Добрата лоша вест – как разкриването на пасторите-агенти може да създаде нова възможност за Божието дело в България

Георги Бакалов | www.georgebakalov.bg

Но Исус не им се доверяваше, защото познаваше всичките човеци, и защото Той нямаше нужда да Му свидетелствува някой за човека, понеже сам знаеше що има в човека. (Йоан 2:24, 25)

Напоследък в християнските среди в България усилено се прокарва тезата, че по някаква незнайна причина, скоро ще бъдат разкрити досиетата на протестантските пастори, които са били сътрудници на комунистическата Държавна сигурност или различни нейни поделения.

Всички сме чували вицове, в които се разиграва комичната ситуация: има една добра и една лоша новина. В случая, ако такова отваряне наистина стане факт (а аз съм изключително скептичен в това отношение), новината ще е една, и тя ще е едновременно и добра и лоша такава.

До сега в българското интернет пространство не е имало сериозна дискусия, която да засегне един такъв сценарии. А може би е време? Каня всички, които реално осъзнават импликациите на едно такова отваряне на досиетата, да дадат всеки своя принос в това да поощрим един такъв диалог както в църквите, така и на междуденоминационно ниво.

Какво ще стане, ако реално досиетата на пасторите-доносници бъдат разкрити?

Поради това, че простестантската църква, въпреки нейния голям принос за цивилизационното развитие на България от 19-ти век до днес, продължава да бъде маргинализирана в културния, политическия и като цяло обществения контекст, професията „пастор“ никога не се е ползвала с голям рейтинг, така или иначе. Протестантският пастор, както и самото протестанство, в най-добрия случай продължават да бъдат възприемани като чуждо на славянската цивилизация, и по-скоро присъщо на западната, явление. В най-лошия случай сме възприемани като „секта“ (негативен термин пуснат в употреба от опонентите на протестантството с цел неговото дискредитиране в подсъзнанието на обществото). С други думи, разкриването на грозната истина, че е имало доносници-пастори и измежду протестантите, няма да има кой знае какъв ефект в обществото, понеже то все още не вижда протестанството, и съответно неговите институции и служители, като обществен актив и негова интегрална част. Следвателно, вътрешните процеси в различните деноминации и протестантската църква като цяло, вероятно не засягат повечето хора така или иначе.

Драмата, която ще се разиграе при едно евентуално отваряне на досиетата на пастори-доносници, ще засегне протестантската общност основно отвътре.

За начало, нека е ясно следното: разкриването на досиетата ще маркира публичния колапс на тяхната кариера като проповедници. Много са греховете, които могат да саботират развитието на един проповедник. Гордост, алчност, похот и доктрини чужди на Евангелието са едни от най-честите причини. Доносничеството обаче е една по-различна категория. Tо е форма на предателство, и то не просто еднократно такова, а добре осъзнато, проточило се във времето, мотивирано и методично приложено.

Юда Искариотски остава един от най-ярките примери за подобен вид предателство. Той предаде Исус за сребро. Пасторите-доносници са предали Исус и другите вярващи също за някаква форма на облага. Разликата във формата на облага е без значение.

Искрени християни, които по една или друга причина са се оказали членове на църкви водени от агенти, ще преживеят някаква форма на разтърсване и вероятно ще решат да се оттеглят. Това е лоша вест за тях и всички ние трябва да проявим голямо търпение и любов към всеки, който се окаже, че е жертва на подобни пастори-служители.

Добрата вест е, че след 20 години въртене в омагьoсаните кръгове на игрите на религиозната система, Тялото Христово, може би за първи път, ще осъзнае доколко мръсните ръце на комунистическата държава са саботирали свободното развитие на Божието дело. Ще стане ясно кои са тези „лидери“, които са действали в услуга на системата и са създавали пречки пред Божието дело.

Надеждата ми е, че максимален брой редови вярващи ще осъзнаят, че от тях зависи да проявяват критично мислене, когато то е нужно, а не само безрезервна подкрепа спрямо хората, които претендират да са техни духовни лидери. И ако стане ясно, че въпросният пастор е бивш агент, той или тя, трябва да бъдат държани отговорни.

Разтърсването, което едно потенциално разкриване на досиетата ще донесе, може би ще бъде последния щрих към обрисуването на пълния размер на лидерската криза в българското протестантство. Напълно възможно е, именно в една такава среда на почитане на истината и разкриването на истинското ни състояние като духовна институция и общност, Бог да откликне към молитвите на Неговите верни, и да излее Духа Си с нова сила в България!

При всички положения, Бог не е изненадан от това, кой е агент и кой не е. Нито пък Святият Дух е чакал 20 години това да стане ясно, че тогава да се задвижи и да започне да спасява хора. От друга страна, само понеже в началото на 90-те имахме няколко години на изливане на Святия Дух и милиони чуха Словото и преживяха Неговата сила, това не значи, че Бог не обръща внимание на хора, които са били предатели и са успяли в процеса на последните 20 години да саботират Божието дело по различни начини. Истината трябва да излезе!

Предполагам изтичат последните минути на божествена възможност за пасторите-агенти да излязат на чисто, да се покаят и приемат прошката на Бог и всички останали християни. Ако не го направят сега, малцина ще им повярват, че са искрени, ако го направят по-късно.

Използвам тази статия отново да призова всеки, който в бил оплетен в схемите на комунистическата система, да излзезе с публично покаяние, докато все още има такава възможност.

10 comments for “Добрата лоша вест – как разкриването на пасторите-агенти може да създаде нова възможност за Божието дело в България

 1. Когато се разкриват досиетата на пасторите (ако се разкриват) трябва да се подходи и със същия аргумент и към Православните и Католически свещеници. Не трябва да се подминават и Ходжите тоже!

 2. не мразя доносниците и предателите,
  но определено делата им са тъмни!
  важно е обаче на какво аз и вие мислим, а какво казва Бог за това „не съдете за да не бъдете съдени…….“
  знаете ли съдбите на тези хора – какъв натиск са видели, какво са ги плашили и шантажирали и т.н.
  Защото Христос дойде да спаси грешниците…..
  по добре е да се молим Господ да им даде шанс и време да се покаят и да се очистят

 3. Добре,аз съм съгласен нека се изкарат досиетата на бившите доносници на ДС, кой обаче има чиста съвест да ги обвинява за постъпките им ?,кой питам ?“сегашните агенти“ ли ?които карат хората си да пишат „молби за освобождение“ и ги принуждават да описват до най малки подробности сексуалния си живот на лист бяла хартия и после тези „молби“ се прибират „уж на сигурно от лидерите“, Апостола Георги Бакалов и АРЦ са много наясно за какво говоря.И дявола да хванете по здраво за опашката не може ви намери стихове от Словото за да докажете че това е по Волята на Бог.Ще дам пример по Словото Божие.Прочете четерите евангелия.
  Исус гонеше демони апостолите също,не им трябваше хартия.Ако вземем една везна,от едната страна изгонени демони от хора,от другата изгонени от църквата хора познайте в днешно време коя везна ще натежи повече,много е лесно фактите говорят.Вече е трудно да се гонят демони,без Бог е така ,затова сте избрали „агентурен подход“ …“пиши братко и сестро пиши по подробно демони май няма да можем ви изгони но материал ще се събере“…Вероятно трупате стаж за ново агентурно попълнение или повишение,за кого точно,не знам Бог знае.Затова изразявам своето лично мнение а то е ,…смятам че само хора истински пострадали от ДС през комунизма могат ако Бог им позволи да дадат мнение.Има такива но вие новите агенти големите писатели не сте за тази работа.Не изкривявайте Словото на Бог че ще държи сметка всекиму.Само Нему да бъде Слава Амин!!!

 4. Съгласна съм с изложеното по-горе писано от пастир Бакалов.Времената са последни и всеки,който е предавал своята вяра като доносник е време за покаяние.Вярвам,че ние Божиите люде ще простим.Защото тези,които са отказали да сътрудничат на ДС много пострадаха те и целите им семейства.А даже и сега берат плодовете на комунизма.Моят брат скоро бе уволнен,защото бил протестант.Бог да му помогне да го преживее.Благодаря за вниманието.Лидия Кузманова

 5. Pokaianie nai- dobroto,koeto Bog nie ostavil,dobre da se izplni Bojiata volia.

 6. Наистина е възможно тези пастири-доносници да са били оплетени в мрежите на ДС по насилствен начин, но те имаха достатъчно време – 20 г. преход, за да си признаят за своето сътрудничество и да се покаят пред църквата за това. Ако до момента не са го направили, те не могат да претендират, че винаги са били честни с нас, а и че не дават гаранция за напред, че да им вярваме. С какво настроение и вяра да слушаме проповедите и нравоученията им?

 7. В книгата „изтезаван заради вярата си“ на Харалан Попов е показ за това как с Божията помощ и благодат един човек може да издържи на нечовешки изпитания и да не мрази а да обича враговете си,ако някой каже че обича враговете си днес нека прочете тази книга и да се постави на мястото на този божий човек,ето примери,
  след жестоки побоища на стр.35 „…През следващите години имах време да мисля за пазачите и следователите.Винаги се опитвах да се моля повече за тях,докато ме удряха.Съзнавах,че в определен момент те бяха по за съжаление и от нас,битите.“ на стр.36 „…Затова докато ме биеха,се опитвах да не губя здравия си разум и се молех за тях.Открих,че това действително облекчаваше болките от боя.“ а когато в килията на Харалан Попов е пратен доносник да шпионира ето какво казва за него божия човек на стр.47 „…Но дори доносноците,които срещах в затвора и заради които понякога свирепо ме наказваха,се мъчех да разбера и ОБИКНА,вместо да ги мразя.И те бяха жертви като мене.Покъртително бе да слушаш задържаните,когато често се опитваха да говорят грубо за жените и децата си,та в милицията да решат,че не се интересуваш от семействата си, и да ги оставят на мира. Много пъти съм чувал от мъжете ругатни по адрес на невестите и рожбите им,сякаш нехаят за тях,а после се обръщаха,скриваха лице в ръцете си и избухваха в ридания. …“
  Много е било тежко на задържаните защото са имали семейства вън от затвора които много са страдали.
  Е,ние съвременните християни сега по добри християни ли сме от тези които през комунизма са страдали за Христа.Ще туря и себе си заедно с останалите,СЕГА СМЕ ЗА СЪЖАЛЕНИЕ…

  Навремето в казармата беше така,един войник който като новобранец беше гонен много от старите по късно същия като стар войник не гонеше младите войници само единствено по устав ги гонеше,обратното който като новобранец имаше гръб от стари войници( често от един град) и не знаеше какво е гонка от старите то като стар войник такива бяха най „свирепите“ гонители на новобранците,освен по устав заради тях имаше извращения в казармата.
  Затова стига сме се оплаквали и стига сме замеряли с камъни.
  Не знаем нито какво е прошка, нито какво е гонение.На думи сме много смели и даже се правим че сме простили,но това е лицемерие.
  Нека търсим лицето на Бога и Христа Божий. Само и единствено с Бог може да както да сме простителни да имаме сили да издържаме на изпитания и най важното да бъдем във вечността със Бог. Слава вечна на Всевишния сега и във вечността.Амин!!!

 8. А вие сигурни ли сте, че ще бъдат извадени имената на настоящите „ченгета“, „доносници“, нещатни и/или щатни сътрудници на службите, инкорпорирани в църквите ? ….

 9. Понеже забелязвам, че някои пастори постоянно търсят рецепти и пътища към съживление, или, както те казват, „изливане на Духа“ в България, и аз имам една новина: съживление няма да дойде чрез разкриване на досиетата, нито чрез друга инициатива, а чрез искрено и разкаятелно смирение. Когато признаем, че нищо не струваме, и спрем да се големеем и да се подиграваме с хората, и когато осъзнаем, че всички християни сме братя, тогава може Бог да се смили над нас и да благоволи в събранията ни.

 10. Много Ви моля, не се опитвайте да оправдавате подлеците и предателите!
  И мен много пъти са се опитвали да ме вкарат в капани и да ме изнудват и завербуват!
  Но Господ Исус Христос по чудесни начини ме е предпазвал.
  Какъв натиск?
  Тези хора не само че доброволно са се предали да вършат мерзости,но и стриктно са изпълнявали заповедите да предават, саботират и унищожават всички будни, ревностни и Богопомазани братя и сестри!
  Това е и една от основните причини след падането на комунизма да има огромен недостиг на пастори.
  Как може една жива и процъфтяваща църква след пенсионирането на брат Георги Арнаудов и до сега да няма свестен пастор?
  Когато са го издебнали в кражба, блудство или някое престъпление са му поставяли условие-или ще бъдеш с нас или отиваш в затвора.
  Ранните Християни преди да запалят кладата само са им предлагали-откажи се от Христос и веднага ще те освободим.
  И колкото и грозно да звучи днес много от пасторите ги вълнува най вече финикийските знаци.
  Без да са вербувани те служат повече за себе си.
  Прост факт-седем месеца бях в болнични.
  Никой пастор или“духовен“брат не ме посети да се помолим заедно.
  После ме оперираха с ужасна диагноза.
  Никой и по никакъв повод не ме посети да се помолим заедно.
  Сега когато Господ Исус Христос по пречуден начин ме изцели много от тези“мили братя и сестри“бързат да си припишат актива, че едва ли не точно тяхна е заслугата за моето изцеление!
  Заслугата е само и единствено на Господ Исус Христос.
  С години от анвона не се е чувала проповед за покаяние или за кръщене в Святия Дух!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *