Митрополит Гавриил: Няма защо да обсъждаме вярата с цел да я променяме

Митрополит Гавриил: Няма защо да обсъждаме вярата с цел да я променяме

Изявлението на Пергамския митрополит акад.Йоан Зизиулас по темата “Православните богословски школи – общение и свидетелство” предизвика спорове. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил заяви: “Преди много години, когато навлизах в Православието, ме привлече не богословието, а любовта на обикновените хора. Предстои на влизане в ЕС, но православните имат проблем да общуват с другите тогава, когато едно говорят, а друго вършат. Искам да пожелая на себе си, а и на присъстващите студенти-богослови, а и да им припомня, че богослов е този, който живее така, както учи”.
На въпрос на РЕЛИГИЯ БГ как ще коментира личното мнение на акад. Зизилуас, че “онези, които се противопоставят на икуменизма, не могат да бъдат православни днес”, Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил отговори: “Ако има предвид, че не е православен онзи, който не общува с любов с всички хора, за да им бъде полезен, това е така, но, ако има предвид, че ние не участваме в безпплодни диалози, за да решим да правим някаква нова вяра, тогава действително не е прав, защото ние, православните имаме вяра, оставена ни от Господ, от самите апостоли и няма защо да обсъждаме тази вяра с цел да я променяме, само за да запознаем хората с нея”.
Акад.Йоан Зизиулас заяви личното си мнение по-рано по време на дискусия, като каза: “В момента навлизаме в нова ера, когато дневният ред на богословието не се определя от нас самите, а ни се дава от новите реалности в контекста на евроинтеграцията и глобалното единство. Акцентът на новото ще е върху диалога по вероизповеданията. Това предполага укрепване на икуменическия диалог. Онези, които противопоставят на този диалог антиикуменизма, не могат да бъдат православни днес”. Пергамският митрополит бе категоричен, че трябва да се обърне внимание на богословското сътрудничество с неправославните, както и с представителите на другите вероизповедания и отбеляза, че Православието трябва да укрепи европейските ценности търпимост, солидарност и плурализъм като условия, които се поставят, за да може богословието да бъде упражнявано. В изказването си Йоан Зизилуас отбеляза още, че идеалите на новия свят и култура идват от западното християнство, затова православните богослови ще трябва да проучат с какво православното християнство може да допринесе за развитието на този процес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *