Георги Шишков: Секта в надпреварата за СДС

Секта в надпреварата за СДС 
Георги Шишков, богослов
17 Декември 2008
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2008-12-17&article=259821

Има ли право религиозен лидер да провежда политическа агитация в полза на претендент за председателския пост в СДС? Това се случва на прага на 2009-а в европейска България, където иначе демократичното ни общество, което години наред се бори за правото си на свободен избор, днес очевидно е третирано като безсилно да решава актуалните политически въпроси на държавата, без изрична команда от пастор Людмил Ятански – основателя на Евангелска църква „Блага вест“ в България!

За мнозина това име може би е съвършено непознато – в средите на православната църква обаче отдавна говорят за „Блага вест“ като за една от динамично развиващите се секти в България, въоръжена с всички необходими инструменти за въздействие върху вярващите. Евангелска църква „Блага вест“ разполага със собствен институт за обучение на своите членове, има радио, футболен отбор и чрез сайта си открито пропагандира политическата си подкрепа в полза на своя член и кандидат за председателския пост в СДС – Мартин Димитров. 

От началото на своята предизборна кампания г-н Димитров нито веднъж не се разграничи от призивите на своя пастор и не изрази позиция, с която да демонстрира несъгласието си с подобен тип намеса в светските дела от страна на тази църквата. Нещо повече – на десетките журналистически въпроси относно членството му в сектата Димитров нито веднъж не даде ясен и категоричен отговор.

Религиозната толерантност и правото на всеки в България да изповядва открито религиозните си убеждения очевидно не са аргумент за неморалния подход в кампанията, нито са отговор на въпроса защо Божията воля трябва да бъде намесвана в политиката и да се ползва като средство за манипулация сред миряните. С последното очевидно някога е била съгласна и „Блага вест“, защото в блога си в интернет от 20 февруари 2008-а пастор Ятански проповядва: „Църквата не може да бъде сведена до една или друга политическа сила или партия. Църквата е царство, което стои далеч над всички земни управления и не може, не трябва да бъде обвързвана с която и да е политическа сила.“ Трудно е да си представим тогава как тази теза претърпя своята пълна метаморфоза в рамките на седем месеца така, щото същият пастор на 15 ноември 2008 г. обяви безрезервната си подкрепа за кандидата за председател на СДС Мартин Димитров и с Божието име напред призова последователите си да направят същото. Още по-трудно обясним обаче е фактът, че г-н Димитров старателно укрива своята религиозна принадлежност по време на цялата си предизборна кампания, при положение че в миналото е говорил за това в свои интервюта, които са съхранени в интернет. Той бе единственият сред кандидатите, който по време на първия тур на изборите изразяваше в медиите своите опасения относно манипулации на вота, и единственият, който си позволи да манипулира съзнанието на хората чрез словото на религиозни общности като „Блага вест“ и пастор Ятански. Дебатът за прозрачността и правилата в правенето на политика днес е точно толкова актуален, колкото и дебатът за дясното в България. Шансът на СДС е исторически и вотът в неделя е пътя към него, остава само да помислим с кого и как ще го извървим.

 

КРАДЕЦЪТ ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА

17 Декември 2008
http://yatanski.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html

Отговор от Людмил Ятански магистър на хуманитарните науки, богослов, пастир на БЕЦ “Блага вест” София

Пиша в отговор на една статия публикувана във вестник Стандарт, в която Георги Шишков неетично и некоректно поднася неверна и изопачена информация в подкрепа на своя аргумент. Един богослов пише за политика. Бих предпочел да имам дискусия с него на богословски теми, а не политически, но съм длъжен да защитя истината.

Ще премина направо на въпроса – обвинение в политическа агитациа извършена от религиозен водач. Поводът е моя статия в личния ми блог, в която изразявам одобрението си и подкрепата си за политическа фигура в българския парламент. 

Като искрено вярващ християнин, аз открито подкрепям и се моля за всеки политик, който е морален, честен, неподкупен и справедлив независимо от коя партия е, независимо дали е православен, католик или протестант. Независимо дали посещава същата църква като мен или не. Освен това аз и църквата на която принадлежа се молим за всички управляващи, така, както ни учи великият апостол Павел: “И тъй, моля преди всичко да се правят просби молитви, молби, благодарения за всички човеци, за царе и за всички, които са на власт, за да прекарваме тих и мирен живот в пълно благочестие и чистота; защото това е добро и угодно пред нашия Спасител Бога, Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината.”/Цитатът е от Синодалното издание на Библията 1998 г. за да не бъде впрегната следващата лъжа, че четем различни Библии/ А това означава, че се молим за г-н Първанов, г-н Станишев, целия министерски съвет, целия парламент. А това означава, че се молим за хора от БСП, НДСВ, ДПС. А това според логиката на автора означава, че им оказваме политическа подкрепа и провеждаме политическа агитация в подкрепа на горните партии. 

Църквата е длъжна да има глас в обществото! Не глас, който унищожава и заробва. Но глас, позиция по всички житейски въпроси. Църквата трябва да ражда морал и етика в християните. Църквата не може да бъде затворена в една политическа партия или система, но трябва да влияе и дава моралната основа на всички цветове в политиката. Основа на честност, справедливост, неподкупност, принципност. 

И накрая, обвинението към мен, че като религиозен водач извършвам политическа агитация, искам да го отправя на свой ред към автора на провокативната статия. А именно, че извършва политическа агитация като удря религиозната ориентация на български политик. Освен това насажда религиозна нетърпимост и вражда между различните християнски общности. Нещо, което е във вреда на обичаната от нас България.

 

Какво става, когато някой изпадне в отчаяние?
http://www.joroiparvan.com/?p=306
Жоро

Когато някой изпадне в отчаяние ражда компромати. Точно това се опитва да направи кръга около Румен Христов. Днес близкият до ДПС вестник Стандарт излезе с абсолютна лъжа, че Мартин Димитров е бил сектант.

Статията е подписана от някой си богослов Георги Шишков. Аз за такъв богослов не се сещам, но помня, че имаше депутат с това има, при това близък на Христо Бисеров.

Георги Шишков бе и началник на митнически пункт “Свиленград”. Той в последствие купи бившето ТКЗС в с. Славун и 200 дка от землището му. Говори се и, че е заделял част от печалбата не за кой да е, а за Христо Бисеров.

Не знам дали този Георги Шишков и богослова Георги Шишков са едно и също лице, но съвпаденията са твърде много.

Депутатът Георги Шишков бе излъгал за дипломата си за висше образование преди да го изберат. Беше посочил, че е мениджър по професия, но по специалност – треньор и икономист. Дали не се е преквалифицирал (или някой друг да го е преквалифицирал) за кратко за богослов?

Много голямо и е отчаянието в някои редици на СДС щом прибягват до такива долни методи. Те трябва да знаят обаче, че щом хвърлят кал ще свършат в нея.

Прочетете статията на в-к Капитал от 1998 г. озаглавена Кой говори чрез депутата Шишков” и си отговорете на въпроса “Кой говори чрез богослова Шишков” .

 

Кой говори чрез депутата Шишков?
http://www.capital.bg/show.php?storyid=247606
Брой 46, 21 ноември 1998

Депутатът от СДС Георги Шишков е зорко охраняван от спецслужбите, това довери негов колега от парламента. Независимо, че около бившия шеф на свиленградската митница не ходят въоръжени служители на ген. Владимиров, всяко негово движение, жилището и колата били под наблюдение. Причината е тротиловата шашка, която се взриви в двора на Шишков преди седмица. Тогава вътрешният министър Богомил Бонев обяви, че на Шишков охрана не му трябва. Иван Костов изглеждаше вбесен от случката и предупреди депутата да не се откъсва напред от групата на мнозинството, за да не става уязвим. 

От първия си ден като депутат Шишков е неизменен източник на сензации. Още нито едно от неговите скандални разкрития не е потвърдено, но той продължава да се реди в хедлайна на новините. В контрабанден трансграничен канал са замесени хора от БСП, беше първата вест на депутата. Той намеси в нелегалния внос на цигари и служители от хасковското РДВР. По-късно бе назован като източник на информацията за незаконното митничарско село край язовир “Ивайловград”. След това обаче на бял свят излязоха къщата му, строена без разрешително, неграмотната му автобиография, съдбата му на изключен студент. Последва бомбата в свиленградската му къща. 

По един признак могат да бъдат обединени всички медийни изяви на депутата – той не направи нито един сполучлив опит да защити теориите си, нито дори да преповтори вече казаното. Самият Шишков обикновено изглежда най-втрещен и силно притеснен от новините, които е произвел. Всички журналистически опити за подробности получаваха един-единствен отговор от Шишков: “Каквото съм казал, това е.” Очевидно стана, че свиленградският депутат не е в състояние да съчини нито едно от собствените си скандални разкрития, по-малко да го обясни. Причината едва ли е в неговото IQ. Поне дузина депутати крият дипломите си за висше образование с оценка среден или факта, че изобщо не са прекрачвали прага на ВУЗ, това не е причина за депутатски притеснения. 

Шишков прилича по-скоро на човек, който е произнесъл добре запаметена версия, но не знае и дума повече. Депутатът очевидно рухна пред медийните атаки, изглежда болен, притеснен и изморен, не крие страха от вероятността СДС да оттегли подкрепата си. Сам признава, че не е очаквал такова развитие на нещата. В личен разговор с Костов Шишков установил, че не го взимат много насериозно. При първата акция за контрабандата Иван Костов го защити, но не директно. Точното изречение на премиера тогава беше: “Ако се докаже истина в твърденията, ние ще застанем зад него.” Самият свиленградски избраник обикновено се разболява след разкритията си и не идва в парламента. 

Кой все пак говори чрез Шишков? Поста в митниците, шефското място в регионалния съвет на СДС и депутатския имунитет той получи благодарение на личните протекции на Христо Бисеров. Не е тайна, че главният секретар няма блестяща репутация в родния си хасковски регион. Рядко се появява там и има нужда от партийна помощ. В парламента той се лиши от единствения си дубльор – Захари Желязков оглави Агенцията за приватизация. Някой трябваше да стане момче за партийни поръчки в този твърде доходоносен район на страната. Шишков влезе в парламента с тази задача. Също както Пламен Иванов, пое мръсната работа в Кърджали и всеки понеделник забъркваше себе си и неизменно Ахмед Доган в скандали. След като в района СДС установи относително високо влияние, Пламен Иванов спря да говори. На същия принцип други двама депутати прокараха в законодателния мир промените в съдебната власт. Защо обаче момчетата на СДС периодично се откъсват от групата, дали сами тичат по-силно, или им дават първоначална скорост? 

По време на кабинета “Виденов” Иван Костов обвиняваше предшественика си, че вдига пушилка около незначителни неща, за да отклони общественото внимание от други, по-важни проблеми. Защо не говорите за зърното и кризата с изхранването на народа, а ни занимавате с партийните си препирни, питаше тогавашният опозиционен лидер Костов. Тук е отговорът на въпросите: И сегашните управляващи нямат против да се пускат димки винаги, когато трябва да се отклони вниманието от по-сериозни проблеми в държавата. А те никак не са малко – от приватизацията, корупцията, престъпността до правата на малцинствата – все нерешени от властта проблеми. Затова тя има нужда от вентил на общественото недоволство. В тази роля влезе сега и депутатът Шишков. Затова въпреки публичното порицание от ръководството депутатът получи и охрана. Ще получи и подкрепа, ако се стигне до съд.

Защо хората мразят ДПС?
Димитър Аврамов
http://www.avramov.com/blog/?p=399

В деня, в който Стела, съпругата на Мартин Димитров е в родилния дом и младото семейство очаква момиченце, в-к Стандарт публикува платена от г-н Румен Христов лъжа срещу Мартин. За мен това не учудващо, защо “куклата на конци” на Христо Бисеров – Румен Христов плаща статии със заглавия като “Секта в напреварата за СДС”. Чудя се обаче как уважаван вестник с история като “Стандарт” се връзва на номерата на ДПС да публикува политически чистушки.

Мартин Димитров и съпругата му Стела са венчани в православния храм “Св. Неделя”. Самият Мартин е кръстен в православна църква и е православен християнин. Съпругата му е християнин протестант. За сведение на Христо Бисеров, на Румен Христов, на Пламен Радонов, на Пламен Юруков и на ДПС протестантския вариант на християнството е изповядван в САЩ, в Канада, в Германия, в Австралия и в скандинавските страни. Протестант е Роналд Рейгън, Джордж Буш, протестант е Джон Макейн, протестант е и г-жа Ангела Меркел. Протестант бе Тони Блеър и като такъв управлява успешно Великобритания 12 години. Протестант е бил и Шекспир! Протестант е и новият президент на САЩ Барак Обама. И срещу него бяха изписани камара глупости за пастори и секти.

И Мартин Димитров ще бъде точно това за СДС – носител на промяна, каквото за Демократическата партия на САЩ бе новият президент Барак Обама. А именно ще върне СДС в дясноцентристко управление, което ще започне положителна промяна в България.

Аз приемам с усмивка и спокойно, както самия Мартин, клеветническата разработка срещу него в стил ДС и смятам, че тя ще отнеме много от вота на кандидата на Христо Бисеров и ДПС Румен Христов. Но всеки сам пише собствената си история.

Моля достойните журналисти, които познавам и независимите български медии, които формират общественото мнение в България да защитят Мартин от гнусните клевети срещу семейството му, което в момента преживява един от най-светите моменти в живота си – чака детенце. Моля колегите ми от bTV, от Нова телевизия, от уважаваните от мен вестници Труд и 24 часа да кажат истината. А именно:

1. Кой е Румен Христов и дали е участвал в корупционни сделки, в продажби на държавно имущество без търг и дали е набъркан в други далавери?

2. Да кажат ясно, че опитите на Христо Бисеров и ДПС да се бъркат в други партии само увеличават огромния списък на хората, които мразят ДПС.

3. Да застанат ясно на позицията, че личността, семейството, идеите и вярванията на хората са неприкосновени и не могат да бъдат използвани за политически цели.

Като човек, който води щаба на г-н Мартин Димитров гарантирам, че ние няма да отговаряме на клеветническата кампания на Румен Христов. В неделя, 21 декември ще остане само победителят – Мартин Димитров, а победените ще се приберат в къщи насаме, с гузната си съвест.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:
http://kaknese.blogspot.com/2008/12/podloga.html

http://nik666.blogspot.com/2008/12/blog-post_17.html

http://lstefanov.com/?p=57

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *