Не на терора

Здравейте,

Обръщаме се към Вас като към интелектуалци и общественици с гражданска позиция, която е важна. С този апел желаем да Ви привлечем да се включите в масов протест на гражданите против неонацисткото насилие.

ХоРа (Хора срещу Расизма) е инициатива срещу неонацисткото насилие, създадена по повод рязката му ескалацията през последната година. На 6-ти юни 2010 неонацисти нанесоха тежък побой на младежи, пътуващи в трамвай 20 в София към мирен протест за правата на имигрантите в България. Този случай постави началото на инициативата ХоРа. Желаем да отбележим годишнината му символично, с протест, в който да обърнем внимание на всички подобни случаи и жертви на неонацистко насилие.

След година систематично наблюдение на проблема, можем да заявим със съжаление, но и с твърдост и болезнена яснота, че той става все по-сериозен. През тази година станахме свидетели на зачестяването на агресията, мотивирана от расистки, крайно десни, фашистки и неонацистки убеждения. Ще споменем само няколко случая: Буквално дни след нападението в трамвая бе извършен брутален побой над млади роми на площада пред Президентството. В същия месец беше разкрито зверското убийство на момче в „Борисова градина”, което според убийците – неонацисти, „приличало на гей”. Краят на 2010 беше „отбелязан” с побоя над младежи – роми след мача Бешикташ-ЦСКА на 2-ри декември.. През 2011 зачестиха и случаите на побой и над имигрантите в България: пресен пример бе нападението, при което на 21-ви февруари в центъра на София до НДК, млад афганистанец беше повален на земята, ритан и удрян с бутилка с думите „мангал”. В жертви се превърнаха и редови български граждани като при побоя на 14-ти март над двама младежи в Борисовата градина заради „неправилна прическа“. Особено фрапиращо беше нападението в края на април, когато с неописуема наглост, зад удобния лозунг „защита на обществото от сектите”, симпатизанти на ВМРО извършиха погром над членове на „Свидетели на Йехова”. Петима души бяха пребити, вратата на молитвения дом беше изкъртена, а нападателите гордо разпространиха клип, където окичени със свастики, хвърлят бомби, саксии и ножове по жертвите си.

Изводите са:
– В България вече има сериозен проблем с неонацисткото насилие. Тревожно е, че насилието става банално ежедневие, за което четем, и чуваме, но срещу което нямаме сили да реагираме.

– Заплашени са различни социални групи – роми, имигранти, християни от различни изповедания, евреи, мюсюлмани, младежи с леви убеждения, хора с либерални убеждения, младежи, „приличащи на гей”, или „с неподходяща прическа”. Кръгът на неонацистката агресия се разширява и това няма да спре дотук. В крайна сметка в него влизаме ние всички, които не споделят техните престъпни маргинални убеждения.

– Липсата на реакция от страна на полицията, прокуратурата, съда, общините и други държавни органи са плашещи. Но най-стряскаща е пасивността на обществото, която дава усещане за безнаказаност на неонацистките престъпници. Някои граждани дори вярват, че неонацистите са добри момчета, „поступали” малко някои, които и без това заслужават да бъдат респектирани. От страх и неразбиране у другите, жертвите се отказват да повдигат обвинения.

– Правораздавателните органи в страната отказват да припознаят спецификите на този вид насилие. Често мотивираните от крайно десните възгледи на престъпниците действия, скрити зад фалшиви призиви към „родолюбие”, са окачествявани като „хулигански прояви” и не подлежат на старателно разследване. Участниците в побоя от 6-ти юни все още са на свобода, а срещу биячите в погрома срещу „Свидетелите на Йехова“, въпреки присъствието им на масово разпространен видеоклип, дори не са повдигнати обвинения.

– Важно е да се заяви, че неонацизмът не е хулиганство, а форма на организирана престъпност. Той си служи с призиви за саморазправа и заплахи в интернет, побои и погроми, опити за и ефективни убийства. Затова и толерирането на тази идеология и практика на омразата е опасно. Голямата част от нападателите са рецидивисти с висящи дела, извършили множество престъпления.

Нима тези терористи са по-силни от всички нас? Нима ще оставим едно агресивно, малцинство, проповядващо примитивно „правораздаване”, да се наложи над цялото ни гражданско общество и институциите ни на правова държава?

Нека покажем: ние сме толерантен и силен народ и смелите действия на българите, които по времето на хитлеристка Германия взимат нещата в свои ръце и спират депортацията на евреите, не са били случайност – днес ние също трябва да имаме доблестта да ги повторим. Нека не забравяме: необходимо е да се борим срещу тези опасни маргинални групи, които употребяват безнаказано насилие срещу всички нас, единствено защото ние оставаме пасивни и безмълвни. Нека не се залъгваме: дори досега да не сме били пряко засегнати, трябва да си дадем сметка, че това е късмет, защото насилниците избират най-разнообразни жертви. Нека знаем: колкото по-дълго мълчим, толкова по-малко ще бъдем сигурни за безопасността си, а игнорирането на проблема е равносилно на търпимост към тази идеология на омразата и престъпленията й. Нека се съберем: нека гражданските организации, медиите, обикновените хора проговорят и покажат непримиримостта си. Нека заедно кажем: „Не на терора”.

Ако приемате изводите на тази инициатива свържете се с нас. Само заедно ще можем да покажем, че насилието не може и няма да бъде толерирано.

Ще бъдем благодарни за бъдеща подкрепа като в седмиците преди протеста:
– отразите официалната позиция за и логото на протеста на сайта ви
– отразите протеста чрез статии в блогове
– говорите с медиите
– говорите с приятелите си за това и ги доведете на мероприятието

Нека бъдем заедно на символичен протест срещу неонацисткото насилие през юни 2011 година. Нека превърнем този иначе мрачен повод – година от нападението на 6-ти юни, в дата, която ни обединява, за да спрем терора.

С уважение,
ХоРа

за контакт
http://stopnazi-bg.org/
stopnazi.bg (at) gmail.com
0888521750

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *