КАМУФЛАЖЕН НОВ ЗАВЕТ

Не е за вярване, но 16 години след началото на християнското служение сред военнослужещи, в България се отпечата камуфлажен Нов Завет. Британската асоциация на християни-военнослужещи дари значителна част от сумата за отпечатването на първите 800 бр., а военното служение се ангажира за тяхното разпространение. Така, че 460 бр. от Н.Завети се озоваха в ръцете на войниците подготвящи се за мисия в Ирак.

Тържественото връчване се състоя в Пловдивската Духовна Семинария на 07.11.04. На тържеството присъстваха командването на 4 –ти батальон подготвящ се за мисия в Ирак, командирът на 62-ра бригада “Специални сили”, близо 20 военнослужещи от минали мисии, много родители и гости. Официални представители на британската асоциация на християните-военнослужещи бяха подп. Робин Чапъл, бивше британско военно аташе за България и главен капелан м-р Саймън Фармър. Събитието беше отразено от всички известни медии в страната. Искрено се надяваме с това да се постави началото на подобен род инициативи, така че бъдещите контингенти, които ще заминават на мисии извън страната да получават такива Н.Завети.

Интересното е, че това дарение даде широк отзвук сред военните среди, защото само след няколко седмици имахме запитване от 68-а бригада “Специални сили” базирана в Пловдив, да ли имаме възможност да подарим 160 камуфлажни Н. Завета на батальон от професионални войници от същата бригада. Военното служение реагира мигновено и на 26.11.04. на официална церемония в самото поделение бяха подарени Н. Завети. Командирът на бригадата полк. Торлаков разреши церемонията да се състои вътре в поделението като за целта бяха поканени и свещеници от Българската Православна Църква. Единия от свещениците се оказа, че е подп.о.р. участник в мисията в Камбоджа през 1992г. и беше много насърчен от инициативата за подаряването на Н.Завети сред военните.

Искрено се надяваме през следващите няколко години всеки един военнослужещ подготвящ се за мисия в чужбина да получава заедно с оръжието си и камуфлажен Н.Завет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *