КАК СЕ ПРАВИ КУЛТ?

Христос не бе разпнат защото нахрани гладните,
а защото изобличи бездуховната религиозна система
за нейната несправедливост спрямо хората …

Що е то шарлатанство или как се прави култ в 5 лесни стъпки
Хората имат дълбоко желание да вярват в нещо. Онзи, който стане център на това желание предлагайки някаква  цел, е новата вяра която те ще следват. Това че група от хора те следва, отваря всякакви възможности за лична облага. Не само, че  ще те издигат в култ и защитават от общия враг който им посочиш, но сами биха вербували близки и познати да се присъденият за последователи и да те подкрепят по всички възможни начини, дори финансово. Стане ли това, не е нужно да доказваш идеите си или да налагаш волята си. Ти ставаш безгрешен!

Това са методите на известните шарлатани през XIV век, които живеят във време на промени и занемаряване на истинската вяра. Техните трикове варират от вълшебни еликсири за здраве, алхимични формули за бързо забогатяване чрез инвестиции в злато и пророчества с далечни дати, които омайват умовете на слушатели и радетели. Появявайки се само един или два пъти в годината, пътувайки от град на град по нарочно сформирани мрежи, извисявайки глас и ръце от високи платформи, умело използвайки дълбоката болката и бедността на масите за свое собствено облагодетелстване.

Като тях действат и религиозните шарлатани на последното време. Техните методи са умело шлифовани като лъскави но фалшиви диаманти и плътно покрити зад пластове на престорена и безсилна духовност. Техните самозванчески титли, които никой не им е давал и чуждоземско говорене с несвойствени словоформи и клишета издава едно дълбоко и непреодолимо вътрешно желанието за надмощие над другите. И там, като невидими магнитни мрежи, те мятат мантии на влияние, освобождават слова, нагаждат условни пророчества, маркират масите раздавайки наказателни обиди и дребни наградки, докато играят своята скришна и грешна игра на църква. Ала зад дебелия им мазен грим ясно личи гримаса на фалшивото смирение и онази разнебитена и противоречива религиозност на вълци грабители, които безпрецедентно разделят и разкъсват истинската Църква. За да построят собствени пирамиди на величие от които да управляват своите култове изградени така:

  1. Говори простичко за да те разбират, но винаги неясно за да ги държиш в (не)видение

Така се привлича вниманието на хората. Дай пророчество или обещай велики промени на които център си ти, докато държиш масите в невидение за това как ще се случи всичко. Слушателите ти сами ще измислят останалото с помощта на собственото си въображение. За да направиш неяснотата атрактивна, използвай термини които никой не знае. Създай специализиран речник от думи и фрази разбирани само от посветените. Дори не е нужно тези думи да съществуват в реалния свят. Важното е да носят значението, което ти им предаваш. Така ще има ексцентричност и интерес дори в най-елементарните неща които казваш и дори ако слушателите ги знаят по-добре от теб.

Говори за своите мисли като за откровение, специално познание дадено свише, а защо не и резултат от лична мистична среща с Бог. Ако никога не си имал такава, измисли им простичко, но неизпълнимо пророчество с толкова далечна дата, че да имаш достатъчно време за своите цели докато хората все още ти вярват. Та нали всеки култ обича да има свой собствен „месия”?

  1. Наблегни на визуалното и сетивното, а не на духовното и интелектуалното

Хората не са глупави и разбирайки, че нямаш капацитет за истинска промяна скоро ще се отегчат и ще станат скептични. Затова, бомбардирай ги с поредица от театрални представления, които не се забравят лесно. Кратки и повтарящи се фрази които се запомнят: амин, така ли е, аха-аха. А в по-емоционалните моменти наблягай на полуфрази с повечко гласни и на по-висок тон: уа-уа, уоу, ехей, ах-а-а.

Копирай от филмите, които гледаш – все пак те са правено от истински професионалисти за истински аматьори. Използвай филмови герои или популярни певци за да оприличаваш себе си на звезда. Говори за свои религиозни приключенията в далечни и екзотични страни, където никой не може да провери точно какво си правил. Преподавай уроци за живота, като ги наричаш с гръмки имена като божествен експлозив, духовна интервенция, видение 20/20, (пре)открий себе си, търсене на идентичност, видение 20/30, 666 начални стъпки в любовта, интерегентния смисъл на живота, видение 20/40, видение 20/50 и т.н.

Показвай им лукса в който живееш като резултат от съветите които им даваш. Подхвърляй им имена на известни хора които уж познаваш добре. Не пропускай да наблягаш с със случайни жестове върху златните си очила, часовник, пръстен, модно шалче или папионка. Апелирай към атрактивното и визуалното. Показвай им техническите чудеса на новия си лаптоп, телефон, фотоапарат, автомобил или хеликоптер. Това не само ще ги възпира да прозрат налудничавостта на идеите ти и личните пропуските във вяра и морал, но ще привлече дори повече последователи. Скоро ще откриеш, че хората не обичат да мислят, а предпочитат да мислиш вместо тях и дълбоко в себе си желаят да им влияеш.

  1. Използвай проформата на организираната религия за да създадеш ред

Създай униформа и ритуали за своите последователи които заимстваш от организираната религия. Хората искат да са велики. Говори им колко си велик и колко е велико, че те следват. Третирай ги като част от велика схема, план или стратегия. Раздай им рангове и титли за авторитет в нарочна йерархия по степени на посветеност и пробуждане. Не е нужно да бъдат признати от външни институции. Важното е да структурираш дисциплина към върховния авторитет на когото те са кадри и контингент. Накарай ги да вярват, че взаимоотношението с теб е уникално, велико, неповторимо, а резултата от него е благоденствие и просперитет. Наричай ги с гальовни псеводними. Като например „свежари” – термин който не говори нищо на по-младите, но пък докосва онези замиращи души над 40, които доброволно биха инвестирали всичко в твоите свежарски идеи и ще те следват до ада. На по-младите предавай манталитетната мантра за уникално бащинство, поколенствена актуалност и трансендентно величие. И преди всичко друго, не пропускай да изискваш сакрална преданост чрез предаване на техните време, внимание и финансов ресурс.

  1. Дегизирай своите доходи

Времето е пари! Затова поучавай как времето и ресурсите на последователите се вливат в един единствен приемник – лидера-обединител, който никога не бива да изглежда гладен за пари или власт. Дори обратното, последователите искат да вярват, че участвайки в създадената организация, те самите са бенефиси на безкрайните благословения, които тя обещава на своите членове. Създай впечатление, че това което правиш е лесно и достъпно дори за най-обикновения човек. Инвестиции във валутни фондове, злато и диаманти, филантропия, срещи с политически съюзници, приеми на високо равнище, мисионерстване в далечни страни дори и ако са само поредната ти религиозна ваканция. Никога не разкривай, че парите идват от самите последователи и те ще имитират всяко твое движение и идея за да достигнат твоя небивал успех. А когато банкрутираш инвестициите им, просто ги обвини в липса на вярност и преданост – всяка разпадаща се империя се нуждае от враг!

  1. Посочи им общия враг

Хората имат нужда от общ враг без който те се разделят и твоето доминиране отслабва. Ако нямат общ враг, скоро такъв става лидера. Затова създавай атмосфера на лагери и съпротива – ние срещу тях. Не е нужно общият враг да е техен. Дори обратно – техен приятел или член на групата, който застрашава водача е най-добрия избор. Посочи как планират да уловят лидерите в клопка, да злепостави всички, и да унищожи светлите идеи, които носиш на света. Изобличи тези скрити планове публично дори и ако не съществуват. Накарай групата да порицае общия враг за причините, които им посочваш. Няма нужда те да са истина. Важното е врагът да стане виновник за всички твои грешки. Особено морални или финансови.

Идеите имат последствия! Създавайки тази мрежа от емоции и последователи, ти оставащ в сянката на вечно присъстващ, но непроницаем и недосегаем обединител на групата. Никога не присъствай навсякъде. Протакай каквото и когато можеш за да си предадеш важност. Използвай отсъствието си за да придобиеш чест и величие. Бивайки всичко за всички на всяко време те прави част от ежедневието. Изненадващи и триумфални моментни на поява, пристигайки със свръх спортна лимузина или полет от далечни и екзотични земи те прави недосегаем за масите. Показвай им снимки от пътуванията си обграден с бедни туземци. Говори им как твоето присъствие между тях е първо по рода си в историята. Описвай ролята си като основоположник, освободител, обединител, реформатор, а защо не и върховен пророк, който променя съдби, духовен гуру, религиозен свещеник и шаман на вечното щастие. Само така ще прикриеш истинската си същност на духовен диктатор. Та нали всеки култ започва с култа към личността…

Боб Грин,
Публикувано със съкращения

1 comment for “КАК СЕ ПРАВИ КУЛТ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *