КАЗУСЪТ БУРГАС – ВЪЗОБНОВЕН

Доний К. Донев

Четири месеца след първата атака срещу евангелските общества в Бургас за 2008 г. и само седмица след репортажа на Великотърновската телевизия „Евроком-Средец”, репортерката Десислава Георгиева алармира обществеността с кратка статия, озаглавена „СКАНДАЛ!!! Ж-к „Славейков” става средище на сектите в Бургас”- против за строежа на Евангелска петдесятна църква в ж-к Славейков в гр. Бургас. Оригиналният текст е публикуван на 12 август 2008 бургаската „Глобус Нюз” и препечатан почти дословно седмица по-късно от информационна агенция „Компас” под авторството на Марина Костова. На 19 август пък, пресаташето на бургаския клон на БСП умело редактира двата текста, оставяйки само по-релативната информация, което от своя страна навярно показва истинският подстрекател на верска нетърпимост в региона.

Докато причините за усиленото разпалване на религиозна нетърпимост към евангелските църкви в града от страна на авторката не са конкретно споменати, то грешките и манипулациите на фактите в новинарския й материал са явни както следва:

1. Всички Евангелски петдесятни църкви в България са официално регистрирани религиозни общества според Закона за вероизповеданията в Република България. Това е факт.

2. Тенденциозното им определяне, макар и неформално като „секти”, както в материала Георгиева-Костова-БСП е многократно опровергавано от всички конституционни наредби и държавни институции, в това число и мнението на експертната дирекция „Вероизповедния” към Министерския съвет на Република България. Журналистическият гений на Георгиева-Костова-БСП, обаче стремително поставя себе си над мнението на държавните експерти, над мнението на държавните институции и дори над мнението на държавата, издала както регистрацията на Евангелските петдесятни църкви, така и разрешението за строеж на молитвен дом в бургаския кв. „Славейков”. Кому тогава е нужна официална регистрация, щом дори при наличието на официална такава Георгиева-Костова-БСП могат безнаказано да тръгват на лов за „вещици”?

3. Строежът на молитвен дом в кв. „Славейков” в Бургас е оторизиран от нужните инстанции с необходимите документи. Същите тези инстанции по длъжност са проверили дали строежът отговаря на нужните изисквания и са дали своето разрешение той да продължи. Разпоредена е и проверка на обекта, която е потвърдила правото за строеж. Защо тогава Георгиева-Костова-БСП смятат, че тяхното (едно)лично мнение трябва да стои над мнението на длъжностните лица и институции,  оторизирали и документирали правото за строеж?

4. Защо Георгиева-Костова не прилагат документи, потвърждаващи „многобройните протести на живеещите в квартала” или уличаващи кои „секти манипулират младежи в Бургас”, за които тя така  пламенно пише? Или това е само поредния „журналистически” подход за манипулация на общественото мнение? А всъщност дори, декларирайки толерантност и плурализъм, не може да не се зададе въпроса: Какво следва дори и ако има такава „подписка”? Предвидено ли е в закона строителни планове да се спират с обществена подписка? А какво ще стане ако Евангелските петдесятни църкви направят подписка против Георгиева-Костова? Ще бъдат ли те санкционирани за безотговорното си писане и нелепото си поведение?

5. След като авторките са потърсила за мнение архитекта Недева и отец Беров, защо не са потърсила например мнението на пастора на евангелската общност, за която пишат? Това би било нормалната следваща, ако не и първа стъпка, за всеки обективен разследващ журналист. Или Георгиева-Костова-БСП не желаят да са обективни, след като е отдавна общоприета практиката да манипулират общественото мнение, наричайки традиционни религиозни общества „секти”, без да е нужно да се доказва дали това е вярно или не? Дали по този начин самите Георгиева-Костова-БСП не действат като секти своеволно, ограничавайки правото на евангелската общност да се защити срещу техните неумелите и безогледни обвинения? Кой дава право на Георгиева-Костова-БСП да ограничава по този начин религиозната свобода, чисто човешките права и свободата на словото на евангелската общност? И кой ще понесе отговорността за това?

В заключение е нужно да се отбележи, че сравнението на Евангелските петдесятни църкви с други неевангелски религиозни общества и техните практики, с цел директно обвинение на първите, е не само некоректно и човешки неетично, но е манипулация на фактите, недопустима за никой уважаващ себе си журналист. Точно това правят Георгиева-Костова-БСП. След като не успяват да открият нито едно доказателство за обвиненията си срещу Евангелските петдесятни църкви, нито от архитекта, нито от православния свещеник, нито от съседите, нито от общината, Георгиева-Костова-БСП се втурват да говорят за „Свидетели на Йехова”, за които и децата в кв. Славейков знаят от часа на класния ръководител, възбуден от априлското писмо на кмета до училищата, че са две различни религиозни общества, които нямат нищо общо помежду си. Така е. Ако вие не знаете, децата знаят. Може би е трябвало да ги попитате преди да пишете против тяхната църква, която се строи в кв. Славейков.

Това е само кратък очерк на неумелия и явно неуспешен опит на Георгиева-Костова-БСП да провокират отново религиозната нетърпимост към евангелските църкви в град Бургас. Атаката ще дойде едва когато те и информационните агенции, които представляват и партийните общности, които ги протежират, са подведени под съдебна отговорност за подтикване към дискриминация на религиозна основа срещу Евангелските петдесятни църкви. Дано само Георгиева-Костова-БСП от бургаската информационна агенция „Компас” имат доблестта да се извинят публично, преди това да се случи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *