Християнско ли е бъдещето на Китай?

Броят на християните се увеличава с по няколко милиона годишно

Въпреки непрестанното унищожаване на църковни сгради, събарянето на кръстове и хвърлянето на вярващи в затвори християнството си остава бъдещето на Китай – именно то ще донесе демокрация и разцвет в тази комунистическа държава.

В края на китайската гражданска война (1949 г.), когато Комунистическата партия побеждава националистите и е основана Народна република Китай, християните в страната са около половин милион. Днес, почти 70 г. по-късно, по време на изключително суровото потисничество на християнството тази популация е достигнала 60 милиона души, а броят им се увеличава с по няколко милиона годишно – явление, което, ако продължи със същите темпове, през 2030 г. християните в страната вече ще са над 200 милиона души – и ще надминат броя на тези в САЩ – по този начин Китай ще бъде държавата с най-голямата християнска популация в света.

Китайското правителство се чувства заплашено от растежа на християните – защото вярващите във Всемогъщия Бог се превръщат в най-голямата сила след комунизма – именно защото не могат да бъдат сплашени чрез страх. В градовете църквите променят своя вид – групи от млади, образовани и активни в своята област професионалисти са сред най-ревностните членове на църковните общности, които са новото гражданско общество, независимо от правителствения контрол.

1 comment for “Християнско ли е бъдещето на Китай?

  1. Това наистина е така. Днес в Китай постоянно се прибавят нови и нови хора към вярата. Засега църквата в Китай (както между другото и много други неща в Китай) расте главоломно основно като количество, не и като качество. Но и времето за качеството ще дойде. Нужни са повече работници сред китайските християни- работници, по-добре запознати с Библията, и с повече опит.
    Между другото властите в Китай не са против християнството като цяло (противно на западното схващане). Да, те искат то да бъде под контрол (както и всяко друго нещо в Китай, което е нормално, като се има предвид огромното население от около милиард и половина човека, които ако в един момент не бъдат под контрол може да стане страшно), но като цяло няма някакви особени проблеми между тях и църквата. Църквата не е против властта, поне това е добре, че християните все пак разбират, че властите са поставени от Бог, и поради това властите нямат нищо против църквата, стига да не излиза от определени рамки. Даже напротив, в някои случаи властите дори стимулират християнството. Тук съм вече над 10 години и не съм видял никакви гонения или дори проблеми (с изключение на един случай, при който от управата предупредиха една църква да не се събира в зала за бодибилдинг, а някъде другаде, защото залата не е подходяща за тази цел- става въпрос за домашна църква).
    Малко по-напрегнато е положението в тибетските райони, но там по-скоро причината е, че тибетските лами се страхуват от християнството и са настроени срещу него, поради тази причина там ограниченията за християните са по-стриктни, с цел да не се създава излишно според тях напрежение. От друга страна обаче властите не искат да изкоренят християнството от тибетските райони, искат то да си е налице (но пак заради напрежението- в определени рамки), защото виждат, че тибетците, приели Христос, не са настроени против властта, не търсят независимост от Китай.
    И така, като цяло автора на статията е прав- бъдещето на Китай се очертава наистина да е християнско, и дори властта няма нищо против това, стига всичко да става под контрол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.