Борба с трафика на хора

Скъпи приятели,

Преди няколко дни съпругата ми и аз посетихме Солун, Гърция. Защо бяхме там? Това е добър въпрос!

Преди няколко години едно момиче от църквата ни дойде при нас и ни разказа една невероятна история за това как е била трафекирана в Македония преди няколко години и е била принудена да работи като проститутка за няколко месеца преди да успее да избяга и да се върне в България. Когато слушахме нейната история, бяхме в пълен шок, защото до този момент само бяхме чували за проблема за трафик на хора, но никога до този момент не се бяхме изправяли лице в лице с него и никога не сме предполагали, че тази наша много скъпа приятелка е била една от жертвите на това.

Миналата година една жена от Нова Зеландия, която живее в Берлин, Германия и служи на проститутки, които работят на улиците, посети нашата и други църкви в България, за да ни запознае с проблема за трафика на хора. От нея разбрахме, че 80% от момичетата, с които се запознава тя и които работят като проститутки по улиците на Берлин са от България и много от тях са жертви на трафик за жени и не са там по свое желание. Това отново дойде като шок за нас, защото не знаехме, че съществува такъв голям проблем за трафик на хора. По това време в България никой не говореше за този проблем и информацията, която получихме от тази жена ни помогна много да осъзнаем колко реален и голям е този проблем всъщност.

Преди около месец бяхме помолени от наша позната от друг град да се запознаем с една жена от Велико Търново. Не знаехме какво да очакваме от тази среща, но само знаехме че тази жена е преминала през травма и че има нужда от подкрепа ни. Когато се запознахме с тази жена, тя ни разказа една потресаваща исотрия за това как е била трафикирана и продадена в Солун само преди няколко месеца. През октомври 2010 нейн познат я кани на кафе. На тази среща тя е била упоена и в това състояние прекарана през границата и продадена на едно семейство в близост до Солун, които притежавали два публични дома. Те й казала, че сега тя принадлежи на тях и че трябва да работи за тях, докато им изплати сумата, която са платили за нея. Не можехме да повярваме на ушите си. Чудото е, че със съдействието на полицията и интерпол тази жена е спасена на деветия ден след като е била продадена и попада в един християнски център в Солун, в който тя е била по време на делото, което е започнало срещу хората, които са я трафикирали и срещу тези, които са я закупили и незаконно са я принуждавали да работи за тях.

След като чухме нейната история, свят гняв се надигна в нас. Ние решихме, че като семейство и като църква трябва да се включим в борбата с трафика на хора. Свързахме се с центъра в Солун, който е помогнал на жената, с която се запознахме. Този център работи много тясно с полицията и други служби в усилията ом да помогнат на жертви на трафик на хора да получат юридическа помощ, съветване, както и духовна, емоционална и физическа подкрепа. Те са били хората, които са съдействали на жената, с която се запознахме да се върне в България. Решихме да отидем и да осъществим първоначален контакт с това служение и да разговаряме с тях как да работим заедно в бъдеще. По предварителна информация от тях бяхме разбрали, че около 80% от момичетата, които попадат при тях са от България и че те имат нужда от Библии и християнска литература на български език за тях. Със съдействието на наши приятели успяхме да занесем 2 кашона с Бибилии, книги и списания за жени на български език и хората от центъра в Солун бяха много щастливи да получат това дарение. Запознахме се и с пасторите на църквата в Солун, която е доста въвлечена в борбата с трафика на хора и имат добър успех в това, което правят. Имахме възможност да се запознаем и да разговаряме с някои от момичетата, които са били спасени от полицията и сега преминават през програма за възстановаване. Запознахме се също и с директора на центъра и с някои от доброволците, които работят в него.

Все още не можем напълно да осмислим информацията, която получихме от нашите домакини. Ние няма цялата картина за това как точно да се включим в борбата срещу тази несправедливост, но не можем да сме изправени лице в лице с нея и да не правим НИЩО. Въпросът за трафика на хора е МНОГО сложен. Няма лесни отговори и формули за разрешаването на всеки казус. Има много и различни аспекти на този проблем. Много хора са въвлечени в тази изключително печеливша секс индустрия. Цената за продажба на някои от момичетата достига до 70 000 евро. За сравнение това е цената на един луксозен Мерцедес от най-висок клас.

Начинът, по който веднага можем да започнем да помогнем с проблема за трафик на хора е започнем да уведомяваме повече хора и приятели в България и по света, че този проблем съществува и е много реален. Чрез мрежата от църкви и приятели в България ще подсигурим подкрепа и грижа за момичетата, които се завръщат към България. Ще продължим да изпращаме литература на служението в Солун, която те ще раздават на момичетата, които попадат в техния център.

Как можете вие да се включите? Ето 21 начина, които посочва кампанията А21 (www.TheA21Campaign.org):

* Молете се
* Постете
* Инвестирайте в свободата
* Лобирайте политици
* Организирайте кампания за набиране на средства
* Оказвайте подкрепа на оцелелите
* Станете доброволец
* Използвайте вашите таланти
* Започнете група, която да запознавате другите с проблема
* Купувайте феър трейд продукти
* Спонсорирайте тези в риск
* Помагайте в центъра през лятото
* Образовайте се
* Имайте актуална информация
* Разпространявайте информацията
* Използвайте интернет пространството
* Мотивирайте медиите
* Бъдете внимателни
* Работете за свободата
* Правете контакти и връзки с други, които работят в тази област
* Помогнете на жертвите на избягат

Повече информация можете да намерите тук: www.equipandempower.org или www.TheA21Campaign.org.

Моля се Бог да докосне сърцата ви и сега, когато знаете за този голям проблем да не затворите сърцата си и очите си към него. Само си помислете, че следващата жертва може да е вашата сестра, дъщеря или внучка. Как ще се почувствате тогава? Нека Бог да ни даде на всички нас Неговото сърце, очи и ум.

пастор Ники Стефанов
www.sionvt.org

4 comments for “Борба с трафика на хора

  1. Благодаря за тази статия и информация с лични, и за жалост актуални примери. И ние в Стара Загора имаме желание да се борим срещу този проблем, а ни трябват много повече хора, особено жени, за да съдействаме заедно. Дано много хора отделят 5 минути да четат тази статия и в последствие да участват в А21.

  2. познаваме това случка тук в едно от нашите села в северо запад но момичето се страхува много и ние не знаем как в практика можем да помагаме за да може да излиза без да има последствие за нея неиното семейство и нас!

  3. А този, който е сложил нещо в кафето й и я е продал не е ли предаден на полицията? Трябва да се борим и за закон, който да вкарва трафикантите за дълго в затвора. Иначе ще има много още техни жертви.

  4. Има ли организирано служение или институция в България, към която можем да станем доброволци? Колко и кои църкви или служения в България се занимават с проблема?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *