Погребалните ритуали в протестантството

Здравейте,
Нужна ми е информация относно погребалните ритуали в протестантската религия (общност). Как мога да намеря описание за провеждането им и тяхното съдържание? Надявам се на Вашата помощ. Благодаря Ви.

Ирина Танева

19 comments for “Погребалните ритуали в протестантството

 1. Здравейте Ирина Танева,
  Ще се опитам да отговоря на въпрос ви по следния начин. Протестанските християни не приемат вярата си във Исус Христос като религия, а по – скоро като начин на живот. Това е много важен момент, който повечето религиозно вярващи не могат да разберат. Защо казвам всичко това! Понеже от тук идват и различията в нашите духовни практики, нещо което кара много хора да гледат на протестанските вярващи скиптично, като на друг самоупределящ се вид религия което не е вярно с истината. Защото смея да твърдя, като трето поколение вярващ, че всичко което се извършва като дейност в протестанските среди произлиза единствено и само от Словото на Бог „Библията”, което за нас отново казвам не е само практика но и начин на живот. Трябваше да направя този кратък увод за да мога и по – лесно да ви обясня начинът по който изпращаме нашите близки и да отговоря адекватно на вашият въпрос. Със сигурнос немога да ви дам шаблон и да кажа, точно така трябва да се извършват погребалните практики, защото и в библията никъде няма описан бодобен такъв. Но от друга страна можем да намерим много библейски стихове които ни насърчават и окуражават относно тези, които почиват в Христа. Аз лично съм водил като пастор не малко погребения, тъй като наследих църква с 50 годишна история в нашият град и сами по себе си можете да заключите, че членовете на тази църква са предимно възрастни хора. Как протичат обикновено моите погребални практики? Дали ще е в дома на починалия или на обществено място, като погребална ритуална зала аз слагам като преоритет словото на Бог и какво казва то относно починалите в Христа. Това което проповядвам на живите са думи които биха ги утешили, насърчили и дали ясна представа за живота ни след смърта. Например проповядвам пасажи като тези: –
  1Сол. 4:13-14 „А не желаем, братя, да останете в неизвестност за ония, които умират, за да не скърбите както другите, които нямат надежда. Защото, ако вярваме, че Исус умря и възкръсна, така и починалите в Исуса Бог ще приведе заедно с Него.” – 1Кор. 15:20-23 „Но сега Христос е бил възкресен, първият плод на починалите. Понеже, както чрез човека дойде смъртта, така чрез човека дойде възкресението на мъртвите. Защото, както в Адама всички умират, така и в Христа всички ще оживеят. Но всеки на своя ред; Христос първият плод, после, при пришествието на Христа, тия, които са Негови.” – и много други понеже Божието слово е дълбок неизчерпаем извор за тези които черпят от него.
  След като съм дал на хората необходимото знание относно това, какво казва словото на Бог относно починалите във Христа, призовавам всички, който не се е покаял за греховете си на покаяние и молитва. След това пеем химн, за мене добър такъв е – „О колко чудна благодат” и всичко приключва до там. Относно практики като подаване, пити и поливане с вино на гроба за мен са по – скоро жертва на бесовете и неща не описани в Библията, която всички четем. Това са обряди идващи по – скоро от човешки предания, но не и от Бог на когото служим.
  Дано съм бил изчерпателен и се надявам да съм бил полезен с моя отговор.
  С почит пастор Васил Петров

 2. Що за измислен израз е „словото на Бог“,ако говорите за различните текстове на Книгите,то израза ви е крайно неверен,подвеждаш,но най-вече впечатлява със своето сектанство.

 3. Изразът „Божието Слово“ не е неверен, нито е сектантски.Ако сте отваряли Библия ще видите,че е често срещан. По скоро коментиращите по-горе изразяват своята духовна неграмотност, празно самочувствие и предубеждение.А този, който обижда евангелските пастори сам разкрива своето невежество и посредственост. Самият Господ Иисус Христос говори не веднъж за нечистите духове. Също гадаенето, врачуването, магьосничеството са заклеймени от Библията, тъй като медиумите влизат в контакт с измамни духове, което води до проклятие.

 4. „Изразът “Божието Слово” не е неверен, нито е сектантски.Ако сте отваряли Библия ще видите,че е често срещан“
  А къде Книгите са наречени така?
  Поне Един цитат може ли?

 5. А защо не и повече от един?

  Търсене на „божието слово“ в превод ББД 2005
  В резултат на търсенето бяха открити 42 стиха.

  1 Царе 9:27

  3 Царе 12:22

  Йов 38:1

  Агей 2:20

  Марко 7:13

  Лука 3:2, 5:1, 8:11, 8:21, 11:28

  Йоан 10:35

  Деяния 4:31, 6:2, 11:1, 12:24, 13:5, 13:7, 13:44, 13:46, 18:11

  1 Петрово 1:23

  2 Петрово 3:5

  1 Йоаново 2:14

  Римляни 9:6

  1 Коринтяни 14:36

  2 Коринтяни 2:17, 4:2

  Галатяни 6:6

  Ефесяни 6:17

  Филипяни 1:14

  1 Солунци 2:13

  1 Тимотей 4:5

  2 Тимотей 2:9

  Евреи 4:12, 6:5, 11:3, 13:7

  Откровение 1:2, 1:9, 6:9, 19:13, 20:4

 6. По-глупави цитати не можа ли да изнамериш,с никой от тях не се доказва че Книгите са наречени „Божие слово“.
  Вземи един произволен цитат който си дал например Йов 38:1,как в тези думи видя че се касае за Книгите?

 7. Обръщам се към вас златен член да напишете първо двете си имена а не това златен член и второ ако пишете по темата добре, но ако мислите да се заяждате със пастори ще ви забраним влизането. И още нещо това място е само за пастори!

 8. Черно на бяло Касий, черно на бяло се вижда. Ако на Божието Слово казваш глупост мога само да предположа, че си някое варненско ченгенце поставено да следи какво се говори в християнските форум.

 9. Искате да кажете че пасторите са безгрешни?
  Ако пишат неща които трябва да се нарекат с грозни думи,защото по съдържание са такива,тогава какво да се прави?

 10. „Черно на бяло Касий, черно на бяло се вижда“
  КЪДЕ?
  Ето по дадения цитат,давайте,и ако може бяло на черно :))

 11. „варненско ченгенце поставено да следи какво се говори в християнските форум“,пий си витамините.
  Никой не дава пет пари за такива като теб.
  То бива да сте обладан от фобии,но за ваше сведение тази вече е изтъркана :))

 12. Ами, защо пък да са изтъркани. След бургаските, идва ред на варненските. Логично нали? Скрито покрито няма да остане. Как е сега фобията Ви, след като май от уплаха ни заговорихте в множествено число?

 13. Какво стана със Йов 38:1?
  Не пишеш как този стих се отнася към Книгите?
  Общите приказки само в сектата ти,не забравяй да покажеш „черно на бяло“,или „бяло на черно“,по твой избор.

 14. zdr.az ne sam gledala tova izdanie na predavaneto ,no sam mnogo vazmutena i razqrena zradi tezi nedomlavki,za6toto ne znaqt 4e ima razli4ni prevodi ot gracki ezik na Slovoto,az li4no imam tova izdanie na nopviq zavet i smelo moga da kaja 4e ne e fal6ivo,napravo ne mi e qsno kak moje da tvardite vie ot „gospodari na efira“,4e e fal6ivo bez da ste 4uli i stranata na izdanieto?Iskam da popitam dqdo georgi-vie nqmate li strah ot boga?Ne ste li 4uvali 4e ne e vajno kak e prevedeno Evangelieto a kakvo iska da ni kaje Bog zad bukvite v nego!Istinata e 4e ne znaete kolko mnogo razqrhte Bsemoga6tiq Bog s tova va6e u4astie v takava bezmislica!Kak moje da govorite taka?Kakav primer davate na mladoto pokolenie v Balgariq?A vie ot „gospodari na efira“popravete si gre6kata kato napravite reportaj s izdatelstvoto na noviq zavet!
  A vie zlaten 4len zatvarqite si ustata za6toto qvno samo se podigravate s tolkova seriozen vapros,qvno ne ste i otvarqli bibliqta!
  A na tozi sait se izvinqvam znam 4e e samo za pastori,no me boli tozi fars ot strana na tova predavane i iskah da za6titq vqrata si osobeno pri fakta 4e Slovoto ima razli4ni prevodi,no edno i sa6to se krie zad vseki edin stih ot nego i tova e svqtiq duh koito iska jivee v nego i zatova pisah.Nadqvam se predavaneto da popravi gre6kata si.
  S uvajenie Eleonora 18g

 15. Цитирам: златен написа на 15 февруари, 2008 в 17:44 ч. от 90.154.201.54
  “варненско ченгенце поставено да следи какво се говори в християнските форум”,пий си витамините. Никой не дава пет пари за такива като теб. То бива да сте обладан от фобии,но за ваше сведение тази вече е изтъркана :))“
  А сега моето мнение. Г-н златен, много приличате на образа от съня на цар Навуходоносор. Особено внимание обърнете на нозете на този образ: краката му от желязо, нозете му отчасти от желязо, а отчасти от кал. Фалшив сте г-н златен. По-скоро сте кал примесена с желязо, което ви се привижда като че ли е злато. Вашата категоричност ме накара да се опитам да ви върна разума. Относно НИКОЙ НЕ ДАВА ПЕТ ПАРИ ще ви кажа, че аз давам всичките си пари за хора като пасторите, които вие обиждате. Вие страдате от фобията, в която упреквате пасторите и участниците във форума. Вие не носите името на Исус Христос. Едва ли познавате Словото на Бога. Не сте ли чел, че „от онова, което препълва сърцето, говорят устата“? Приоритетите ви са доста объркани. Любовта съвсем липсва в тях. Съветвам ви, върнете се към живото Слово. Припомнете си 1 Коринтяни 13:1-13 Понеже няма да го направите, нека ви напомня думите, записани в Божието Слово:
  1. Пътят на любовта
  Ако говоря с човешки и ангелски езици, а любов нямам, аз съм станал мед, която звънти, или кимвал, който дрънка.
  2. И ако имам пророческа дарба, зная всички тайни и всяко знание, и ако имам пълна вяра, така че и планини да премествам, а любов нямам, нищо не съм.
  3. И ако раздам целия си имот за прехрана на сиромасите, и ако предам тялото си на изгаряне, а любов нямам, никак не ме ползва.
  4. Любовта дълго търпи и е милостива, любовта не завижда, любовта не се превъзнася, не се гордее,
  5. не безобразничи, не търси своето, не се раздразнява, не държи сметка за зло,
  6. не се радва на неправдата, а се радва заедно с истината,
  7. всичко премълчава, на всичко хваща вяра, на всичко се надява, всичко търпи.
  8. Любовта никога не отпада; другите дарби, обаче, пророчества ли са, ще се прекратят; езици ли са, ще престанат; знание ли е, ще се прекрати.
  9. Защото отчасти знаем и отчасти пророкуваме;
  10. но когато дойде съвършеното, това, което е частично, ще се прекрати.
  11. Когато бях дете, като дете говорех, като дете чувствах, като дете разсъждавах; откак станах мъж, напуснал съм детинското.
  12. Защото сега виждаме нещата неясно, като в огледало, а тогава ще ги видим лице в лице; сега познавам отчасти, а тогава ще позная напълно, както и съм бил напълно познат.
  13. И така, остават тези трите: вяра, надежда и любов; но най-голяма от тях е любовта.
  Сега г-н златен ви оставям да размислите и да се помолите за прошка на живия Бог, на Господ Исус. Моля се и аз да бъдете простен. Дано Бог ви даде мъдрост да преосмислите живота си и да се покаете. Лесно е да сееш обиди. Но пазете се да не се върнат към вас със страшна сила. Защото е писано, че каквото посеете, това жънете. Бог да отсъди между вас и хората, които засегнахте. Защото сред тези хора съм и аз, като частица от Христовото тяло.
  Накрая, би било добре да се представите с истинското си име и образ. Иначе ставате копие на сатанинските служители, които се представят за какви ли не само и само да не се види истинският им образ.
  Бъдете здрав.
  Емилия (християнка четвърто поколение)

 16. Хора, вие голямо внимание му обърнахте на златен. Всички коментари за него бяха. Не му правете този комплимент. Игнорирайте такива заяждания. Като не му обърщаш внимание на един човек, той сам ще си спре.

  Корекция приема само, който е отворен! Който иска да се заяжда, няма да чуе и думичка.

 17. Aко е само „аз давам всичките си пари за хора като пасторите, които вие обиждате“ значи малко давате :))

 18. „Хора, вие голямо внимание му обърнахте на златен. Всички коментари за него бяха“,общи и празни думи се казваха,никой не можа да вземе сериозно отношение по съвета,освен сектански лични мнения,нищо сериозно не се каза.
  „Корекция приема само, който е отворен“ вижда се сектанското в пишештите,никой не се оказа отворен да говори по това което знае.
  Сигурно ви е страх, стадото което пасете да не чуе нещо различно от помиите с които го заливате .

 19. златен
  прочетох твоите думи но видях че ти си просто един човек който търси за какво да се заяделАко си толкова вещ защо не коментираш темата а просто дрънкаш? А сетих се-защото под прикритието на завоалирани име на в мрежата е много удобно за комплексирани хора просто да плюят. Сигурно в живота си си доста „интересна картинка“.Вместо всички тези неща заслушай се , помисли пък може нещо да разбереш ,което да промени живота ти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *