КОЙ опрощава дълговете на религиите?

Цветан Цветанов: Ще подкрепим Закона за вероизповеданията

Знам, че това ще бъде опорна точка на БСП, коментира зам.-председателят на ГЕРБ

„Ще подкрепим Закона за вероизповеданията. Знам, че това ще бъде основната опорна точка на БСП” . Това заяви в предаването „Здравей, България” председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. „Мотивите ни за приемане на закона са единствено да ограничим външното финансиране”, заяви още Цветанов. По думите му в момента задълженията на всички вероизповедания са около 8,2 милиона лева.

Комисия в парламента решава за дълговете на вероизповеданията

Цветанов коментира отхвърленото вето на президента върху Изборния кодекс.

„За първи път президентът изпада в ситуация да заявява лъжа. Съдебният контрол остава, дори става по-достъпен за гражданите. Вече се въвежда като възможност да има тричленен състав, който да събира доказателствата по дадено обжалване на ЦИК”, заяви Цветанов. „Съдебен контрол има и той е разписан много ясно в член 120 в Конституцията”.

За преференциите, Цветанов заяви, че няма нарушаване на изборни правила. „България е приела пропорционалната система. При нея дали ще има преференции, или не – това е решение на националния парламент”, заяви Цветанов.

БСП не влезе в пленарна зала за гласуването на президентското вето

„Няма никаква сделка”. Така Цветанов отговори на обвиненията на опозицията, че има сделка ГЕРБ-ДПС, като Движението трябва да отхвърли ветото на президента, а ГЕРБ да подкрепи промените в Закона за вероизповеданията.

„Първоначалният вариант на Закона за вероизповеданията беше свързан с това да се ограничи изцяло външното финансиране. Имаше несъгласие от БПЦ, че не може да получава дарения. Тогава имаше среща и се стигна до консенсус, че даренията няма да се ограничават. Съобразихме се с това, което иска БПЦ. Това, което направихме в законопроекта, е държавата да изпълни ангажимента си и да финансира основните вероизповедания и всички останали, които са под 1%, за да може заплатите, които получават духовните служители, да ги получават от държавата, а не от външна страна”, заяви Цветанов.

2 comments for “КОЙ опрощава дълговете на религиите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *