ОТВОРЕНО ПИСМО до Тед Търнър

С ПРИЗИВ ДА СЕ ИЗВИНИ ЗА НЕГОВОТО ИЗКАЗВАНЕ ПО ТЕЛЕВИЗИЯ NBC В ПРЕДАВАНЕТО MEET THE PRESS, В КОЕТО ХВАЛИ СЪВЕТСКОТО К.Г.Б. КАТО “ПОЧТЕНО МЯСТО ЗА РАБОТА” 

До: Г-н Тед Търнър

Turner Enterprises, Inc.

133 Luckie Street

Atlanta, GA 30303

 

Г-н Търнър,

На 30 ноември 2008 г. във Ваше интервю с Том Брокау, водещ на предаването Meet the Press (“Среща с пресата”) по телевизионната мрежа NBC, Вие направихте някои изказвания по повод на КГБ, една от най-жестоките и античовешки институции на комунизма в бившия СССР, запазила се и днес в Путинова Русия под името ФСБ.

В същата програма Вие разказахте за Вашата любов към историята като предмет и как вашите познания по история са били фактор в това да станете по-добър бизнесмен. Взимайки предвид вашето признание за това колко обичате историята, намираме за още по-озадачаващо това, че Вие говорите за КГБ като за “почтено място за работа”, което било давало на хората в бившия Съветски Съюз “възможност да правят нещо важно и значимо”.

Наблюдавайки агресивните усилия на различни групи от хора в последно време да пренапишат историята (или иначе известно като “исторически ревизионизъм”) и така да отрекат или омаловажат злото на престъпления, като тези извършени по времето на комунизма и холокоста от Втората Световна война, ние не можем да си позволим да бъдем селективни ученици на историята.

Разбира се, Вие имате правото и свободата да изразявате вашите идеи за това какво е било КГБ. Но ние намираме тези Ваши изявления не само за исторически неточни, но също така за оскърбителни спрямо милионите жертви, които са страдали директно и индиректно от комунизма в бившия Съветски Съюз и неговите сателити.

Близо две десетилетия след падането на Берлинската стена с възстановяването на повече и повече исторически документи, е доказано, че КГБ е бил един от главните инструменти на терор в комунистическа Русия. Оскърбително и смущаващо е да чуем за това как човек с влияние като Вашето, нарича КГБ “почтено място за работа” – институция, която е отговорна за тормоза, репресиите, измъчването и убийствата на милиони невинни хора в Съветска Русия.

Според нас Вие дължите извинение на тези от нас и на поколението преди нас, които живяхме за десетилетия в убийствената сянка на комунистическия терор!

Вие дължите извинение на всички тези, които изучават историята като предмет, на тези, които я преподават, както и на хората в това поколение, което трябва да знае цялата истина за злото, което комунизма в бил и продължава да е днес.

Над 100 милиона жертви на комунизма стоят като свидетели на злините и несправедливостите, извършени спрямо тях! Ние не можем да си позволим да останем мълчаливи. От тяхно име и заради нашата съвест, ние Ви призоваваме да се извините публично и в кратък срок от страниците на вашият уеб сайт www.tedturner.com. Настояваме също така Вашето извинение да бъде отпечатано във водещо международно издание като например The International Herald Tribune или друга подобна медия!

Подпишете Петицията: http://www.ipetitions.com/petition/turner-kgb/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *