ОБРЪЩЕНИЕ на ОЕЦ и НАОБЦ

Призив – обръщение на ОЕЦ към църквите и вярващите в България
/Сподели/

Скъпи братя и сестри в Господа,

Последните събития, на които сме свидетели, ни карат да се замислим, че като Христови последователи ние сме призвани не само да вярваме, но и да живеем на дело онова, което проповядваме.

В Лука 21:9-11 Христос ни предупреждава: „И когато чуете за войни и размирици, да не се уплашите; защото тези неща трябва първо да станат, но не е веднага краят. Тогава им каза: Народ ще се повдигне против народ и царство против царство; и ще има големи трусове и в разни места глад и мор; ще има и ужаси и големи знамения от небето.“

Всички ние ставаме свидетели на това слово. Но вярваме, че това е време, в което може да покажем Христовата любов на практика. Затова църквите от ОЕЦ в България се обединяваме да помогнем на очакваните бежанци от Украйна.

Призовавам, на първо място да застанем на колене в молитва за народите както на Украйна, така и на Русия, които повече от всякога сега се нуждаят от Божията закрила и милост. Нека се молим за прекратяване на военните действия, да няма невинни жертви и Господ да покаже Своята милост. Призовавам всяка църква и всеки вярващ, според своите възможности да застане в пост и молитва за мира в Украйна.

На второ място, искам да помогнем чисто практически. Тъй като се очаква да има бежанска вълна в страната ни, нека бъдем готови да отворим домовете си или да предоставим места за приютяване на нуждаещи се. Възможно е да има необходимост и от друг вид помощ: транспорт, храна, облекло, предоставяне на работа и др., затова е добре да имаме готовност.

Призовавам всеки, който желае да се включи с помощ за настаняване, или друг вид подкрепа предварително да попълни създадения въпросник на следния линк: https://bit.ly/3pl0xz8

Вярвам, че трудните и тежки събития за народа на Украйна са подходяща възможност да покажем Христовата любов на дело.

Бог да въдвори мир в Украйна и да пази всеки народ по лицето на земята.

п-р Румен Борджиев
председател на ОЕЦ в България

Молитва за мир в Украйна
Автор: Дж. Сороск

В момент, когато погледите на всички хора по света се насочват към Украйна и руската агресия на границата им, първото и най-доброто нещо, което можем да направим, е да паднем на колене в молитва.

Господи, Всевишни Боже,

Благодарим Ти, че във всяка ситуация, във всеки труден момент, Ти не спираш да работиш сред нас. Дори когато нещата изглеждат най-мрачни, ние вярваме в Твоя суверенитет и сила. В Йоан 16:33 Ти казваш: „В този свят ще имате скърби. Но дерзайте! Аз победих света.” Ние приемаме факта, че този свят и проблемите, пред които сме изправени, са преодолими, и сме уверени, че Ти, Господи, си силен да подействаш във всяка ситуация.

Докато наблюдаваме как войната се разгръща в Украйна, ние молим за Твоята благодат и мир да властват в сърцата и умовете на всички замесени.

Молим се за народа на Украйна
Господи, ние се молим горещо за народа на Украйна. Ситуацията, пред която са изправени сега, не е нова. Името Украйна се превежда като „гранична земя“ и тази нация е била разглеждана от векове като точно такава – граничеща земя, която чака да бъде завладяна. Тази нация и нейните хора са били свидетели на войни с Русия от векове и над 13 000 вече са загинали в дребномащабната война, която бушува в югозападната част на Украйна от 2014 г. Те са устойчив народ, живеещ в нестабилна зона на света, който е виждал много войни и катаклизми.

От Новия завет знаем, че Исус живя на земята в подобна част на света, измъчвана от потисничество в една безмилостна империя. Твоето слово обещава в Исая 26:3, че „ще опазиш в съвършен мир онзи, чийто ум уповава на Теб“. Ние Те молим народът на Украйна да бъде в безопасност и сигурност и не само да живее в мир, но и да познае Твоя истински и непоклатим мир.

Молим се за световните лидери

В Притчи 21:1 се казва: „Сърцето на царя е воден поток в ръката на Господа; той го насочва, където си поиска.” Ние се молим за това сега, Ти, Господи, да работиш в сърцата на световните лидери и дипломати, като ги насочиш да изберат мира. Ние се молим за тези, които взимат решения, засягащи толкова много хора, докато работят в областта на дипломацията и се подготвят за възможността за мащабна война. Молим Те, Боже, да насочиш сърцата им към мира, така че да се намери алтернатива на войната и тя да бъде избегната.

Молим се за християнските служители
Ние издигаме в молитва нашите братя и сестри, които работят в Украйна. Има много мисионери, пастири и църковни лидери, които работят там и ежедневно служат на украинския народ. Ние молим за тяхната защита и те да могат свободно да продължат да служат на Теб, Боже, и на хората около тях. Ние също така Те молим да не се страхуват и да не се срамуват от Твоето слово. Молим Те да им помогнеш да застанат твърдо срещу злото, което е изправено пред тях сега. Не сме изненадани, че Сатана ще направи всичко по силите си, за да наруши работата в Украйна, тъй като тя се превърна в нация за мисионерско обучение.

Молим Те, изправени пред страха, вярващите в Украйна да намерят възможности да предадат Благата вест за Христос, който ни дава съвършен мир в свят, който не предлага такъв. Деяния 8:4 ни казва: „Онези, които бяха разпръснати, проповядваха словото, където и да отидоха“. Нека това време на вълнения и преследвания послужи за запалване на Евангелието по начини, които дори не можем да си представим.

Боже, знаем, че можеш да направиш повече, отколкото искаме или си представяме, и именно с тази увереност ние молим тези неща в Твоето име, Господи Исусе Христе. Амин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *