ОЕЦ призова за етнически мир

ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ЕВАНГЕЛСКИТЕ ЦЪРКВИ В БЪЛГАРИЯ

Уважаеми братя и сестри,

Във връзка с ескалирането на междуетническото и междурелигиозно напрежение след случая в с. Катуница, от името на ОЕЦ изразявам нашата сериозна загриженост за мира в страната ни. Натрупаните в годините компромиси доведоха до трагични инциденти, които са на път да бъдат политически употребени.

Призоваваме пастирите и ръководителите на Евангелските църкви да насърчат местните църкви да се молят за етническия и религиозен мир в България. Нека призовем вярващите към търпимост, напомняйки им Словото Божие, че всички ние сме едно в Христос, и че врагът на душите ни не е определен етнос или социална група, а Сатана, които идва за да открадне, заколи и погуби.

Апелираме да се избягват действия и сдружавания, които водят до противопоставяне, сеят омраза и предизвикват расистки сблъсъци. Нашият призив е да бъдем пример за взаимно уважение и да демонстрираме лоялност и толерантност към ромите – в едната посока и от ромите към българите – в друга. Причините за призив към подобни взаимоотношения не са политическа пропаганда, а дълбоки християнски принципи.

Бог да благослови делото Си в България!
София, 30 септември 2011 г.

С уважение,
П-р д-р Николай Неделчев
Председател на ОЕЦ в България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *