Китай официално прие Системата за следене и социален рейтинг

В Китай от първи януари 2021 година влезе в сила новият граждански кодекс, който официално узакони китайската Система за социален рейтинг. Какво означава това за гражданите?

 

Те ще притежават стартов рейтинг от 1000 точки – това гарантира равен старт за всички и тези точки могат както да растат, така и да намаляват в зависимост от вредната или полезна работа на човека. Единен информационен център ще оценява гражданина по 160 000 различни параметра, които се подават от 142 държавни учреждения. Националната комисия за развитие и реформи на Китай, съдебната система и Народната банка са мениджъри на записите и въз основа на постъпилите такива, управляват базите данни. Данните пък постъпват от финансовите, съдебните и правителствените документи. Всяко действие на човек се взима предвид – от поведението в социалните мрежи до трудовата книжка.

 

Образцов гражданин си при рейтинг над 1500 точки и си маркиран с индекс AAA. Този индекс става A+ при 1000 точки, а B става при 900 точки. Подозрителното C си при наличие под 849 точки и можеш при това положение да бъдеш уволнен от държавните и общински структури. В група D попадат хора с от 599 точки и надолу – черният списък, който ако си достигнал, е трудно да бъдеш взет на работа където и да е.

На такива хора и банките не могат да им дават кредити, на тях не се продават билети за обществения транспорт и не могат да карат велосипед под наем. За разлика от тях, хората с рейтинг A+ могат да вземат велосипеда дори без да плащат. За хората пък с рейтинг C, може да наемат такъв велосипед само за 200 юана.

 До понижаване на рейтинга води общуването с хора от категория D, тъй като са от черния списък. Още нещо, тези, които са наоколо, веднага получават съобщение в телефоните си, че до тях се намира личност с нисък рейтинг. При искане за излизане от черния списък при незначителни провинения, има някои условия: трябва да се поддържа добра кредитна история за определен срок и да се изплатят кредитите или поне да се наваксат закъсненията. За сериозните нарушения обаче това не важи.
 Някои от нещата, които ще носят повече точки са:
 • Грижа за възрастни членове на семейството

 • Добри отношения със съседите, помощ на бедните

 • Поддържане на правителството в социалните мрежи

 • Добра финансова и кредитна история

 • Геройска постъпка

 • Кръводаряване и други

 Съответно до понижаване на точките водят някои неща като:
 • Участие в протести срещу властта, поместване на антиправителствени съобщения в мрежите

 • Разпространение на фалшиви новини и слухове в интернет

 • Неискрени извинения за престъпление

 • Участие в секти, измами в онлайн игрите

 • Нарушение на Закона за движение по пътищата

 • Това да не посещаваш родителите си, които остаряват, често

3 comments for “Китай официално прие Системата за следене и социален рейтинг

 1. Това е новина, която напоследък масово циркулира, особено сред християнските среди. Но НЕ Е ВЯРНА (поне засега). Живял съм в Китай, имам приятели и роднини, включително и много християни в Китай, и с тях комуникираме редовно. Нито един от тях не знае за подобно нещо, нито пък живота му е променен по какъвто и да е начин. Например- християните, които познавам, според тази система би трябвало да имат много нисък рейтинг. Но нямат. И до днес, съвсем свободно, без никаква промяна спрямо преди, те ползват всички държавни услуги като всички други.
  Да, има такъв експеримент, но той засега се прилага съвсем ограничено- спрямо осъдени и длъжници, както и спрямо служители на някои ключови или секретни политически позиции. Обаче спрямо останалите, може би около 99% от китайците, няма нищо подобно. Може би ще се опитат да го направят в бъдеще, но засега е още доста далеч.

 2. Брат ти си живял в китай някога си но сега вече не е същото както тогава!!
  Наш брат който преподаваше там в един университет се прибра заради това
  Неговия пастор и жена му която е китайка също бяха принудени да напуснат.
  Преди това имаха свобода и църква, но вече не е така. Информирай се.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *