Кой е Смит Уигълсуърт?

Смит Уигълсуърт (1859—1947) е британски проповедник, който е влиятелен в ранното петдесятно движение. Уигълзуърт, заедно с Чарлз Пархам в САЩ, е един от първите проповедници, които подкрепят и практикуват учението на петдесятниците, особено изцелението с вяра и дара на езиците като доказателство за кръщението със Святия Дух. Феновете на Уигълсуърт го наричат ​​Апостол на вярата.

Смит Уигълсуърт израства беден и не успя да получи образование, защото от ранна възраст трябваше да работи, за да издържа семейството си. След като се оженил, съпругата му го научила да чете с помощта на Библията. Забележително е, че Библията беше единствената книга, която Уигълзуърт някога е чел, и той не разрешаваше други материали за четене в дома си — дори вестник!

През 1907 г. Уигълзуърт твърди, че Славното присъствие на Божията слава почива върху него в продължение на седем дни наред и след това той всъщност живее във времето на Деянията на апостолите. Говоря с нови езици, Светият Огън на Божието Присъствие ме изпълва, докато перото ми се придвижи към Божията слава и цялото ми същество се изпълни с Присъствието на Светия Дух ( Увереност сп., октомври 1908 г., с. 11, 15–16). Той учи, че говоренето на езици е необходим знак за кръщението със Святия Дух и че по-късно може да бъде получен различен дар на езици, с който да се молим и да хвалим Господа. По време на една от ранните му проповеди хората в публиката започнаха да падат на пода и да се смеят, което Уигълсуърт прие като знак за присъствието на Светия Дух.

Има много съобщения, че Уигълсуърт е лекувал хора от различни заболявания: треска, апендицит, глухота, сърдечна недостатъчност, астма, рак и дори морска болест. Възгледът на Уигълзуърт беше, че всички болести са дело на дявола и затова изцелението е акт на духовна война. Поради тази причина той често изгонваше всеки демон, който причиняваше неприятностите. Понякога екзорсизмът изискваше насилие и Уигълсуърт удряше, удряше или разтърсваше болния. Уигълсуърт обясни нуждата си да прибягва до насилие: Има моменти, когато се молите за болните и очевидно сте груби. Но вие не имате работа с човек, вие имате работа със сатанинските сили, които обвързват този човек ( Непрекъснато нарастваща вяра , издателство Евангелие, 1924, с. 135–136).

Уигълзуърт, подобно на проповедниците в съвременното движение „Слово на вярата“, възлага отговорността за изцелението върху болния човек. Посланието беше, ако имаш вяра, ще бъдеш изцелен. Липсата на изцеление показва липса на вяра и/или грях в живота на човек, според Wigglesworth: Съществува тясна връзка между греха и болестта. . . но ако се покорите на Бога и се покаете за греха си и се откажете от него, Бог ще ви посрещне и нито болестта ви, нито грехът ви ще останат (пак там, стр. 41).

Wigglesworth съобщава, че е виждал Исус няколко пъти и твърди, че е възкресил четиринадесет души от мъртвите. Според Уигълсуърт той и съпругата му не допускали лекарства или лекари в дома си: те се ангажирали да се доверяват само на Божественото изцеление.

Съпругата му умира през 1913 г., а от 1914 г. Смит Уигълсуърт пътува много, провеждайки лечебни срещи в Съединените щати, Швейцария, Финландия, Швеция, Норвегия, Дания, Индия, Южна Африка, Австралия и другаде. От онези, които се съмняват, че изцеленията са истински или че езиците са необходим знак за кръщението с Духа, Уигълсуърт просто каза, че не вярват на пълното Евангелие.

Разбира се, Исус изцели много хора като доказателство за Неговата божественост и сила. И на дванадесетте апостоли беше даден дарът на изцеление като потвърждение на тяхното послание към света. Но днес няма апостоли и онези, които твърдят, че изпълняват тази роля или имат силата на апостол, са измамници. Днешните лечители с вяра, като тяхното протеже Смит Уигълсуърт, извършват своите чудеса само на внимателно организирани срещи и на сцена, която контролират. Никой от тях не минава през болници, лекувайки всички, докато ходят.

Смит Уигълсуърт погрешно учи, че всяка болест е доказателство за присъствието на дявола, като не оставя място за Божиите цели в страданието (2 Коринтяни 1:8–9; Евреи 12:6). Той погрешно учи, че болестта и болестта са свързани с личния грях, пренебрегвайки учението на Исус по този въпрос (Йоан 9:1–3). Уигълзуърт погрешно учи, че Божията воля винаги е да излекува човек физически, въпреки свидетелството на Павел за обратното (2 Коринтяни 12:7–10). Уигълзуърт погрешно учи, че ако човек не е изцелен, вината се крие в липсата на вяра на този човек, въпреки че Исус изцели човек, който изобщо няма вяра (Йоан 5:1–9). Като се има предвид цялото фалшиво учение от Уигълсуърт, ние заключаваме, че той е бил фалшив учител, независимо от популярността, на която се е радвал и каквито и прояви на сила да е включил в постъпката си.

 

Смит Уигълзуърт (Smith Wigglesworth) – Проповеди

1. Само Вярвай – Проповед на Смит Уигълзуърт (Only Believe – Smith Wigglesworth)
2. Имайте вяра в Бога – Смит Уигълзуърт (Have Faith in God – Smith Wigglesworth)
3. Вяра дадена от Бог! – Смит Уигълзуърт (God-Given Faith – Smith Wigglesworth)
4. Нашето призвание – Смит Уигълзуърт (Our Calling (part 2) – Smith Wigglesworth)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *