Отзвук от Световен Ден за Молитва – 2010

Тази година на 23 май 2010г. хора от 219 страни участваха в Световният Молитвен Ден. Стотици милиони християни изпълниха стадиони, площади, отворени и затворени зали като свидетелстват за силата на молитвата в единството на тялото Христово по целия свят.

Едно нещо, за които сме благодарни на Бога са свидетелствата за разстящо единство между църкви, деноминации, градове и цели държави, което може да трансформира целия свят. Формирани бяха редица мрежи, целящи обединение и партнъорство. Младите хора от целия свят все повече и повече усещат нуждата от среща в молитва в подножието на кръста Христов, като в много страни те бяха и движещата сила на Световения Молитвен Ден.

В България след като видяхме как през 2008г. Бог записа Своята история, като призовахме 10 града да застанат в единна молитва, с надеждата да достигнем до 10 000 души, а на 11 Май 2008г. се присъединиха над 26 000 души в повече от 82 града.

През 2009 година, на 31 май искахме за заменим множеството по-малки събития в отделните градове и да видим единството да се разширява. С тази цел планувахме 12 големи събития в по-големите градове из цялата страна, в които се включиха и съседните им по-малки села и градове в молитва за България. Стадиони и обществени зали бяха пълни с молитвите на вярващите от най-различни точки на страната ни.

Все повече се чуват призиви към обща молитва от цялата ни страна. Желанието на хора да се обединят в подножието на кръста е сигурен знак за идването на освежителни времена от лицето на Господа за страната ни.

Наблюдавайки събитията от 2008 и 2009 година, искахме през 2010 да поканим всички вярващи да се съберем на едно място, но за съжеление по различни причини това не беше възможно. В молитва започнахме да се връщаме към раждането на Световният Молитвен Ден от разказа в книгата Деяния на апостолите за да проследим трите етапа от раждането на църквата: десет дни на постоянна молитва преди Петдесятница, общата молитва на самия ден и проповедта на ап. Петър след слизането на Святия Дух.

Малко по малко, започнахме на мислим за обеднинението на вярващи в молитва в горницата, но и за проповедта на Петър, на която целият град беше свидетел. Продължихме да търсим Бога в молитва и след няколко потвърждения решихме да имаме две отделни събития.

И така на 23 май 2010 г. от 17:00ч. водачи и църкви от почти вскяка деноминация взеха участие в обща молитва за страната ни в най-голямата зала в София, България. В продължение на два часа, се отправяха молитви към Бога, бяха четени стихове от Библята и дори деца на 5 годишна възраст отправиха разпалено молитва към Бога за страната ни.

Връщайки се отново и отново към стиха от 2 Лет. 7:14 наистина виждахме този призив към обща молитва отправен и към цялата страна. Задачата обаче се оказа по-трудна, отколкото очаквахме. С много молитва и много срещи събрахме независим екип от хора с желание да се проведе обща молитва за България на открито. В него взе участие и бивш министър председател на България. Имайки представа, че големият процент българи причисляват себе си към източното Православие започнахме да търсим и православен свещенинк, който да води молитва на открито.

Срешнахме се с един от свещениците известнни със социалната си дейност с молба да вземе участие в инициативата, който без колебание при поканата.

Седмица по-късно, заради проблеми с нормативни актове около новопостроени сиропиталища на свещеника беше издадена заповед за събарянето им. Вдигна се шум от българските медии и проблема с дома за сираци доби национален мащаб.

Най-очудващо за нас беше, когато от Българска телеграфна агенция ни се обадиха с предложението да помогнем на свещеника с обедителни аргументи за запазването на приюта за деца на прес конференция, като плануваха да информират медиите,които да отразят това. Своевременно информирахме Телеграфната агенция и за предстоящата обща молитва на открито, която ще се води от свещеника, след което получхме отговор, че с радост ще помогнат за разспространяването на новината.

Ден след пресконференцията най-големите вестници бяха отразили предстоящата обща молитва на площада, като всеки ден имаше информация за скорошното събитие. Бяха отправени покани за участие от радио и телевизии. На самия ден от Българската национална телевизия ни се обадиха с молбата да присъстват и да отразят събитието. Редица интернет блогове, сайтове, вестници, радио и телевизии отразаваха събитието.

На 23 май 2010г бе проведена обща молитва за България, част от Световният ден за молитва, която се състоя на площад Св. Алакександър Невски точно пред катедралата в столицата, водена от източноправославен свещеник. Бившият примиер отправи поздрави към присъстващите. Същото направи и гост от Европейския парламент като поздрави България за участието й в Световния Молитвен Ден. Представител на американския Сенат и Конгрес предаде поздрави на България за добрата инициатива.

Отправихме обща молитва от сърцето на България към Бога, пропомнихме си стихове от Библята по случай Петдесятница и едновременно млади и стари се молиха за благоденствието на народа ни!

„Слава на Бога във висините, И на земята мир между човеците, в които е Неговото благоволение”.
GDOP Team
Bulgaria, Sofia 1463 P.O.B.131
Cell:00359 895 25 40 40
E-mail: office@gdop.eu
www.gdop.eu
THE GLOBAL DAY OF PRAYER BULGARIA

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.