Десет вероизповедания излизат с декларация срещу промени в закона

София, 5 март 2008г. Апостолска Реформирана Църква се присъедини към декларация, подкрепена от десет официално регистрирани в България вероизповедания, по повод обсъждани промени в закона за вероизповеданията, предвиждащи въвеждане на минимален брой членове за регистрация. Декларацията е адресирана до председателя на Народното събрание, Комисията по правата на човека и вероизповеданията, дипломатическите представителства на страните от ЕС и НАТО у нас и медиите. Тя ще бъде внесена днес в Народното събрание.

През последните два месеца депутати от парламентарната комисия по правата на човека и вероизповеданията изразиха намерения за внасяне в края на март на промени за въвеждане на долен праг от брой членове като законово условие за регистриране и евентуално пререгистриране на вероизповеданията в Република България. Според г-н Ахмед Юсеин, заместник-председател на комисията, долният праг трябва да е приблизително 2000 членове.

В декларацията се казва, че предлаганата промяна нарушава Конституцията на Република България в чл. 6, чл. 12, чл. 13, чл. 26, чл. 37 и чл. 43. Изискването за минимален праг противоречи на редица международни спогодби, които България е ратифицирала, между които Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи и Международния пакт за граждански и политически права.

Подобни мерки биха довели до дискриминиране на правото на вярващите при сдружаването им като вероизповедания, се казва в декларацията. Представителите на вероизповеданията отправят призив да бъде спряна инициативата за промяна на Закона за вероизповеданията. Те изказват загрижеността си, че гласуването на поправка в посочения смисъл, ще ограничи човешките права и религиозни свободи и ще ни върне назад във времето преди 1989 година.

Михаела Джоргова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *