическа агитация от свещенослужители в последните три години (2013, 2014 и 2015 г.)? Колко са получените сигнали за всяка година?
– В кои региони са получени сигнали за религиозна агитация?
– Какви мерки са взели органите на Министерството на вътрешните работи за предотвратяване на политическата пропаганда от страна на религиозни служители?
– Има ли наказани за подобни деяния лица? Колко е броят им и какви са наложените наказания?

С уважение,
Димитър Делчев,
народен представител

Министър Бъчварова отговори, че според централната полицейска статистика за последните 3 години няма регистрирани сигнали, касаещи политическа пропаганда сред служителите на вероизповеданията. „Понеже Дирекцията за вероизповедания има отговорност за този процес, проверих и там, също няма сигнали за този период“, каза тя. Министър Бъчварова призова хората, които са получили такива сигнали, да ги подадат по места в Областните дирекции на МВР. Идентифицирали сме всички рискови зони за етнически конфликти на територията на страната. Има такава карта и според нея сме дали специфични задачи, които да изпълняват нашите органи, заяви още Бъчварова на въпрос по време на парламентарния контрол за Национална стратегия за изготвяне на превантивни мерки по недопускане на етнически конфликти.

 

ОЩЕ по ТЕМАТА:

БСП в коалиция с Асоциация на ромските пастори

Пастори осъдени на пробация за търговия с гласове

ВЯРА: Ромски пастор от ДПС в парламента

Секта в надпреварата за СДС

Протестанти спъват оставката на Кирил Йорданов – Варна

Търговия с гласове в храма

Отворено писмо от Асоциацията на ромските пастори в България

Кой създаде Обединени Евангелски Църкви и Асоциация на Ромските Пастори и защо ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *