Неофит, Галактион и Гавриил – кандидатите за нов български патриарх

430x280

След като да се бори за патриаршеския престол беше избран Старозагорският митрополит Галактион, на заседание на Светия Синод определи и другите двама кандидати. Това са Русенският митрополит Неофит и Ловчанският митрополит Гавриил. Двамата са били избрани с по девет гласа, съобщи митрополит Йосиф, говорител на Светия Синод. Припомняме, по-рано стана ясно, че има огромна вероятност Общоцърковният събор да не се състои и да нямаме избран нов патриарх, заяви по обед през сълзи митрополит Йосиф пред журналисти.

„Разделихме се с плач, сега идвам с усмивка и добра вест“, така се обърна митрополит Йосиф към насъбралите се журналисти и съобщи, че другите двама кандидати за патриаршеския престол са митрополитите Неофит и Гавриил, избрани с 9 гласа чрез анонимен вот. Дядо Йосиф разкри, че решението е взето чак на 26-тия тур, като преди това някои от висшите духовници вече са били готови да се разотидат. Митрополит Йосиф си призна, че след двудневно постоянно гласуване са дошли до убеждението, че необходимият кворум от 2/3, който се равнява на 9 и 1/3 гласа, по математическите закони следва да се закръгли на 9 и така тримата кандидати са канонично избрани.

„Моят плач, вашето безпокойство и молитвите на всички доведоха до това решение“, каза Дядо Йосиф на журналистите и обяви, че е щастлив от избора. На въпрос как досегашният наместник Митрополит Кирил е приел факта, че е получил само 6 гласа и не е част от избраните трима, дядо Йосиф разкри, че Кирил е прегърнал и тримата посочени кандидати и с усмивка ги е поздравил. Стана ясно, че всички 13 митрополити, които присъстват на Синодалния събор са подписали акта за избиране на кандидатите, което прави избора законен и необратим.

„Тройката се чакаше с нетърпение, за да може да им изкарат магариите наяве“, шеговито подметна Дядо Йосиф. Той бе категоричен, че и тримата избрани са достойни и подчерта, че ако някой твърди обратното е трябвало да го направи при полагането им в духовен сан.

„Ако някой ги нарече недостойни, аз самият ще взема микрофона и ще викам „достойни“, заедно с всички в расо и хора, и ще го заглушим заедно“, категоричен бе дядо Йосиф.

Той съобщи, че на Вселенския събор следващата неделя ще има охрана от НСО, както и проверки при влизане поради висотата на събитието. Стана ясно че на събора ще бъде допусната камера само на БНТ, но тя няма да излъчва предаване със звук.

Единственият от тримата избрани, който не отказа коментар бе Ловчанският митрополит Гавриил. „Радвам се, че накрая решихме проблема, защото трябваше да излезем с достойнство. Затова наистина съм доволен“, заяви той, определяйки всички кандидати като достойни Той отхвърли обаче твърденията, че предимство сред останалите кандидати му е дало липсата на досие. „Не бива да се борави толкова с тези досиета. Друг е въпросът и какво е имало в това досие. Аз съм си платил цената да нямам досие, но може би има хора, които не по-малко от мен са понасяли трудности. Не смятам, че това ми дава предимство“, категоричен бе той.

По-рано, при поредното си слизане при медиите, митрополит Йосиф съобщи, че след приключилия 24-ият тур на гласуване все още няма митрополити, които да имат нужните 10 гласа, за да бъдат кандидати за патриаршеското място. Дядо Йосиф сподели, че останалите митрополити са недоволни от приятелското му отношение към журналистите и не желаят той да съобщава какво се случва на гласуванията в Светия синод. На въпрос какво ще се случи, ако няма избрани трима кандидати до довечера, митрополит Йосиф отговори само с думата „разруха“, след което се разплака пред камерите.

Стана ясно, че на всичките 24 прегласувания Ловчанският и Русенският митрополит получават по 8 или 9 гласа, а Варненският и Великопреславският се движат в рамките на 5-6 гласа. Митрополит Йосиф поясни , че Светият синод е приел по устав за избор на кандидат да има 2/3 от кворума, което е 9 и 1/3 гласа, но са го закръглили на 10, за да няма спекулации около решението. „И дума не може да става за консенсус. Аз съм дълбоко разочарован“, заяви Дядо Йосиф . Той бе категоричен, че Светият синод ще продължи да заседава до 12 вечерта, докато не бъде изчерпана и последната секунда от срока определен за избор на трима кандидати.

Стана ясно, че не може да не се зачита гласа на митрополит Симеон, който е единственият неприсъстващ на заседанието. На въпрос дали са верни спекулациите, че има трима митрополити около дядо Николай, които с вота си се опитват да провалят събора, Дядо Йосиф заяви:“ Гледаме се, усмихваме се подхвърляме си някои неща, но вече има щампа.“

Още преди 9:00 часа митрополитите отново започнаха своето заседание в Светия синод. Някои от тях дори не бяха напускали сградата през нощта. На влизане в синода рано тази сутрин митрополит Йосиф категорично обяви, че останалите двама кандидати ще бъдат избрани до края на деня, тъй като датата за събора, на който ще бъде избран новия патриарх на българската православна църква вече е насрочена.

„Ако трябва днес ще стоим до край“, убеден бе Йосиф. Той за пореден път заяви, че не може да даде никаква информация за това кои са били митрополитите с най-много събрани гласове след Галактион , който вече е първият избран кандидат за нов патриарх.

Припомняме, изборът на нов патриарх ще бъде на 24 февруари 2013 г. Според църковния устав една седмица преди избора Светият синод трябва да определи тримата кандидати за патриаршеския престол. Те трябва да бъдат избрани с 2/3 от гласовете на Синода (най-малко 10 митрополити, б.р.). Кандидатите трябва да отговарят на 2 основни условия – най-малко 5 години преди това да са били митрополити, както и да имат навършени 50 години.

Галактион: Светско име Георги Любенов Табаков) е роден на 26 февруари 1949 г. в с. Ветрен. На 17-годишна възраст е приет в Софийската духовна семинария в с. Черепиш. След завършването на семинарията, през 1969 г. приема монашески чин. После отива в Бачковския манастир. Същата година е ръкоположен за йеродякон. През 1978 г. е изпратен за двегодишна специализация в Московската духовна академия. От 1 октомври 1981 г. до 30 ноември 1982 г. специализира в Източния църковен институт в Регенсбург (Германия). На 1 декември 1982 г., след завръщането си от Германия, е назначен за игумен на Рилския манастир. От 1 юли 1985 г. е игумен на Бачковския манастир. През 1986 г. е ръкоположен за Велички епископ и назначен за викарий на Видинската епархия. От 1 януари 1988 г. е викарий на Старозагорската митрополия. След излизането на действащия митрополит от състава на каноничния Синод той временно остава извън общение с Църквата (1993 – 1995 г.). На 1 юли 1995 г. по решение на Светия Синод епископ Галактион е назначен за председател на църковния съвет на Катедралния храм „Св. Александър Невски“ в София. На 20 февруари 2000 г. е избран за Старозагорски митрополит, а утвърден на тази длъжност от Светия синод на 27 февруари 2000 г. Старозагорският митрополит Галактион е сред митрополитите сътрудници на бившата Държавна сигурност, чийто списък бе оповестен на 4 септември 2007 от Комисията за разкриване на документите. Висшият духовник е сътрудник на ДС с псевдоним „Мишо” в качеството на агент.

Гавриил: Ловчанският митрополит Гавриил е роден на 16 юли 1950 г. в София със светското име Цветан Динев. От 1953-1966 г. семейството му живее в Чехословакия. Дипломира се като строителен инженер във ВИАС през 1973 г., но още като студент заживява в Клисурския манастир. Подстриган е за монах през декември 1979 г., след година става йеромонах. Завършва Духовната академия задочно през 1984 г. и специализира 2 години богословие в Москва. През 1986 г. става архимандрит и отива в Москва за представител на БПЦ. От 1991 г. е протосингел, а от 1998 г. е епископ и викарий на Софийския митрополит. Избран и утвърден за Ловчански митрополит е на 21 януари 2001 г.

Неофит: Светското име на митрополит Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е русенски митрополит от 2004 година насам. Роден е на 15 октомври 1945 г. в гр. София. След завършване на основното си образование през есента на 1959 г. е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш, курсът на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 г. до 1973 г. той е на богословска специализация в катедрата по „Църковно пение“ при Московската духовна академия. От 01.09.1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пение и диригент на студентския хор при Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. На 03.08.1975 г. в Троянската света обител е постриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в иеродяконски чин, а на 25 март1976 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“ и за йеромонах. От 1994 г. Неофит е Доростолски и Червенски митрополит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *