Джон Пайпър: Пророчества и говорене на езици

piper

Aмериканският pеформистки проповедник Джон Пайпър, който често критикува харизматичните църкви, излъчи материали против дарбите пророчество и говорене на езици при кръщение в Святия дух. Известният с проповядването на учението за вечно запазване „веднъж-спасен-завинаги-спасен” (т.е. спасението не може да бъде изгубено, бел.пр.) заяви в официално интервю, че „… има хора които злоупотребяват с пророчеството като говорят от себе си по начин така че поставят другите в невъзможна ситуация … Аз лично съм изкушаван да презирам пророчества просто защото с тях се злоупотребява!”

„Също така твърдо не приемам историческото петдесятно учение, че трябва да говоря езици като белег, че съм изпълнен с Духа и като Християнин. Няма да се аргументирам какво се е променило от епохата на апостолите до наши дни и дарбата е изчезнала“ продължава Пайпър. „Просто не вярвам че някога съм говорил на езици автентично … Не чувствам никаква вина че не я притежавам.”

Публикувано със съкращения в Харизма и Рatheos.com

24 comments for “Джон Пайпър: Пророчества и говорене на езици

 1. Стига с тия ереси от братска Америка. Пайпър в най-обикновен спекулант като Хийн и Остийн. Публикувайте повече информация за новата християнска партия която се организира в момента. Защо нищо не се чува за нея или и тя се осланя на богословието на просперитета?

 2. Абе какво има да каже Пайпър на средния български християнин който както Динко Влаев му е омръзнало от доктори. Той иска да си говори лично с Господ докато си кара ТИР-а до Италия и други страни. За какво му е д-р Пайпър на него да му обяснява реформистко богословие, като всеки български християнин вярва в свободната воля и числото на звяра?

 3. За коя християнска партия по-точно ни питате г-н Дерменджиев?
  За християнска коалиция, християндфемократическия форум?

 4. Новата „християнска партия“ ще има за основна цел завършването на процеса на корумпиране на съзнанието на ромските избиратели, както и изстрелването в политическа орбита на изключително корумпирания, неприятен и манипулативен Павел Игнатов. Нека ви е честита! Поздрави!

 5. Така е и по онази тема за Питър Уинс която я затвориха коментираха всички освен Еленков който го доведе в България. Ако това не е интересно съвпадение за отклоняване на вниманието от темата вече здраве му кажи. Явно затова той така и не отговаря на коментарите

 6. Предполагам че с аргумент като горните в стандартни клишета по разни богословски дискурси пишман пастори искат да отклонят вниманието от важните теми с разни богословски тиради. Наслушахме им се достатъчно на зехиря и им се нагледохме на сеиря. Аз като един най-обикновен вярващ не искам да слушам еретични пастори като Джон Пайпър.

 7. Пайпър е пълен еретик от подпийващите презветерианци които упорите прокарват идеята за гей свещеници в църкеите. Хомоскесуалната им програма включва още окупиране на общевството чрез политически и икономически лидерски форуми като реконструкционизъм старозаветни завети и смъртно наказание. Пълна спекуланщина с християнството. Статията на г-н Иванов ги описва много наясно

 8. Не разбрах какво неверно е казал. Никой ли от вас не е чувал мними пророчества, в които се приказват врели некипели.
  Един от големите недостатъци на харизматизма е гордостта, че са най-великите.

 9. Хипер-калвинистът Джон Пайпър обяснява, че пророчествата са ненужни защото сред тях има много спекулации. И ако за много други неща Пайпър откровено греши, тук май е прав. Особено за конгломератни пророчества от нов тип за които ни се обяснява, че били условни т.е. може и да не станат. А дали така са пророкуват ап. Петър за Господния ден (2 Пет. 3:10), ап. Павел и Яков за Господното пришествие (1 Сол. 4:15; Як. 5:7-8) или ап. Йоан за идващото Царство?

 10. Бог решава кога да отключва дарбите … но за последни времена е обещано на всички.

 11. „Оставете ги; те са слепи водачи; а слепец слепеца ако води, и двамата ще паднат в ямата.“ (Матей 15:14)

  Това слово е валидно за всички учители като Джон Пайпър, които твърдят, че действието на Св.Дух е спряло.

  Не трябва обаче да се безпокоим от изказванията на такива открити противници на дарбите на Св.Дух като Джон Пайпър, а от ширещото се невежество по отношение на духовните дарби и злоупотребите с тях в харизматичните църкви в България.
  Смея да твърдя, че харизматичните църкви в България нямат добро разбиране относно действието на дарбите на Св.Дух и това е главната причината за допусканите злоупотреби и фалшификати.
  Подобни злоупотреби и фалшификати създават погрешно впечатление относно истинското действие на тези дарби и затова мнозина предпочитат да нямат нищо с тях.
  Това е и целта на сатана – да не търсим (копнеем)и да не даваме място на дарбите на Св.Дух.
  Наше задължение е не само да копнеем за духовните дарби и да се молим за тях, а да ги изучим задълбочено – как действат и как да ги практикуваме правилно, за да бъдат наистина за наше благословение.

 12. Коментарът на г-н Максим Максимов е изключително точен и обективен!

  Крайно време е да спрем да подскачаме с негодувание срещу основателните критики на онези, които не споделят нашите убеждения, но са прави в своите забележки към нас. Трябва да се вслушваме в мненията на своите „противници“, защото няма по-опасен грях от чувството за „себеправедност“ и „непогрешимост“ в харизматичните среди (пък и не само сред тях).

 13. Господин Максимов,
  Това което пишете не отговаря на истината:
  “ …учители като Джон Пайпър, които твърдят, че действието на Св.Дух е спряло. …“

  Джон Пайпър никога не е твърдял това.
  За справка: въведението към тази проповед

  В неговите изказвания се съдържа твърдението за изчезването на дарбата за говорене на разбираеми , човешки езици, които в Деяния,гл.2 са описани като Божия дарба , средство за бързото разпространение на Благовестието на Исус Христос.

  Мисля , че обобщаването на първото и второто е груба доста манипулация.

  За второто Ви изказване съм съгласен с Вашето мнение:
  „…ширещото се невежество по отношение на духовните дарби и злоупотребите с тях в харизматичните църкви в България….“.
  Това наистина е много сериозен проблем, защото чрез него се стига до открито богохулство и дискредитация на понятието „евангелска църква“.
  Впрочем , за това предупреждава още ап. Павел (виж 1Кор.14,22-23).

  Имате ли идея как да бъде преодолян и преодоляван този проблем на харизматичните църкви, за който говорите?

 14. Уважаеми г-н Манчев,

  Заставам твърдо и убедено зад това, което вече съм написал. Няма никаква манипулация и лъжа в моето твърдение, че Джон Пайпър е един от учителите, които смеят публично да твърдят, че действието на Св.Дух е спряло.

  Ето го и доказателството:
  „Също така твърдо не приемам историческото петдесятно учение, че трябва да говоря езици като белег, че съм изпълнен с Духа и като Християнин. Няма да се аргументирам какво се е променило от епохата на апостолите до наши дни и дарбата е изчезнала“ (Джон Пайпър)

  Всеки един, които си позволява да твърди, че определена дарба е изчезнала и вече не се проявява (среща) е най-малкото невежа. Да не кажа и лъжлив учител!
  Джон Пайпър определено не е запознат с историята на петдесятното и харизматичното движение. В историята на тези две движения са документирани стотици случаи, когато кръстени със Св.Дух християни са говорили на познати (разбираеми)човешкки езици, но това винаги е ставало по Бож.воля, а не по човешко желание!

  Допускате също така сериозна грешка относно дарбата говорене на чужди езици.
  Вие разглеждате тази дарба като „средство за бързото разпространение на Благовестието на Исус Христос“. Това са абсолютни глупости и пълно неразбиране на предназначението и функцията на тази дарба!
  Обърнете внимание на следните 3 неща, ясно описани в Деяния 2 глава:

  1. Езиците, които говорят кръстените със Св.Дух, не са средство за разпространение(проповядване)на благовестието, а насочват вниманието на присътващите към Бога.

  „Тогава как ги слушаме да говорят всеки на собствения наш език, в който сме родени?
  Партяни, мидяни и еламити и жители от Месопотамия, от Юдея и Кападокия, Понт и Азия,
  Фригия и Памфилия, от Египет и ония страни от Ливия, които граничат с Киринея, и посетители от Рим – и юдеи и прозелити, критяни и араби, слушаме ги да говорят на нашите езици за великите Божии дела.И те всички се смаяха, и в недоумение си думаха един на друг: Какво значи това? “ (Деяния 2:8-12)

  2. Присътващите чуват благата вест чрез проповедта на апостол Петър. И чрез неговата проповед стигат до покаяние и спасение. Без проповедта на апостол Петър, присътващите нямаше да чуят благата вест и да стигнат го спасение!

  3. Езиците, които говориха, бяха „според както Духът им даваше способност да говорят“ (Деяния 2:4) в този момент. Ако Св.Дух беше решил те да говорят на неразбираеми (духовни) езици, то те щяха да говорят на неразбираеми (духовни) езици!
  В този момент Бог беше решил те да говорят на разбираеми езици, за бъде привлечено вниманието на присъстващите към Бога и впоследствие насочено към Евангелието (чрез проповедта на апостол Петър).

  Бог има много начини да привлича вниманието на хората към Себе Си и впоследствие да го насочва към Евангелието.
  В Деяния 3:1-11 виждаме как чрез едно чудо, извършено в името на Господ Исус Христос (чрез дарбите на Св.Дух), вниманието на хората е привлечено.
  Апостол Петър обяснява на присътващите кой стои зад това чудо и след това споделя Евангелието с тях.

  Моля, изяснете си предназначението и действието на дарбата говорене на езици, преди да отправяте неоснователни обвинения към другите!

 15. Господин Максимов,
  Вие се завъртяхте в порочния кръг на собствените си твърдения:

  Първо твърдите:
  „… Езиците, които говорят кръстените със Св.Дух, не са средство за разпространение(проповядване)на благовестието, а насочват вниманието на присътващите към Бога.“

  Второ твърдите:
  1. „…Присътващите чуват благата вест чрез проповедта на апостол Петър. И чрез неговата проповед стигат до покаяние и спасение. Без проповедта на апостол Петър, присътващите нямаше да чуят благата вест и да стигнат го спасение…“
  2.“…Апостол Петър обяснява на присътващите кой стои зад това чудо и след това споделя Евангелието с тях….“

  Второто се случва в резултат на правилния Ви цитат от Деяния 2:“…„Тогава как ги слушаме да говорят всеки на собствения наш език, в който сме родени?“

  Да , наистина, г-н Максимов, Благовестието беше проповядвано на разбираемите езици на нациите, дошли за еврейския празник на първата жътва в Ерусалим.
  Това беше и моето твърдение, което Вие се опитвате неуспешно да оборвате, като сам го потвърждавате с цитатите си.

  После пускате личната си спекулацията ,в резултат на странната Ви ексегеза за Суверенната воля на Бог Свят Дух:

  „…Ако Св.Дух беше решил те да говорят на неразбираеми (духовни) езици, то те щяха да говорят на неразбираеми (духовни) езици!“

  Това „Ако..“ в началото не е основание да приемем, че Вашите разсъждения са правилни и опряни на текста на Библията. Спекулацията не е богословие , г-н Максимов. Върху нея не може да се гради богословско учение.
  Господин Максимов , това е опит за дописване на Библията , а това е опасно! Нали знаете?

  Г-н Максимов, аз познавам добре историята и основанията, на които се гради петдесятно-харизматичната доктирина за проявата на дарбите на Святия Дух.
  Мисля , че главния и гнил проблем в тази докрина е опита да се превърне човешката опитност в богословие и на тази основа да се търсят пасажи от Библията , които да доказват правилността на това богословие. Това е проста замяна на ексегезата на Словото с философска айсегеза, замяна на индуктивния метод за изучаване на Библията с дедуктивен.

  Резултата е налице: въртене в кръг от взаимно-изключващи се противоречия, г-н Максимов…

  Все пак , имате ли идея как да се преодолеят проблемите , за които самия Вие писахте в първия си пост, цитирам Ви:
  „…„…ширещото се невежество по отношение на духовните дарби и злоупотребите с тях в харизматичните църкви в България….“?

 16. Към Бяра Илиева.
  Преди да пишеш за Динко Влаев желая да зная поне малко,от малко познаваш ли ме и знаеш ли какъв живот живея с Господ Исус Христос и за Господ Исус Христос?
  Не се ли опасяваш,че когато отправяш хулни и подигравателни думи срещу някои Християнин има опастност да станеш богопротивник?
  И за сведения на неграмотно четящите това което пиша-никога и по никакъв повод не съм бил против хората с докторски титли!
  Против съм за техните дела!Скрити зад докторските си титли някои от тях внасят ереси и бесовски учения,които заблуждават неутвърдените души!
  За пример-може ли доктор по богословие да се разведе със жена си,да се ожени за жената на брат в Господа(съсипа младо семейство и единия от родителите от скръб скоропостижно почина),която е по-малка от дъщерите му?
  И същия доктор по богословие много ревностно и пламенно продължава да проповядва от амвоните как Християните да живеят свято и угодно на Господ Исус Христос?
  Може ли доктор да пише във форума,че носенето на окултните мартеници не е грях?
  И в заключение аз съм категорично против и се опълчвам срещу всичко което Библията порицава!
  Независимо дали го е казал президента,професор или доктор и т.н.
  И според мен доста недостойно е в този форум да дават“мъдри“коментари хора които не знаят след Матея кое е следващото Евангелие!

 17. Уважаеми г-н Манчев,

  От вашия коментар разбирам, че и вие споделяте позицията на Джон Пайпър.
  „Мисля, че главния и гнил проблем в тази докрина е опита да се превърне човешката опитност в богословие и на тази основа да се търсят пасажи от Библията, които да доказват правилността на това богословие. Това е проста замяна на ексегезата на Словото с философска айсегеза, замяна на индуктивния метод за изучаване на Библията с дедуктивен.“

  Мнозина твърдят, че в спора се раждала истината. Аз лично не вярвам в това и затова няма да споря с вас по въпроса: „Дали вярващите при кръщението със Св.Дух ще говорят езици и какви ще бъдат тези езици – човешки (разбираеми) или духовни (неразбираеми)?“.

  Моето лично убеждение е, че когато човек иска да стигне до ИСТИНАТА, той трябва да я търси – непредубедено, упорито, целеустремено, отчаяно, и не трябва да се отказва, докато не я открие!!!
  Това съветва и Господ Исус Христос всички свои ученици в Лука 11:9,10 –
  „И Аз ви казвам: Искайте и ще ви се даде; търсете и ще намерите; хлопайте и ще ви се отвори.
  Защото всеки, който иска получава; който търси, намира; и на онзи, който хлопа, ще се отвори.“
  Това е съветът ми към вас и към всички, които искат да получат правилно разбиране относно духовните дарби – тяхното предназначение и функция в тялото на Господ Исус Христос.
  Това изискава няколко неща:
  1. Готовност да свалим „деноминационните очила“;
  2. Готовност да изучаваме и сравняваме различни гледни точки, изложени в проповеди, статии и книги;
  3. Готовност да търсим Господ Исус Христос в молитва, а ако е необходимо и пост.
  Небесното царство си има тайни, които само Господ Исус Христос може да ни открие, чрез действието на Св.Дух.(Матей 13:11)

  И нека не забравяме, че за ИСТИНАТА се води духовна война. Защото тази ИСТИНА има потенциал да преобърне на 180 градуса живота и служението на всеки един християнин, ако тази ИСТИНА стане за него „дух и живот“ (Йоан 6:63) и бъде приложена в живота му.

 18. Господин Максимов,
  Типично за последователите на Вашата деноминация , Вие се стремите да ме подредите в някой ъгъл , като „пророчески“ обявявате:
  „…разбирам, че и вие споделяте позицията на Джон Пайпър…“.
  Господин Максимов , това не е вярно, аз не споделям позицията на Джон Пайпър!!!
  Но това вече е друга история…

  Що се отнася до духовната борба, мисля че имам богат опит във воденето на тази борба за истината. Като погледна назад, мога да видя и плода на тази борба – къде сто , къде шестдесет , къде тридесет…
  Що се отнася до ИСТИНАТА, когато чета последния Ви пост, виждам капиталната разлика между Вашият петдесятно – харизматичен път за търсене на истината и моя собствен.
  Вие ми препоръчвате:
  „…Готовност да изучаваме и сравняваме различни гледни точки, изложени в проповеди, статии и книги….
  Аз правя друго:
  2 Тимотей 3:15-17
  …от детинство знаеш свещените писания, които могат да те направят мъдър за спасение чрез вяра в Христа Исуса.
  16. Всичкото писание е боговдъхновено и полезно за поука, за изобличение, за поправление, за наставление в правдата;
  17. за да бъде Божият човек усъвършенствуван, съвършено приготвен за всяко добро дело.“

  Господин Максимов , ние можем да облечем айксегезата във всяка философия и мъдри човешки книги,пророчества ,проповеди и поучения, но за ИСТИНАТА, ЕДИНСТВЕНАТА, във Библията е казано следното:

  Йоан 17:17
  Освети ги чрез истината; ТВОЕТО СЛОВО Е ИСТИНА.

  Във Вашите добрононамерени съвети за ГОТОВНОСТ за търсене на истината , посочени по-горе липсва тъкмо този,най-важния елемент- готовност за задълбочено ,обективно изучаване на БИБЛИЯТА!
  Мислех си , че ще ми дадете отговор на въпроса:
  Имате ли идея как да се преодолеят проблемите , за които самия Вие писахте в първия си пост, цитирам Ви:
  „…ширещото се невежество по отношение на духовните дарби и злоупотребите с тях в харизматичните църкви в България….“?

  Но мисля , че този въпрос вече се отговори и това слага край на нашата дискусия с Вас и отговора е следния:
  Когато хората ,вървящи по петдесятно-харизматичен път на познание,започнат да четат цялостно, да изучават системно – богословски , да изследват индуктивно Библията , ИСТИННОТО Божие Слово, тогава те ще престанат бъдат невежи, както Вие казвате , и ще престанат да злоупотребяват с употребата на духовните дарби , както Вие , господин Максимов, казахте по-рано.
  И нека Библията даде… : „…тази ИСТИНА има потенциал да преобърне на 180 градуса живота и служението на всеки…“
  Пожелавам Ви го от сърце , господин Максимов!

 19. Уважаеми г-н Манчев,

  В никакъв случай не изключвам, нито омаловажавам изучаването на Бож.Слово в това търсене на ИСТИНАТА. Изучаването на Бож.Слово е АБСОЛЮТНО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!
  Отчитам обаче възможността да изучавате Бож.Слово като садукеите, на които Господ Исус Христос каза: „Заблуждавате се, като не знаете писанията нито Божията сила.“ (Матей 22:29).
  Нека тези, които претендират за правилно разбиране на Бож.Слово, да покажат също и проявлението (демонстрацията) на Божията сила в живота и служението си.
  „Защото Божието царство не се състои в думи, а в сила.“(1 Кор.4:20)
  Господ Исус Христос и апостолите имаха правилно разбиране на Бож.Слово, но също така се движеха и в силата на Св.Дух.
  Дали Джон Пайпър и много други бърборковци като него, претендиращи за правилното разбиране на Бож.Слово, имат проявлението и силата на Св.Дух в своя живот и служение?

 20. УЛТРАКАЛВИНИСТ
  Невярва в свободната воля у човека!-ЕРЕС СТРАШНА
  НЕ МУ ВЯРВАЙТЕ
  Лъжеученията са пагубни
  Изкривяват Истината и БИблията Словото на Бога

 21. Г-н Манчев греши разбира се. Не познава догматизма и не може да обобщи една елементарна духовна доктрина. Вероятно дори не е петдесетен след като няма елементарен поглед върху духовните дарби

 22. Сравни:
  Maxim Maximov on 27.03.2016 at 18:16:

  „ВСЕКИ ЕДИН, които си позволява да твърди, че определена дарба е изчезнала и вече не се проявява (среща) е най-малкото невежа. Да не кажа и лъжлив учител!“ (подч. мое).

  Ап. Павел:
  „…пророчества ли са, ще се ПРЕКРАТЯТ, езици ли са, ще ПРЕСТАНАТ, знание ли, ще престане“ (1 Кор. 13:8) (подч. мое).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *