ОСВЕТЛЯВАНЕ ДОСИЕТАТА НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ: КЛИР, ЕПИСКОПИ, ПРЕЗВИТЕРИ, ДЯКОНИ, ПАСТОРИ, АПОСТОЛИ

Юрист Христо БЕРОВ

В началото на Януари в телефонен разговор със служител на Комисията за досиетата ни беше съобщено, че поради липса на сериозен обществен интерес, досиетата на Висшия клир на БПЦ, клира на католическата църква и останалите ръководители на религиозните общности скоро нямало да бъдат осветлени.

Кратко време след това синдикален лидер поискал в речта си на конгрес (обществено събитие) проверка на досиетата на синода на БПЦ и на Главно мюфтийство.

Явно общественият интерес, който „липсвал“ в началото на Януари 2011 г. изведнъж се засилва, за да се чете съвсем прясно, според една медия как „свещениците треперят и предстоящата проверка на синода разтресе висшия клир“.

Съобщава се също, че за да не бъдели изненадани от комисията по досиетата, десетки свещеници сами са си поискали проверка дали са били агенти на Държавна сигурност, разказали източници от комисията.

Във връзка с всичко това, налага се следното уточнение: Рано или късно ще бъдат оповестени всички досиета на религиозни водачи. Просто е въпрос на време, независимо от обществения интерес, защото Законът за досиетата императивно разпорежда това.

Какво е правното основание за осветляването на църковен клир и ръководители на религиозни общности в страната?

– Това е разпоредбата на чл. 1, ал. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

– Споменато правно основание регламентира, че български граждани, заемащи публични длъжности или извършващи публични дейности ще се обявяват за принадлежност към ДС, при условията и по реда на този закон.

– Нормата на чл. 3, ал. 2, т. 6 включва ръководителите и членовете на управителните органи на религиозни общности към публичните дейности по смисъла на закона.

– Следователно членовете на ръковоството на българските религиозни общности, които са (или тогава са били) български граждани, които са родени преди датата 16.07.1973 г. ще бъдат проверявани ex lege – по силата на самия закон.

– За синодалния състав на БПЦ-БП това означава , че на проверка ще подлежат всички 15 митрополити, защото най-младият им представител е роден през 1969 г. От епископите на БПЦ-БП без митрополитско служение няма да бъдат проверявани само следните двама епископи, защото са родени след 1973 г.: еп. Киприян и еп. Антоний.

Допълнение:
Относно грешки и пропуски на Комисията за досиетата, се знае, че от създаването и, срещу нея са били заведени общо 69 дела. Към съда се обръщат най-често хора, които са били посочени като сътрудници на бившата ДС, а те твърдят, че не са. Досега комисията е спечелила 50 подобни дела, а други 19 са все още висящи. Като цяло комисията не е била осъждана заради грешка при разсекретяването на материали.

22 comments for “ОСВЕТЛЯВАНЕ ДОСИЕТАТА НА РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА РЕЛИГИОЗНИТЕ ОБЩНОСТИ: КЛИР, ЕПИСКОПИ, ПРЕЗВИТЕРИ, ДЯКОНИ, ПАСТОРИ, АПОСТОЛИ

 1. Относно пасторите, които са били агенти на Държавна Сигурност

  Казвам се Янко Добрев и съм пастор на Божия Църква – Силистра. Аз съм едно живо свидетелство от времето на комунизма . Бях част системата на Д С до 1985 г. . Тогава четях Библията , обикалях много църкви – не за да ги шпионирам, а за да получа кръщение в Святия Дух . Бях свидетел на молитви ,когато хората около мен получаваха кръщение и говореха чужди езици ,само аз не получавах. Питах Господ Исус Христос каква е причината за да не ме кръсти и мен .Една нощ Той ми се яви в съновидение , даде ми една голяма стъклена монета ,която светеше . На нея беше написано „ Не можеш да служиш и на Държавна Сигурност и на Бога !” С риск за живота си или да вляза в затвора напуснах ДС . След това получих кръщение в Святия Дух и започнах да говоря на чужди езици . Тогава Бог ми каза „ Сега те приемам за Мой син . Земна кариера няма да направиш, но си стъпил на здрава основа. Не се страхувай . От този момент Аз ще те пазя и Аз ще те ръководя !” Това беше специфично откровение за мен .Не искам да се спекулира с него и да се прилага като правило за всички .Въпреки че при напускането на ДС подписах декларация за пазене на „Държавна тайна”,не мисля че това, което ще споделя с вас е такава. А именно :

  Въпросите, на които трябваше да отговарят пасторите ,агенти на ДС, и останалите ,които биваха привиквани в ДС ,бяха следните :

  1.Познаваш ли лицето „Х” ?

  2.Чувал ли си го да говори против БКП-Българска Комунистическа Партия ?

  3.Някой от църквата да е говорил нещо против Тодор Живков ?

  4.Има ли в църквата хора, които подготвят терористични актове ?

  По това време много църкви и пастори имаха контакти със пастори и вярващи от „западни вражески държави” . И когато някой от тези държави посетеше България и някоя църква ,въпросите бяха :

  1.Какво проповядва в църквата госта ?

  2.Говори ли нещо против Партията и Държавата ?

  3.Възможно ли е под мантията на религията това лице да развива терористична дейност ?

  Все въпроси ,свързани с националната сигурност .

  Не забравяйте, че това е БЪЛГАРСКОТО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ !

  Всеки пастор ,и без да е агент на ДС, би предупредил ако е имало такава опасност ,както тогава, така и сега .

  Не поставяйте тези пастори в една графа с доносниците . Те не се занимаваха с кокошкарски неща .

  ПОРАЖЕНИЯТА ,КОИТО ТЕЗИ ПАСТОРИ-АГЕНТИ НА ДС, НАНЕСОХА НА ДЕЛОТО БОЖИЕ В БЪЛГАРИЯ СА Н У Л Е В И !!!

  Няма нито един, който да е бил репресиран по показания на пастор !!!

  А тези,които са били репресирани или са били в затвора заради вярата си, са били удостоени от Бога за това. „А те си отидоха от Синедриона, радостни, че бяха УДОСТОЕНИ да претърпят опозоряване за Исусовото име !” Деяния на апостолите 5 : 41

  Пораженията ,които са нанесени на делото Божие в България, са от някои пастори, които не са пастирували по времето на комунизма , а след това.

  Сигурно вече имате много въпроси към мен и всички пастори относно всичко, което прочетохте. Аз веднага ви отговарям на въпросите – ЗАБРАВЕТЕ ВСИЧКО ТОВА !!!

  Перифразирам в мой стил думите на апостол Павел във Филипяни3:13-14-

  Братя ,забравете това, което е било преди, и се стремете към това, което е напред . Впуснете се към прицелната точка за наградата на горното призвание от Бога в Исус Христос !!! Амин

 2. Здравейте Янко Добрев
  Благодарим ви за изказването, но макар да съм сигурен в достоверността на свидетелствата ви имаме сериозни исторически доказателства, че имено пастири са станали причина за предаване на други пастири, църковни членове и църковни лица. Тези свидетелства са документирани, а в последните няколко години започнаха да излизат и на бял свят като книги.

  Например, известен факт е, че имено служители от църквата в Бургас предават п-р Харалан Попове, който прекарва в затвора 13 мъченически години. Свидетелството му може да бъде намерено в библиографичната му книга, която той издава приживе.

  Друго по-ново свидетелство е книгата на д-р Стефан Банков, която при публикуването си преди около десетина година внесе истински смут сред пасторите агенти на Държавна сигурност. В книгата си д-р Банков твърди, че е многократно предаван от такива, а на много места визира и имената на онези, които са го предавали.

  Това са само две от многобройните, повтарям многобройните, свидетелства за вредата от пастори служители на ДС, които могат да бъдат разказани и са исторически факт. Така, че тезата че техните поражения са нулеви е исторически недостоверна и това е документиран факт. Друг е въпроса колко са активните пастори агенти на ДС в момента, които все още водят църкви, вербуват свои членове и се представят за духовни водачи.

  Темата е актуална и аз насърчавам редакцията на този сайт да я развие, тъй това до момента е единственото, повтарям единственото, място в интернет, където тази тема се разглежда адекватно и на нужното историческо, документално и юридическо ниво.

 3. Янко Добрев е прав който иска да ходи като Божия син ще бъде гонен а който ходи в плътта постоянно ще трепери от гонение,темата за досиетата е най кокошкарстата тема от 1990г до сега,другите бивши соц.държави отдавна решиха този въпрос.Да ви припомня историята за Иван Бабулев,милиционер комунист но докоснат от Бога той се покайва и с риск за живота си човека се опълчва на БКП като свидетелства за Божия Син повтарям като свиделства за Христа.После Бабулев е останал без работа и други братя и сестри са подпомагали семейството му с храна и други нужди с риск да пострадат и те.Апостол Павел беше гонител на църквата но Бог го срещна по особен начин и стана Божий човек.Бог познава сърцата на хората но и към когото той реши показва милост.Имаше ли много гонители като апостол Павел ,да, имаше и сега има по света.Чел съм книгата за Харалан Попов спомням си че когата вярващи са били хвърляни в ров с бясни кучета тези Божии хора са вдигали ръце и Бог ги е избавял,после някои от ченгетата свидетели са повярвали в Бог.Аз не съм бил ченге от ДС а и през комунизма бях малък едва ли някой би се занимавал с тинейджър но и да се занимавали и преди и сега не ме интересува изобщо.Тук на земята който иска да ходи с Христа самия Господ каза че ще ни гонят а наградата е вечен живот.Повечето хора искат навсякъде да ни посрещат с „баницата с късмети“ искат одобрението на света но Господ каза че светът ще ни намрази. Ето какво казва Словото Божие за антихрист във 2 Солунци 2:1-4

  (((2:1 А колкото за пришествието на нашия Господ Исус Христос и нашето събиране при Него молим ви, братя,
  2:2 да не се поклащате лесно от здравия разсъдък, нито да се смущавате било от дух, било от слово, или от послание, уж от нас изпратено, като че ли вече е настанал денят на Господа.
  2:3 Никой да не ви измами по никой начин; защото това няма да бъде, докато първо не дойде отстъплението и не се яви човекът на греха, синът на погибелта,
  2:4 който така се противи и се превъзнася над всеки, който се нарича Бог, или на когото се отдава поклонение, щото той седи [както Бог] в Божия храм и представя себе си за Бог.))) Забележете във стих 4 се казва „и не се яви човекът на греха“ изумен съм от изказването на хора които твърдят че антихрист нямал да дойде в образа на човек,нямало да има гонение срещу църквата от антихрист в човешки образтова било грешна доктрина.Божието слово казва “ човекът на греха“ в стих 4, не се казва „духът на антихрист на греха“ . Исус дойде като Човешкия Син,а антихрист като какъв ще дойде и как ще заблуди хората ако не изимитира Христос но не е важно дали лукавия ще имитира Господ а какво казва Словото Божие.Божия Син идва скоро и това си личи по белезите на последното време а сега е последно време.Слава на Живия Бог Истинския Милостивия Нелицемерния който пострада на кръста и идва за своите си и горко на тези на които Господ ще каже че не ги познава ако и да са правили много неща а спасение и вечен живот за тези които са със изпрани дрехи.Слава на Истинския Бог Син и Свят Божи Дух.Амин !!!

 4. Вече е много късно! Във евангелските църкви,витае страх:нещо подобно на „мълчанието на агнетата“.Вярващите са под угрозата на отлъчване,ако не зачитат „имунитета на недосегаемост“ на пАсторите(и техните съпруги).Някъде вярвящите,се стахуват по-вече от тях, отколкото да имат свят страх от Господа!…Не посягай, на Божия “ помазаник“!-ето го довода им(!?.Пример:ЕПЦ-Хасково“Извор на Живот“-до 2010год.Резултата:Бягство,-а ла тунизийски президент във USA и Ново Успешно Събрание-„Реформация“!Милостив е,Господ Бог Всемогъщи!…

  17 ФЕВРУАРИ 2011 00:36
  Daniel Topalski каза…
  Аргументът „Не посягай на Божия избраник!“ беше модерен и преди двадесет години. Явно още е в обръщение.

  Поздрави,
  Даниел Топалски

  17 ФЕВРУАРИ 2011 07:42
  Янко Добрев-Силистра каза…
  Относно пасторите, които са били агенти на Държавна Сигурност

  Казвам се Янко Добрев и съм пастор на Божия Църква – Силистра. Аз съм едно живо свидетелство от времето на комунизма . Бях част системата на Д С до 1985 г. . Тогава четях Библията , обикалях много църкви – не за да ги шпионирам, а за да получа кръщение в Святия Дух . Бях свидетел на молитви ,когато хората около мен получаваха кръщение и говореха чужди езици ,само аз не получавах. Питах Господ Исус Христос каква е причината за да не ме кръсти и мен .Една нощ Той ми се яви в съновидение , даде ми една голяма стъклена монета ,която светеше . На нея беше написано „ Не можеш да служиш и на Държавна Сигурност и на Бога !” С риск за живота си или да вляза в затвора напуснах ДС . След това получих кръщение в Святия Дух и започнах да говоря на чужди езици . Тогава Бог ми каза „ Сега те приемам за Мой син . Земна кариера няма да направиш, но си стъпил на здрава основа. Не се страхувай . От този момент Аз ще те пазя и Аз ще те ръководя !” Това беше специфично откровение за мен .Не искам да се спекулира с него и да се прилага като правило за всички .Въпреки че при напускането на ДС подписах декларация за пазене на „Държавна тайна”,не мисля че това, което ще споделя с вас е такава. А именно :
  Въпросите, на които трябваше да отговарят пасторите ,агенти на ДС, и останалите ,които биваха привиквани в ДС ,бяха следните :
  1.Познаваш ли лицето „Х” ?
  2.Чувал ли си го да говори против БКП-Българска Комунистическа Партия ?
  3.Някой от църквата да е говорил нещо против Тодор Живков ?
  4.Има ли в църквата хора, които подготвят терористични актове ?
  По това време много църкви и пастори имаха контакти със пастори и вярващи от „западни вражески държави” . И когато някой от тези държави посетеше България и някоя църква ,въпросите бяха :
  1.Какво проповядва в църквата госта ?
  2.Говори ли нещо против Партията и Държавата ?
  3.Възможно ли е под мантията на религията това лице да развива терористична дейност ?
  Все въпроси ,свързани с националната сигурност .
  Не забравяйте, че това е БЪЛГАРСКОТО КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ !
  Всеки пастор ,и без да е агент на ДС, би предупредил ако е имало такава опасност ,както тогава, така и сега .
  Не поставяйте тези пастори в една графа с доносниците . Те не се занимаваха с кокошкарски неща .
  ПОРАЖЕНИЯТА ,КОИТО ТЕЗИ ПАСТОРИ-АГЕНТИ НА ДС, НАНЕСОХА НА ДЕЛОТО БОЖИЕ В БЪЛГАРИЯ СА Н У Л Е В И !!!

  Няма нито един, който да е бил репресиран по показания на пастор !!!
  А тези,които са били репресирани или са били в затвора заради вярата си, са били удостоени от Бога за това. „А те си отидоха от Синедриона, радостни, че бяха УДОСТОЕНИ да претърпят опозоряване за Исусовото име !” Деяния на апостолите 5 : 41
  Пораженията ,които са нанесени на делото Божие в България, са от някои пастори, които не са пастирували по времето на комунизма , а след това.

  Сигурно вече имате много въпроси към мен и всички пастори относно всичко, което прочетохте. Аз веднага ви отговарям на въпросите – ЗАБРАВЕТЕ ВСИЧКО ТОВА !!!
  Перифразирам в мой стил думите на апостол Павел във Филипяни3:13-14-
  Братя ,забравете това, което е било преди, и се стремете към това, което е напред . Впуснете се към прицелната точка за наградата на горното призвание от Бога в Исус Христос !!! Амин

  17 ФЕВРУАРИ 2011 07:46
  Alex Djorgov каза…
  Уважаеми пастор Добрев,

  Намирам явно противоречие във вашето изказване, като посочвате първо, че Бог ви е казал, че „не може да служите на ДС и на Бога“, а след това твърдите, че пасторите агенти са нанесли нулеви поражения! Уважавам, решението ви да се покорите на Господ и да излезете от ДС, но немога да се съглася, че пораженията са нулеви, когато пастори са служили на репресивна система като ДС! Още повече, че явно мнозина от тях все още не са осветлили и поели отговорност за тази част от тяхното минало. А то продължава да мирише под килима на църквата в България, която в същото време се моли за съживление! А пък Бог желае първо да изчисти църквата си от този срам и нечестие, като осветли точно това минало.

  С уважение,

  Александър Джоргов

  17 ФЕВРУАРИ 2011 09:43
  Пастир каза…
  Добре,пастор Янко,

  Ако наистина пораженията са нулеви, защо нито една деноминация не е излязла с ясно и категорично изявление за това?

  И да поискат разбирането на вярващите – просто да кажат: Сестри и братя, такова беше времето, ако имаше нещо извинявайте, не можахме да се справим по-добре, но все пак пораженията, които мислите, че нанесохме са нулеви.

  Вижте колко е просто. Ще се намери ли поне един пастор или друг религиозен лидер, без значение от религията, който да го каже това открито?

  Ще се намери ли религиозен водач, който да каже, че му писна от агенти на ДС във сегашната власт в България?

  Моите уважения!

  17 ФЕВРУАРИ 2011 09:55
  Анонимен каза…
  Всички пастири, които са поели служението след 1990 година, са повярвали след промените и нямат нищо общо с делото преди това. Много им е лесно да говорят сега…
  А повечето от пастирите, за които се казва, че са били агенти на ДС и нанесли вреда на Божието дело, вече не са между живите. Докога ще търсите „под вола теле“ и не мислите ли, че църквата сега съществува, защото по време на комунизма в България е имало „недостойни“ според вас пастири…?

  17 ФЕВРУАРИ 2011 10:55
  Анонимен каза…
  Също така, има нови пастири/апостоли ченгета, които са станали такива след 1989 г. Те няма да бъдат осветлени от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

  Надявам се, че никой не си прави илюзиите, че ДС не съществува?!

  Това което се случва е, че старите чангета се заменят с нови такива!

  17 ФЕВРУАРИ 2011 12:12
  Николай Карчев каза…
  Този,който пише че последиците са били нулеви от сътрудничеството на пастири с ДС изобщо не разбира какво се е случило и какво се СЛУЧВА. А и не е чел „Изтезаван заради вярата си“ на Харалан Попов.Там пише,как той самия е бил репресиран,поради доноси на вярващи.Мога и други примери да дам.Не просто,че има ПОСЛЕДСТВИЯ,ами има животи които са били отнети и сега се отнемат също под същия дух-с докладване на пастира за стъпкте на някой ,с изкопчването на информация от близки на човек, с гонение от амвона и т.н.
  Та пастор Янко,имам слово за теб:“Имам това против теб,че си оставил първата си любов.И така спомни си откъде си изпаднал,покай се и върши първите си дела. Ако не ще дойда и ще вдигна Светилника ти от мястото му ако не се покаеш“.

  17 ФЕВРУАРИ 2011 14:47
  Едмонд Керян каза…
  Някой скоро чел ли е 23 глава на Еремия от 1 до 4 стих. Мисля си че точно това става сега.

  17 ФЕВРУАРИ 2011 18:29
  Анонимен каза…
  Казва се пастор Петков

  Скъпи братя и сестри в Господа,
  далеч съм от мисълтта да осъждам някой , който е служил на ДС или в момента е такъв.
  От по горните изказвания на пастор Добрев,мойте уважения от мен.ДА така е за това , което сте казали,за даването на информация на ДС за онова време,но ДС не се занимава само с тези дела!!!
  ДС се интересува от ;
  -Най-активните членове на църквата.
  -Лица имащи авторитет в християнски среди.
  -Лица,които могат да ръководят обществото и обществото го приема…
  -Лица,кото са ревностни,образовани,връски ззад граница и др.
  -Интересуват се от всеки лидер,ръководител и др.

  Бившата ДС ,днес съществува , като НС и тя не си е оставила служителите.
  -По закон никой от ДС служител , работник не може да напусне службата до края на живота си.

  Днес тя работи със същата сила,мощ и т.н.
  -Поради това нещо ДС е поставила пастори,дякони,служители в църквата ,както в БПЦ така и в Евангелските църкви.

  -Повечето от лицата,които са били изтезавани са се отрекали от вярата и са подписали декларация , че ще бъдат първи помощници в нужда .

  -След 48 година след пасторският процес много пастори влезнаха в затвора,а някои и са се разделили с живота,независимо,че Евангелските пастори и християни пишат Великотърновската конституция и е една от най-добрите,които България някога е имала.
  -За да не вбесят обществото ДС е поставил свой служители,кото са били много добре обучени в духовно и пастирско служение.
  -След промените 1989 година мнозина знаеки,че настъпват промени , утвърждават свойте служители на пастирските им места,някои повеждат така нареченото съживителен процес и навлизат , за това след промените се вкарват нови лица с цел отново да разгледат свободата на вярващите и да покрият останалите.
  -След промените ревностните и истинските пастори бяха елиминирани , малцина са останали .
  Мога с увереност да твърдя , че след 2000 година ,които са повярвали са лица без досие а преди това е съмнително.
  -Истинските и до днес страдат,съсипват и са подкрепени от ДС .
  -Относно духовните дарби Святия Дух не се дава на предатели не наричам никой така , но не се дава на лице ,което вреди на Божието дело.Това е едно и също,както Симон магйосника ,дай и на мене от този дар и колко струва…..
  -Святият Дух е третото лице на Бога , не е само проявление говорене на езици , тъй като и църквата на сатана говори на чужди езици.
  -За това нещо се изпитва.
  Има едно правило , което Библята ни казва ; От сега 4 -тно ще дам вичко от себе си,каза Захей …
  -Каква е ползата да бъдат разкрити ?
  -Никаква ако те не излезнат сега доброволно .
  -Със сигурност вълци грабителите ще ги подържат.
  -Ако възтановиш разграбеното,съсипането,ако изградиш онова което съсипа , разбирам ,но как ще стане това ,като непременно ще бъде …… от служителите…….
  Нали е така?

  -Колко пастори постадаха така……
  -Колко останаха без домовете си…..
  -Колко загубиха живота си….
  -Колко бяха интернирани……

  -Някой ,които заплашват и са подкрепени от Дс казват от сега ще имаш работа със нас , заплашвайки духовните братя…..
  -Такива ги познавам , но кой ще излезе , да каже истината , това оззначава да се раздели и дом , жена , семейсво , роднини , близки ,нима днес не е така……?….
  -Защо крием и не се казва цялата истина на народа , а участват .

  – Кой вълк ще си промени характера , ако и козината вече да си я сменил?

  -Ти знаеш истината , но онези от страни не знаят !

  -Така или иначе ,разкрити или неразкрити те ще работят , защото никой няма да остави някой да бъде на свобода и да загуби управлението , след това трудно се печели ……..

  аз съм до тук ако не е така опитайте се да го докажете !

  17 ФЕВРУАРИ 2011 23:09
  Анонимен каза…
  аз например , сам пастор от времето на комунизма,викан сам много пъти в дс, разпитван сам и съм бил принуден,дадавам и писменни обеснения,под заплаха.имало е поне двама офицери над главата ми.преди всяко ходене съм се молил,БОГ да ми даде какво да говоря.въпреки това , е възможно да сам казал нещо което не е трябвало…цега мислиа да искам да си отворя досието.но истината е ,4е не знам как сте бъде изтълкувано всичко.никога не сам подписвал декларация.дали е възможно, моите показания,да се сметнат за сътрудни4ество?

  18 ФЕВРУАРИ 2011 00:14
  Анонимен каза…
  Ако прочетеш началото на този форум,ще разбереш,че много хора завеждат дела,затова ,че не са подписвали декларация за сътрудничество с ДС,а в досието им пише че са били сътрудници.И много пастори от времето на комунизма ,ако си отворят досието,ще останат приятно изненадани,че давайки насила показания,без да са подписали декларация за сътрудничество,ги водят за агенти на ДС.И ти сигурно си в същата категория.

  18 ФЕВРУАРИ 2011 11:46
  Иван Добрев каза…
  Хора, пишете с някакви имена поне, че така е доста анонимно. Имате възможност да изберете име от лентата. Няма ограничения за това, дали сте регистрирани или не. Иначе става несериозно.

  Има 50 спечелени дела от Комисията по досиетата. Това обаче не означава, че тя не прави грешки.

  Ако някой пастор е изваден от картончетата, тогава той поне може да се изкаже публично, ако не реши да съди Комисията, нали. Тук става въпрос за това, пасторите да поемат отговорност не затова, дали са били или не в ДС, а да говорят по тази тема, за да няма после разочаровани вярващи.

  Това е.

  18 ФЕВРУАРИ 2011 11:56
  etien каза…
  Един ден докарах с колата от провинцията в София един от тези известни вече пастори, служители на ДС. Имаше с нас и още един брат. Аз не го попитах нищо, но изглежда или БОг го нудеше или съвестта му не издържа и той сам взе да се обяснява. Каза нещо изумително – те били служели на Бога чрез държавна сигурност. Този човек нямаше истинско покаяние но отново служеше като пастор и дори го хвалеха някои вярващи колко много им помагал???

  Идва време в което Бог ще даде истински служители, не такива по амвони, а такива,които дават живота си за Божиите хора, но от тези днес нито един не е такъв…

  18 ФЕВРУАРИ 2011 20:44
  Анонимен каза…
  Да, така е. Днешните пастори и лидери, такива всъщност няма в Библията, не дават живота си, за да страдат за името на нашият Господар и Спасител Исус Помазания, нито за Божиите хора. Защо ли? Защото е по-лесно да се говори от амвона и да се взимат парите на сираците и вдовиците, отколкото да им се помага в ежедневните нужди и да се грижат за духовната храна, тоест да им помагат да се доближават по-близо до Бога, където и да се намират. Всъщност това е работа на по-зрелите във вярата, тези, които са оставили всичко, оставили са образование, кариера, дори и собствения си живот. Ти си научил нещо от Господаря и го споделяш с другите и т.н. Има много да се говори по тази тема. За сега е това. Благоволението на нашият Господар и Спасител Исус да изобилва в живота ви.

  19 ФЕВРУАРИ 2011 09:30
  Анонимен каза…
  ako nykoy iska da uznae istinata za dosietata
  neka nameri knigata na d-r p-r stefan bankov ot
  dvete strani na zavesata

  19 ФЕВРУАРИ 2011 19:39
  Анонимен каза…
  Ама добре, дайте я най-сетне тази книга, пуснете я в интернет, защото се е изчерпала явно или кажете къде може да се намери.

  19 ФЕВРУАРИ 2011 19:49
  Анонимен каза…
  AMI TO KRAINO VREME E VECHE DA IZLYZAT NA SVETLO TIY PASTORI S DOSIETATA
  DA SPRE NAI POSLE DA SE OPOROCHAVA BOZHIETO IME I BOZHIYTA ISTINA
  SHTOM V BOZHIY DOM NI UPRAVLYVAT TAKIVA VALCI S OVCHI KOZHI KAKVO DA KAZHEM ZA UPRAVLYVASHTITE V DARZHAVATA
  STRAHOTNO PETNO SA TEZI PASTORI S DOSIETA
  DA SE POKAYT I DA PREDADAT VLASTA V RACETE NA ISTINSKITE LIDERI
  POSLEDNO VREME E
  PO CARKVITE IMA MNOGO DOSTOINI HRISTIYNI KOITO MOGAT DA ZAEMAT TEHNITE MESTA
  CHAKAME ZA LIDERITE NA POSLEDNOTO VREME ISTINSKITE KOITO SHTE POVEDAT BALGARIY KAM SAZHIVLENIETO…………

  21 ФЕВРУАРИ 2011 15:09

 5. Книгата “Досието от двете страни на желязната завеса” не се продава. Тя може да бъде намерена (на български и на английски) единствено директно чрез автора. Имейл адресът му е публикуван в блога -“Духовни лъчи”. http://duhovnilachi.blogspot.com/

 6. братя в бога нека да разкажа и нашета фамилна история.през 1982 ни сменяха имената в училище бях 6клас.доидоха от партията и комсомола и дс комунисти.и почнаха дани манипулират с лъжат че няма бог и българските имена ще бъдат повече в полза от нашите родни имена.ние като деца ученици им дадохме урок че има бог и имената няма да си дадем.бях 2курс в икономическия техникум когато дс арестуваха баща ми по възродителния позорен процес.и мене ме изхвърлиха от училище а бащата в ареста на дс при нечовешки условия мъчен принуждаван да си признае виновност и смяна на име и народност.бащата ми геройски издаржа 3месица и половина в ареста.настана време влязох в редиците на бн армия и то стройтелни войски .имахме войнна таина ако ни питат колко оръжия имаме примерно 100калашника ако питат колко кирки и лопати имаме военна тайна защита на родината.в казармата се сблъсках с вкр неистово вервуваха агенти между воиниците от ромски и турски произход но попадаха на камък.ни е сме капсолована общност и не можеше дасе пробие от вкр.агентите на вкр и дс бяха бивши затворници доизкарваха военната служба и млад сержанти и българи които не отговаряха на критерийте на редовна военна служба.попадахме в ареста наказания и лишаване от свиждане извънареден труд бои какво ли не.но издаржах ме и вярата в господа исуса опазихме и родноста и имената.10 ноенври ме завари в столовата дежурния офицер ни каза режима падна.точно след час всички воиници бях на протест пред командването за нашето освобождаване от задръжката коята беше пълно безаконние.след два дена бях ме свободни граждани едно знаех българия не беше същата.фамилията имигрира месец септември за италия и аз по късно се заминах за италия.след 10г имах законова възможност да прочета досието какво са писали.влязох в четалнята и седнах да чета.агентите на дс и вкр излязоха на яве които сани шпиионирали.домоуправители учители съседи колеги сержански състав в казармата списъка е много дълъг и пипалата на дс и вкр също.за мен писаха корав изпечен враг на партията и комсомола и народа.неподатлив на обработване и ограмотяване в социалистическото общество.какви комплименти спрямо моета личност браво.в целия ми род сме евангелски християни и се молехме по къщите на улиците викахани в милицията ини предопреждаваха да несе молим на събирания.познаите пак продалжавах ме да вършим божията воля.брат младен пастир в асеновград каза една чудна божия фраза и след толкова години агентите на дс не се разкаяха и покаяха пред братята и господа за извършваните юдови тъмни дела.мисля че бях полезен в божието дело.амин

 7. Daje i dosietata da izleznat,koij shte izleznat da se boriat za istinata,kato i dnes ima siat strah v mnozina duhovnici?
  Praviloto , koeto Ioan krystitel kazva BOG SHTE OCHISTI GUMNOTO ,no sled tova shte im se dade li pravo da rabotiat otnovo svobodno , se pita -NE !
  D’r Bankov i sega mu e strah da spodelia istinata , a i ne znae koi sa vernite hristiani .
  No edno e sigurno koeto znaia i sym ubedena – OKOLO BANOV I SEGA IMA OT DS I NE SMEE DA SI OTVORI USTATA.
  Znaia , vidiala sym i chula sym .
  Zad kolisi vinagi shte ima , a d-r Bankov kato hodi sega s tiah i tia politici ne se li plashi?
  Brate vednyj se upari , biagai ot tezi vylci te sa slujiteli na DS znaesh gi , no gi tyrpish.
  Zashto , ti kaji ?
  Kato jena sym slaba , no ti si silen ……………

 8. До Янко Добрев
  Цитат;
  Бях част системата на Д С до 1985 г. . Тогава четях Библията , обикалях много църкви – не за да ги шпионирам, а за да получа кръщение в Святия Дух.
  Въпрос;
  Имало ли е събирания на евангелисти по него време?
  Аз до колкото помня за евангелисти ,протестанти и прочее не бяхме и чували тогава.
  Ето кое ме кара да се съмнявам във Вас ,за това и спрях да чета останалото.Позволете да разясня.
  По него време сте били търсили Светия дух обикаляйки църквите.
  Зададох си въпроса кой Свети дух сте търсили след като по него време беше познато само православието.Според него и мн други църкви ние се раждаме със Светия дух.Сиреч не го получаваме по късно.Не говорим чужди езици по време на молитвата си и прочие.
  Не пиша за да защитавам православието или другите църкви.Бил съм евангелист но вече не съм след като опознах политиката на вашата църква.Ще добавя даже че бях тръгнал да уча във евангелски семинарии във Франция упътен от бившия си пастор.Теологията и история на християнството винаги са ми били любими теми за четиво.
  Няколко мои истини;
  1.Евангелизма,оплюва,отрича и диаболизира всичко което е против него или не идва от него.
  2.Евангелизма, почита юдаизма и евреите въпреки че те не са Християни и са отрекли Христа разпъвайки го на кръста.
  3.Много от вишите служители на евангелизма са с юдейско вероизпоедание и с еврейски произход.(Как този човек може да говори в името Христово след като юдаизма отрича Христа) и са бивши или действащи членове на Мосад.
  Има мн още причини и истини които са ме накарали да се отегля от тази църква но няма да ми стигне деня да ги опиша.
  Та питам аз.Вие също ли служите на Мосад или служите без да го знаете:))).
  Жал ми е за хора като вас и за хората които посещават служенията ви.За вас защото знам какво ви очаква а за хората че са заблудени.Но вярата им ще ги спаси.Вас кой ще ви спаси?????????

 9. Цитат от писаното на Анонимен;
  След 48 година след пасторският процес много пастори влезнаха в затвора,а някои и са се разделили с живота,независимо,че Евангелските пастори и християни пишат Великотърновската конституция!!!!!!!!???????????
  Чети история на християнството и ще разбереш че по него време евангелисти в бг не е имало.Евангелизмът идва от щатите и то много по късно.

 10. Дидо, протестантството в България започва около 1815г. Българските протестанти превеждат Библията на български преди всикчи дурги – до тогава е имало само славянска.

  Първите български вестници и списания са протестантски. Протестантите помагат на твоята православна църква да стане автокефална (ако въобще знаеш какво значи това). Апостолът на свбодата Васил Левски чете от този превод на Библията. Върху него са се клели всички тайни комитети воеводи. Къде отиваш може би?

  България е освободена с помощта на протестантското черешово топче, за което пише Иван Вазов. И питаш дали само едно топче е било – най-вероятно не, но само едно топче помни историята – ПРОТЕСТАНТСКОТО. Върни се в трети клас и чети ли си Под игото?

  Първите дипломати на България след освбождението са завършили протеснтатския РОБЪРТ колеж в Цаирград. Първия български посланик в Америка е протетантски пастор. Първата българска църква в Америка е евангелско простестантска.

  През 1985г. има хиляди евангелски вярващи, но ти явно си бил още малък и си израснал и възпитан в комунистическо семейство на православни атеисти.

  Дори във Франция където може и да си а може и да не си, албигойците основатели на френската църква са последователи на българските богомили – протестанти. Къде отиваш може би? Във Франция едва ли не?

 11. уважаеми г-н didofr прочетох вашета статия.озадачих се от вашето негативно мнение за протестанските църкви.щом си бил в структурите на ДС то си оставаш такъв завинаги.защото си зависим от тях и в досието ти има 100% доноси срещу пастири и братя и сестри.ние вярващите християни не сме агенти на израелското разузнаване мосат за разлика от теб.дидофр голям почитател си на юда искариотски по делата ще ги познаите и по плодовете.братя и сестри дани ви заблудят други заблудени слепци че пропаста е голяма.отворете духовните очи и сърца зада бъдем стожери на христовата воля и вяра и слово.господ дави благослови.

 12. Крайно време е да се изкарат досиетата на всички действащи пастири, проповедници, свещеници, висш клир и т.н.

  Трябва да се знае кой – кой е! Кой какъв е бил и дали е действащ още.

  Докато има скрито покрито – не може да има ново начало. Новото начало е необходимо за движението на Божият Святи Дух. Господ няма да се движи в една църква с петна и бръчки.
  Изправете пътя за Господа – всички предатели трябва публично да се покаят с дела достойни на покаянието им. Иначе да си тръгват позорно!
  Предатели нямат място като водачи на Божиите люде.

  Един предател който е чакал и спотайвал с тайна надежда че никога няма да бъде разкрит – няма място като водач в Христовото тяло!!!

 13. […] 2001 Имено от тази позиция, Стефан Банков пише книгата си „Досието от двете страни на желязната завеса” дванадесет години след падането на Берлинската стена. Въпреки, че тиражът бе нарочно изкупен за да не се разпространяван по църквите, книгата все още може да бъде намерена с заявка към автора. […]

 14. Скоро ще излезат досиетата на всички „пастори“. Тогава всеки ще може да отиде и да разгледа техните досиета!!!

  Сега се сетиха да се разкайват пред камери и конференции…
  Ако нямаше отваряне на досиета – нямаше да има и разкаяние!!!

  ПОКАЯНИЕ е трябвало да има още преди 22 години! Покаянието идва от сърцето поради осъзнат грях, а разкаянието като това на Юда не може да принесе плод!

  Предателство против Тялото Христово – Църквата… против самият Христос е това!

  Нека слезат от всички амвони откъдето са лъгали и са се спотайвали и нека дадат най-накрая път на Божията слава да се движи из България.

  Докато те са на амвоните – ще сме в религия и ще им гледаме лицемерните предателски физиономии.
  Срам!

 15. Това, което е възмутително, не е че някой се е огънал на насилието и тормоза и е станал агент. Отвратителното е, че тези хора години наред крият старателно агентството си, бидейки неразкрити, те остават агенти и до днес. Всичко трябва да се постави на масата. Досиетата следва да се отворят и публикуват, както г-н Банков е публикувал факсимилета от своето. Хората сами ще преценят. Познавам хора, които със сълзи на очи са искали прошка за това, че са се поддали на изнудването. Знам и един пастор, който наскоро изнесе добре подготвено представление пред църквата си на тема „Кой е достоен“, което беше опит за измиване на ръцете относно факта, че е бил агент. Там той в прав текст така и не призна връзките си с ДС, но пък се изкара велик герой и борец за свобода. Ето това е мизерното, мишото и двуличното. Не че е бил агент,а че след това вместо смирение и покаяние човекът превръща агентството си в героизъм.

 16. Ще бъде потресаващо разкриването на пасторите агенти и сътрудници на ДС НЯМА БИВША ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ.

 17. AZ PREDLAGAM DA SE PROVERIAT I BULGARSKITE DOCIETA NA BULGARCKITE PASTIRI I „LIDERI“ V CHYZDI STRANI!EU/US

 18. Не е лошо да се провери и досието на Георги Бакалов по-време на казармата дали не е бил вербуван от ВКР.

 19. Разбира се че тази публикация от същия автор няма да бъде коментирана. Като гледам датата кои други християнски страници засегнаха въпроса за пастири агенти толкова рано? Или изчакваха партийните директиви на деноминациите и ДС?

 20. мога да посоча само един пример – една жена която продаваше добавки , стана така че една нейна клиентка заболява от рак на гърдата – тя и продава добавки като я уверява че с тези добавки ще се излекува от рака на гърдата не само че не я излекува, ами нейната дъщеря заболя от рак на гърдата и сега е с втора химиотерапия . извода е , с божиите неща шега не бива – нарушение на заповедите – не въвеждай в изкушение и не лъжи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *