Мисия и социална отговорност на християните

ukrainРезолюция от кръглата маса „Майдан и Църквата: Мисия и социална отговорност на християните“, проведена в Киев на 17 януари 2014 г.

Призив към евангелските църкви на Украйна

В този съдбоносен момент за Украйна ние, участниците в кръглата маса „Майдан и Църквата: Мисия и социална отговорност на християните“ проведена в Киев на 17 януари 2014 г, призоваваме лидерите на евангелските църкви, общества, деноминации, служения и организации, както и църковните членове – да вземат всички възможни мерки за да застанат за истината, мира и правдата в Украйна.

Независимо от политическите предпочитания, ние призоваваме нашите братя и сестри от цялата страна да вземат по-активна роля в живота на украинското общество и да проявят високо ниво на лична отговорност. Преди всичко, ние всички трябва да засилим своята молитва:“И така увещавам мъжете да се молят навсякъде, като издигат святи ръце, без гняв и пререкания“ (1 Тим. 2:1-4,8). Тъй като „вяра без дела е мъртва” (Яков 2:17,20,26), ние трябва да оказваме практическа помощ на жертвите на насилие, като следваме примера на добрия Самарянин (Лука 10:29-37) и на нашия Господ Исус Христос, в контекста на настоящите репресии срещу активистите на Майдан, заплахите към Украинската гръцка католическа църква, приемането на противоконституционни закони на 16 януари, терор и употреба на сила срещу протестиращите от 19 януари 2014 до сега.

Църквата мъдро избегна политическите спекулации върху споразумението за асоцииране с Европейския съюз. След кръвопролитието на Майдан на 30 ноември 2013, обаче, няма начин църквата да запази мълчние. Осъзнавайки моралната отговорност пред Бога и обществото, вярващите трябва да осъдят насилието срещу цивилни, да го обявят публично за криминален акт, да посочат насилниците и да помогнат на жертвите.

Площадът на независимостта „Майдан“ в Киев, както и всички малки майданчета“ по цялата страна, са мястото където хората имат законно право да изискват от правителството да уважава тяхната свобода, достойнство и права, както и да изискват от официалните лица да изпълняват задълженията си за общото добро, а не да използват за насилие властта, дадена им от украинския народ. Църквата трябва да изкаже своя авторитетен глас заедно с гласа на народа, като заяви, че всички хора са създадени от Бога по Негов образ и подобие, че всички хора са равни пред Бога, че Божието осъждение е реално, както и Божията грижа за безпомощните.

Обръщаме внимание на правителството и на протестиращите кьм Божиите заповеди, любов и прощение, без които изискването за справедливост може да завърши с хаос и насилие. Затова насърчаваме всеки един да даде най-доброто от себе си за мирно разрешаване на конфликта. Всеки човек ще дава личен отчет за своите дела както на земята, така и на небето.

Ние заявяваме, че опитите на правителството да изолира украинските евангелски вярващи от европейското и международно общество на вярващите е неприемливо.

Ние потвърждаваме, че главната задача на Църквата в това време е да бъде „сол“ и „светлина“ за нашето общество. Това означава, че Църквата трябва да посочи греха във всичките му форми и прояви директно без компромис, да призове правителствените лица и гражданското общество към покаяние, да покаже на хората истинския път на спасение в Исус Христос, да помага на жертвите по всякакъв начин и да даде надежда.

Ние вярваме, че чрез Божията милост, молитвите и усилията на вярващите, събитията, които се случват на Майдан ще доведат до духовно пробуждане и сьживление на украинския народ.

Пастири и християнски лидери от Украйна, участвали в кръглата маса,
проведена в Киев на 17 януари 2014 г.

П-р Анатолий Калужни
Д-р Михаил Черенков
П-р Денис Горекнков

APTOPIX Ukraine Protestspriest3priestq

3 comments for “Мисия и социална отговорност на християните

  1. Да, никой не може да остане неутелен по отношение на истината и всеки истински християнин трябва явно и категорично да застане на страната на истината и правдата и да съдейства с думите и делата си за установяване на правдата,за защита и помош за жертвите, както и за прекратяване на беззаконията на правителство и властите,нарушаващи основни човешки права и свободи,както и моралните Божии закони.И трябва християните, които знаят истината да свидетелстват за нея, и целия украински народ трябва да си спомни ужаса и последиците от установяване на една тоталитарна комунистсическа власт, която по идеологията си и методите си на действие не се различва от фашистката националсоциалистическа идеология на Хитлер,историческите факти доказват това, зщото жертите на Сталиновия режим са милиони и то това е геноцид на собствения народ и то не смао физическо униюожение но и погубване на душите и чрез скриване на истината за Бог и забрана на Библията и на поклонението на Бог,и принуда към идолопоклонство на грешни човеци,каквито са и комунистическите лидери.

  2. „Независимо от политическите предпочитания, ние призоваваме нашите братя и сестри от цялата страна да вземат по-активна роля в живота на украинското общество и да проявят високо ниво на лична отговорност“ (Призив към евангелските църкви в Украйна).

    Това възвание на двамата пастири Калужни и Горекнков и д-р Черенков ясно показва НЕОБХОДИМОСТТА ОТ СОЦИАЛНА ПОЗИЦИЯ на християните в Украйна. На фона на беззаконията, терора и убийствата от страна на органите на властта това възвание ясно показва, че християните – освен със своите молитви – трябва „да вземат по-активна роля в живота на украинското общество“!

    Чудя се – как ли биха реагирали българските евангелисти, ако изпаднехме в подобна критична ситуация у нас? Пораженски мнения като изказаното от Ангел Петков при друг повод – че „нямало значение кой ни управлява“ са пагубни за съзнанието и действията на вярващи и невярващи в подобни случаи. Подобни пораженски мнения свидетелстват за липса на историческа памет, липса на свободен дух и подчертано обслужване интересите на тоталитарно управляващите! А народът ни е казал, че има случаи, когато „лозето не ще само молитва, но и мотика“.

    Дано се поучим от поведението на християните в Украйна и най-сетне да започнем да разбираме какво точно означава СОЦИАЛНА АНГАЖИРАНОСТ!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *