ЕК ПРЕПОРЪЧА: НЕ „КОЛЕДА“, А „ПРАЗНИЧЕН СЕЗОН“

Преди няколко дни ЕК публикува насоки, които успяха да разгневят дори папа Фарнциск, тъй като на служителите е препоръчано да заменят Коледа с „празничен сезон“, за да не се предполага, че всички са християни. Заради изключителното възмущение и обвиненията, че ЕК се „опитва да отмени Коледа“, документът бе оттеглен.

Европейската комисия, заедно с други институции на ЕС, отдавна е критикувана за липсата на разнообразие сред нейния персонал. Всички комисари са бели. Като част от актуализацията на езика, който ще се използва от нейния персонал, комисията помоли служителите да бъдат по-чувствителни в комуникацията си. Длъжностните лица, работещи с 27-членния колеж, ръководен от Урсула фон дер Лайен, бяха посъветвани да избягват да приемат, че всички са християни, бели и женени.

Ръководството от 30 страници за това как да се използва по-неутрален по отношение на пола и религията, и приятелски настроен към ЛГБТК+ обществото език в Комисията беше представен от комисаря по въпросите на равенството Хелена Дали.

Вътрешният документ беше подхванат от италианския таблоид il Giornale, което доведе до порой от възмущение в социалните медии, както и от висши служители във Ватикана, крайнодесни политици и бивш еврокомисар.

Папа Франциск осъди опита на Европейския съюз да замени традиционното „Коледа“ с предполагаемо по-неутрални термини като „празничен сезон“. „През цялата история много, много диктатури са се опитвали да направят това“, заяви той. „Помислете за Наполеон: след това помислете за нацистката диктатура, комунистическата… Това е модата на разводнения секуларизъм, но това нещо не работи“, каза папата.

ЕС, добави понтификът, трябва да внимава да не „поеме по пътя на идеологическата колонизация“, тъй като в противен случай това би довело само до разцепление между държавите членки и до разпадането на целия блок. „Европейският съюз трябва да уважава всяка държава, както е структурирана, разнообразието от държави, а не да се стреми да я стандартизира“, каза той и добави, че ще сезира Брюксел в този конкретен случай.

Заради негативните реакции Дали беше принуден да отстъпи. „Беше изразена загриженост по отношение на някои примери, предоставени в „Насоките за приобщаваща комуникация“, които, както е обичайно с такива насоки, са в процес на работа“, написа в Twitter комисарят на Малта. „Разглеждаме тези опасения с оглед да ги променим в актуализирана версия на насоките“.

Документът е част от план, поддържан от председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен за прилагане на „Съюз на равенството“ и гарантиране, че „всеки е ценен и признат във всички наши материали, независимо от техния пол, расов или етнически произход, религия или убеждения , увреждане, възраст или сексуална ориентация“, пишат от „Политико“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *