ООН: България да преосмисли Истанбулската конвенция

Докладчик на ООН: България да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция

България да създаде нов план за действие срещу насилието над жени, да преосмисли тълкуването на Истанбулската конвенция и да бъде намерен правилният превод на понятието „джендър“. За това призова специалният докладчик на ООН по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович, която е на посещение у нас:

„Масивната кампания срещу ратификацията на Истанбулската конвенция доведе до това 75 членове на парламента да изискат от Конституционния съд да реши дали Истанбулската конвенция е съвместима с Българската конституция. Както знаете, през юли 2018-а година съдът обяви Истанбулската конвенция за несъвместима с Конституцията. В тълкуването на българския Конституционен съд не се взима предвид Конвенцията за правата на жените“, каза Симонович.

Конституционният съд спря ратификацията на Истанбулската конвенция, като обяви, че в отделни свои текстове документът на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие не съответства на българския Основен закон. Решението беше взето с осем на четири гласа. Според мнозинството, въпреки безспорните си положителни страни, Конвенцията е вътрешно противоречива, размива границата между мъжкия и женски пол и въвежда несъвместим с Конституцията трети, социален пол.

Терминът „джендър“ се разбира неправилно в България и тя трябва да намери по-точен превод, както и да преосмисли отношението си към Истанбулската конвенция. За това настоя специалният докладчик на Службата на Върховния комисар за правата на човека (OHCHR) по въпросите на насилието над жени Дубравка Симонович в София.

„Цялата концепция за джендър насилието е неправилно интерпретирана“, заяви Симонович. И допълни, че интерпретацията, в която се акцентира на социалната роля на пола, е безпрецедентна и неправилна и е довела до последвалото напрежение по отношение на Истанбулската конвенция, която така и не беше ратифицирана от Народното събрание.

Специалният докладчик е в България от 14 октомври, а в понеделник представи пред медиите констатациите и впечатленията си. Симонович ще представи окончателния си доклад в Службата на Върховния комисар за правата на човека през юни 2020 г.

Специалният пратеник на службата за човешките права отбеляза, че макар терминът „джендър“ да фигурира и в други закони в България, както и в европейски документи, ратифицирани от страната, той е погрешно интерпретиран в Истанбулската конвенция.

Според нея тълкуванието на Конституционния съд, с което конвенцията срещу насилието срещу жени беше обявена за противоречаща на българската конституция, е неправилно и че в него не се взима предвид Конвенцията за правата на жените.

Симонович призова за ратификация на конвенцията, но отбеляза, че е необходимо преди това институциите, медиите, неправителственият сектор да направят сериозна разяснителна кампания, като се даде правилната интерпретация на термина и след това се успокоят хората, като се отговори на притесненията им, пише „Дневник“.

След Съвета на Европа, който излезе със същото заключение и поиска да бъде направен по-точен превод на понятието „джендър“, Службата на Върховния комисар за правата на човека е втората международна организация, която настоява за ревизия на българските заключения. Симонович посочи, че в България се забелязва прекомерна търпимост и дори обществена толерантност към насилието над жени и домашното насилие, като това се дължи и на пропуски в законодателството. Мерките за защита на жените в законите не са достатъчно и трябва да се преосмислят в посока ускоряването на действията в защита на жертвите на насилие.

Сред останалите забележки са, че в България липсват и достатъчно приюти, където жени, жертви на насилие, да получават закрила и подкрепа. Освен това информацията за престъпления над жени, домашното насилие и убийствата на жени не се събира систематично и че в нея липсват достатъчно подробности, които отслабват анализите и не позволяват да се вземат адекватни мерки.

Специалният докладчик поиска и реформи, а също и кампании, за да бъдат насърчени жените да свидетелстват и да подават жалби, за да не остават тези престъпления скрити. Симонович посочи, че България е с нисък дял на подадени сигнали за домашно насилие и трябва да се окуражават жените да докладват такива случаи. Въпреки препоръката на Европейската комисия за ратификация на конвенцията, все още 7 европейски държави не са го сторили: България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва, Словакия и Обединеното кралство. Конвенцията на Съвета на Европа е подписана от ЕС през 2017 г.

ДПС настоява да приеме Истанбулската конвенция
Движението ще гласува „за“, ако бъде подложена на гласуване

Ние имаме ясна и категорична позиция за Истанбулската конвенция и сме го казвали неведнъж, че ако тя беше подложена на гласуване в Народното събрание, ние щяхме да гласуваме „за“. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ след заседание на Централния съвет на партията по повод гласуваната вчера незаконодателна резолюция в ЕП за присъединяването на ЕС към Конвенцията за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.
Именно евродепутатът Илхан Кючук е сред вносителите на тази резолюцията.

Карадаъй коментира, че евродепутатите на движението са гласували „за“ тази резолюция и посочи, че това е по инициатива на всички групи в ЕП. Относно посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ, Карадайъ коментира, че е запознат само с информацията от медиите. „Коментарите и анализите тепърва предстоят – да видим и резултатите. Засега аз съм запознат само с информация от медиите, нека да се запознаем с предмета и резултатите от това посещение“, каза лидерът на ДПС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *