Джони НОЕР в БЪЛГАРИЯ (2014)

photo

Измина месец от посещението на Джони Ноер в България – едно събитие, чакало четвърт век, за да стане реалност. Екипът на Bibliata.com благодари на многобройните сътрудници и приятели, които взеха участие:

 • Светлина на Света – Пловдив, която прие над 600 човека на богослужение
 • БЕЦ-Ахелой и Реформация-Хасково, които помогнаха с транспорта
 • Екипът на Антиохия-Сливен, който организира предаването на живо
 • п-р Д. Лучев, който помогна да се организира събитието паралелно в сградата на ХЦ Сион и ЕПЦ-Стара Загора
 • Благовестие-Бургас, която насрочи извънредно богослужение за региона
 • Църквите в Шумен и Ямбол, които съкратиха редовните си богослужения, за да могат всички вярващи да се съберат на едно място
 • „Старопланинска легенда” за любезното гостоприемство в полите на Балкана
 • Варненските църкви, които поеха организацията и домакинството към хилядите гости дошли от цяла България за среща на същото място след точно 25 г.

Както и на всички онези, които се молиха и постиха заедно с нас за организацията и успеха на това историческо посещение в един толкова важен за България момент. И най-вече на брат Джони Ноер, който предприе това по човешки невъзможно посещение, коeто мнозина вече характеризираха като духовен пролом, който се случва веднъж на четвърт век, за да даде шанс на едно ново духовно поколение да премине в следващото ниво на служение. Това наблюдение води до следните събития, разделени от четвърт век в протестантската история на България:

2014 г. Посещение на Джони Ноер с пророчество за ново духовно съживление в България.

1989 г. Първо посещение на Джони Ноер в България. Комунизмът пада точно 7 месеца след пророческата проповед „Пусни людете ми!”

1964 г. Почива Стоян Тинчев – пределен момент за движението на т. нар. Свободни (петдесятни/божии) църкви, които в следващия половин век ще заемат нова историческа позиция в петдесятното движение в България.

1939 г. Предвоенната година е решаваща за петдесятното крило на българския евангелизъм. Затворен е библейският колеж в Гданск, а Николай Николов е върнат от Асамблеи на Бога обратно в България. Това е първата година в която СЕПЦ не провежда редовен годишен събор. На последния събор през 1938 г., Николай Николов ръкополага в служение Иван Зарев – избор, който определя посоката на СЕПЦ за 50 г. напред. По това време СЕПЦ и тинчевистките църкви, които имат първи събор в с. Турски Тръстеник през 1939 г., са равни по брой (около 70). Като председател на СЕПЦ, Николов подновява опита за конгломериране на всички петдесятни общества. Тенденция, която се осъществява с регистрация пред държавата в довоенния период, а след 9. IX.1944 г. става основен метод за контрол над църквите.

1914 г. На 28 юни 1914 г. започва Първата Световна война, което спира достъпът на американски мисионери до България. Започва навлизането на либерално богословие, което бързо поражда криза сред традиционните евангелски църкви. Имено това става предпоставка за завидните успехи на първите петдесятни мисионери в България непосредствено след края на войната.

1889 г. В Пазарджик е приет Устав на евангелските църкви (1888 г.), а на 27.10.1889 г. в София е основан Съюз на евангелските църкви. Нека внимателният читател забележи, че на същите дати точно след век (26 октомври, 1989 г.) отново в София милицията спира с физическа сила организационната подписка-протест на „Екогласност” пред „Кристал”.

1864 г. Започва издаването на „Зорница” като списание, а през 1876 г. като седмичник с паралелно месечно издание. Това е не само най-успешният медиен проект на протестантите в България, но и най-значимата българска медия през XIX в. Също през 1864 г. в София, американския мисионер Чарлз Морз основава протестантска група за изучаване на Библията. Наличието на протестантска общност в града е един от факторите, спомогнали София да стане столица на 3 април 1878 г. Общността е официално регистрирана като църква с проповедник Георги Панчев през 1879 г.

1839 г. През м.май 1839 г., в Смирна започва отпечатването на първия български Нов Завет, преведен от Неофит Рилски, което завършва през февруари 1840 г.

1814 г. Агентът на Британското и чуждестранно библейско дружество, Робърт Пинкертън, предприема серия от пътувания в Русия и Турция по време на които „открива” българите. На следващата година БЧБД официално се заема с превод на Библията на говорим български език – събитие което слага официално началото на протестанството по българските земи.

8 comments for “Джони НОЕР в БЪЛГАРИЯ (2014)

 1. В Стара Загора също имаше над 800 човека в двете крила.
  Благодарни сме на Бога за едно такова духовно раздвижване.

 2. Не успях да присъствам лично но гледах предаването от Жеравна. Огромно впечатление ми направи този човек със словото си и особено с тази проповед. Има ли още хора с такова посвещение към божието дело?!?

 3. На 25 декември 1988 г. Любомир Собаджиев учредява Комитет 272, чрез който се обявява в защита на осъдените по политически причини, включително и на осъдените български турци по време на възродителния процес. През октомври 1989 г. Собаджиев създава и оглавява Движение за гражданска инициатива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *