Еднополовите бракове може да бъдат узаконени в Гърция

Гърция е на път да узакони еднополовите бракове по предложение на правителството на страната въпреки критиките от църквата.

Ако бъде приета, мярката ще позволи на семейните гей двойки да осиновяват деца, които са настанени в държавни институции. В момента законът не позволява те да бъдат част от семейство с двама родители от един и същи пол.

„Има много LGBT двойки, които чакат този закон. Признаването на тяхната връзка предлага правна защита на децата, тъй като и двамата съпрузи ще бъдат признати за техни настойници. Това е нещо, което засяга човешките права и особено правата на децата“, казва адвокат Василис Сотиропулос.

От години хората от LGBT общността настояват да могат да сключват граждански брак. Стела е начална учителка и майка на двама тийнейджъри. Тя е и ръководител на неправителствена организация, която се бори за правата на еднополовите двойки. Според нея новият закон ще защитава повече не само родителите, но и децата.

„Представете си да не може да вземете детето си от училище, защото само единият от двойката е считан за родител. Не може да го придружите до болница, не може да пътувате с него. Оттук нататък отношенията с децата ни ще бъдат признати от закона. Това е жизненоважно. В момента децата ни са жертви на дискриминация, защото родителите им са от LGBT общността“, каза Стела Белиа, ръководител на Rainbow Families.

Очаква се депутите в Гърция да гласуват новия закон най-късно в края на февруари. От основната опозиционна партия – СИРИЗА, предупредиха депутатите си, че рискуват да бъдат изключени, ако са против легализирането на еднополовите бракове.

В същото време гръцката църква не подкрепя мярката и твърди, че законът може да предизвика упадък в обществото. Оттам посочват, че всяко дете има „вродена нужда“ от баща от мъжки пол и майка от женски. Премиерът Кириакос Мицотакис коментира, че в крайна сметка държавата е тази, която урежда подобни права.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *